kinderkamer inrichten tips
Beeld: Getty Images

Je bent zwanger en wil de mooiste kamer creëren voor je baby, óf je baby is (mán, wat vliegt de tijd) inmiddels geen baby meer en de babykamer is daarom grondig toe aan een update. Waar begin je in hemelsnaam bij het inrichten van het kinderparadijs in huis?

Kek Mama geeft je wat handvatten om je op weg te helpen.

Article continues after the ad

 

Het eerste kamertje

Wie begint aan een babykamer, hoeft eigenlijk nog niet zo heel moeilijk te denken. Er zijn een aantal basiselementen die onmisbaar zijn in deze ruimte, zoals een wieg en/of ledikant, een commode, een kledingskast en fijne verlichting. Een goede fauteuil om in te voeden kan ook zeker geen kwaad, maar is geen absolute must. Verder heeft een baby, zeker in het eerste jaar, nog maar weinig nodig - het is voornamelijk eat, sleep, diaper change, repeat. Tip voor de inrichting: het raam in de ruimte is een belangrijke factor in het bepalen waar je een bedje beter níet kunt neerzetten. Naast dat je moet uitkijken met tocht, voelen baby's zich doorgaans het fijnst en veiligst in geborgen hoekjes langs een muur.

 

Lees ook:
Handige tips voor een goedkope babykamer

 

De grotere kleintjes

Voor grotere kinderen komt er wat meer bij kijken. Als je peuter of kleuter al zindelijk is, kan de commode in principe de deur uit - bést fijn in de kleinere kamers. Daarnaast maakt het ledikant plaats voor een juniorbed en is er misschien wel een grotere kledingkast nodig. Aan een gezellige speelhoek waarin je kind z'n ei kwijt kan, valt nu ook niet meer te ontkomen.

 

Uitgangspunt

Nu duidelijk is wat je in ieder geval nodig hebt, is de vraag in welke je stijl je de meubels en accessoires wil shoppen. Natuurlijk kun je op zoek naar de laatste trends op kinderkamergebied, of een thema kiezen dat je aanspreekt, zoals bijvoorbeeld een jungle-, onderwater- of Disney-thema. Voor wie nog geen helder idee heeft over hoe het worden moet, is het maken van een pinterestbord een logische eerste stap. Verzamel hier foto's van babykamers, kleurcombinaties en sfeerbeelden die je mooi vindt. Hoe langer je door de door jou geselecteerde beelden scrolt, hoe meer je zult merken een steeds sterkere voorkeur te krijgen voor bepaalde kleuren, materialen en stijlen. Verwijder de beelden waar je bij nader inzien toch niet meer zo goed op gaat et voilá: je hebt een uitgangspunt.

 

De basis

Je weet wat je nodig hebt en je weet in welke stijl je gaat inrichten. In principe kan het winkelen dus beginnen. Toch is eerst bepalen wat er op de muren en vloer komt een stap die je niet kunt overslaan. Ga je voor tof behang (waarmee je in één klap al heel veel sfeer kunt creëren), of kies je voor verf? In dat laatste geval zijn er natuurlijk ook opties te over, want behalve één of meerdere muren in een effen kleur, kun je ook kiezen voor een muurschildering of speelse vlakken. Zo kun je bepaalde hoeken van de kamer extra uitlichten, zoals de plek van het bedje, de commode, of een speelhoek. Effen muren zijn daarnaast ook in een handomdraai op te leuken met vrolijke muurstickers, die tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn.

Qua vloer is de belangrijkste keuze: wordt het een zachte of een harde vloer? Vloerbedekking is warm en comfortabel, maar laminaat of vinyl is weer makkelijker schoon te maken en doorgaans met meer te combineren. Wie kiest voor het laatste, doet er goed aan er meteen een fijn vloerkleed bij te zoeken. Dat kruipt en speelt toch altijd iets fijner voor kinderen.

 

Lees ook:
Superhandig: 5 grootse tips voor de kleine kinderkamer

 

Aankleden maar!

De kleine details maken de kinderkamer compleet, dus accessoires zijn een must voor de ultieme sfeer. Shop mooi beddengoed in de gekozen tinten of passende prints en maak er een gezellig hoekje van met een mooi bedhemeltje en nachtlampje. Gooi fijne kussens in de voedingsstoel; zodra de borstvoeding- of flessenperiode voorbij is, vervang je de stoel voor een gezellige speeltent waar de kussens dan weer in kunnen.

Leg een lekker zacht kleed op de grond en maak het geheel minder statisch door wat leuke dingen aan de muur te hangen, zoals posters, wandkleden en -hangers, een vilten dierenkop, een wandlamp of natuurlijk wat plankjes vol mooie kinderboeken. Ook cool: een klimrek aan de muur voor eindeloos speelplezier. Maak het af met stoffen gordijnen (een verduisterend rolgordijn is praktisch, maar niet bepaald sfeervol) en vergeet ook vooral geen grote opbergkist- of mand met deksel aan te schaffen voor al het speelgoed waar je huis (straks) ongetwijfeld van uitpuilt.

 

Oók een beetje voor jezelf

Natuurlijk maak je dit paradijs niet alleen maar voor je kind, maar ook een beetje voor jezelf. Want hoe leuker de kamer, hoe vaker je kind erin zal spelen. En da's toch het ultieme doel? Want op z'n tijd wat me-time in een opgeruimde, kinderloze woonkamer doet iedere moeder goed.

Hulp nodig bij het sfeervoller maken van de babykamer? Déze tips helpen je goed op weg.

 

Nog meer weten over kinderkamers en wat daarbij komt kijken?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >