Wiegje kopen? Híer moet je op letten

08.04.2021 14:32
leukste wiegjes baby Beeld: Shutterstock

Je kunt je baby meteen in een ledikantje leggen, maar er ook voor kiezen om hem de eerste maanden in een wieg te laten slapen. Waar moet je bij de aankoop dan op letten? Wij zochten het voor je uit.

Een wieg is een veilige plek voor je baby om te slapen, maar alleen de eerste drie tot zes maanden. Daarna gaat je baby meer bewegen en de eerste tekenen van omrollen vertonen. Hij gooit dan z’n beentjes in de lucht en wiebelt naar één kant.

Rolt hij om, dan kan hij nog niet meteen terugrollen en kan hij tegen de zijkant van de wieg aankomen, die meestal dicht is. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar. Het is dus verstandig om je baby vanaf dat moment in een ledikant te leggen.

Voordelen van een wieg

Tot die tijd is een wiegje een prima slaapplek en biedt het ook voor jouzelf voordelen. Een wiegje is namelijk klein en neemt weinig ruimte in.
Als je je baby bij jou op de kamer laat slapen, hoef je dus geen groot ledikant neer te zetten. In een wiegje dat als co-sleeper dient, kun je je baby bovendien direct naast jouw eigen bed laten slapen en hoef je er ’s nachts niet uit voor borstvoeding of de speen.

Lees ook
Dít zijn de leukste dierenaccessoires voor in de kinderkamer >

 

Waar op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je bij aanschaf rekening mee moet houden, bijvoorbeeld:

  • De afmetingen: hij moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang.
  • Er mogen geen scherpe randen of punten aan zitten waar je kleintje zich aan kan bezeren en de wieg moet stevig staan.
  • Staat de wieg op wieltjes, check dan of er een rem op zit.
  • De bedbodem moet ventilerend én vlak en stevig zijn zodat hij niet kan doorzakken.
  • De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag niet meer dan een vinger breed zijn. En gebruik geen zeiltje om het matras te beschermen (dit kan leiden tot oververhitting), maar ga voor een matrasbeschermer met ventilerende toplaag.

 

Wij hebben de mooiste wiegjes voor je geselecteerd

 

Meer tips voor de babykamer? Volg Kek Mama op Facebook >