Moet je hink-stap-springend de kamer van je kind door om ’s ochtends de gordijnen open te doen? Hoeft niet. Met een paar simpele tips – en toffe accessoires – geef je die kleine kinderkamer heel makkelijk een make-over.

Duurt een woonprogramma van een uurtje je te lang? Dit artikel stoomt je in sneltreinvaart klaar voor die make-over.

1. Meten is weten

Leen papier, schaar en liniaal van je kind en maak een plattegrond van de kinderkamer. Teken ook de deur en de ramen en knip uit karton de meubels op de juiste schaal. Past die kast op je plattegrond niet lekker? Gegarandeerd dat het dan in het echt ook geen succes is. Tegelijkertijd je kind bezighouden is makkelijk: laat hem die kartonnen meubels lekker kleuren.

2. Bed en kast ineen    

Soms denk je dat speelgoed zich vanzelf vermenigvuldigt.. Waar laat je het? Simpel: kies voor multifunctionele meubels. Dus een bed met opbergruimte of een lage boekenkast waar je ook op kunt zitten. Zo kun je op een paar vierkante meter een heleboel spullen kwijt. Het ziet er nog gezellig uit ook.

3. Optische truc  

Met een paar simpele trucjes laat je de kamer groter lijken. Door lambrisering te plaatsen op twee derde van de muur, voelt de kamer hoger. En door op meerdere plekken verlichting op te hangen of neer te zetten, ontstaat meer diepte.

4. De hoogte in

Van de grond tot plafond, dat is al gauw 2.50 meter. Een zee van ruimte dus! Aanraders zijn gestapelde kasten of planken en wandelementen hoog aan de wand. Een ouder kind maak je zeker blij met een hoogslaper met speelhoek of bureau eronder.

5. Kies je kleur

Kies voor frisse en lichte kleuren en houd rekening met de inval van natuurlijk licht. Is de kamer lang en smal, laat de smalle wanden dan breder lijken door er behang met horizontale strepen op te plakken. Kleine kunstenaar in huis? Schilder een muur met schoolbordverf of whiteboardverf waarop-ie zich kan uitleven.

Aangekleed

Klaar met schilderen, behangen, meubels verplaatsen? Tijd voor het leukste gedeelte: de accessoires. Leuk: magneetbehang. Of posters met koningen en strijders voor een ridderlijk onthaal. Stickers. Slingers. Zo wordt dat kleine kamertje een magisch paradijs. Dit zijn onze favorieten.

Sale

Die nieuwe kinderkamer shop je bij elkaar bij vtwonen, het grootste en meest veelzijdige woonmerk van Nederland. Je vindt er woonproducten, kunt er inspiratie opdoen én praktische informatie vinden. Mooi meegenomen: van 27 juli tot en met 9 augustus shop je met hoge kortingen. Op=op!

·       Gratis 90 dagen retour.

·       Op voorraad? Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis.

·       Gratis verzending boven € 20.

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >