Moet je hink-stap-springend de kamer van je kind door om ’s ochtends de gordijnen open te doen? Hoeft niet. Met een paar simpele tips – en toffe accessoires – geef je die kleine kinderkamer heel makkelijk een make-over.

Duurt een woonprogramma van een uurtje je te lang? Dit artikel stoomt je in sneltreinvaart klaar voor die make-over.

1. Meten is weten

Leen papier, schaar en liniaal van je kind en maak een plattegrond van de kinderkamer. Teken ook de deur en de ramen en knip uit karton de meubels op de juiste schaal. Past die kast op je plattegrond niet lekker? Gegarandeerd dat het dan in het echt ook geen succes is. Tegelijkertijd je kind bezighouden is makkelijk: laat hem die kartonnen meubels lekker kleuren.

2. Bed en kast ineen    

Soms denk je dat speelgoed zich vanzelf vermenigvuldigt.. Waar laat je het? Simpel: kies voor multifunctionele meubels. Dus een bed met opbergruimte of een lage boekenkast waar je ook op kunt zitten. Zo kun je op een paar vierkante meter een heleboel spullen kwijt. Het ziet er nog gezellig uit ook.

3. Optische truc  

Met een paar simpele trucjes laat je de kamer groter lijken. Door lambrisering te plaatsen op twee derde van de muur, voelt de kamer hoger. En door op meerdere plekken verlichting op te hangen of neer te zetten, ontstaat meer diepte.

4. De hoogte in

Van de grond tot plafond, dat is al gauw 2.50 meter. Een zee van ruimte dus! Aanraders zijn gestapelde kasten of planken en wandelementen hoog aan de wand. Een ouder kind maak je zeker blij met een hoogslaper met speelhoek of bureau eronder.

5. Kies je kleur

Kies voor frisse en lichte kleuren en houd rekening met de inval van natuurlijk licht. Is de kamer lang en smal, laat de smalle wanden dan breder lijken door er behang met horizontale strepen op te plakken. Kleine kunstenaar in huis? Schilder een muur met schoolbordverf of whiteboardverf waarop-ie zich kan uitleven.

Aangekleed

Klaar met schilderen, behangen, meubels verplaatsen? Tijd voor het leukste gedeelte: de accessoires. Leuk: magneetbehang. Of posters met koningen en strijders voor een ridderlijk onthaal. Stickers. Slingers. Zo wordt dat kleine kamertje een magisch paradijs. Dit zijn onze favorieten.

Sale

Die nieuwe kinderkamer shop je bij elkaar bij vtwonen, het grootste en meest veelzijdige woonmerk van Nederland. Je vindt er woonproducten, kunt er inspiratie opdoen én praktische informatie vinden. Mooi meegenomen: van 27 juli tot en met 9 augustus shop je met hoge kortingen. Op=op!

·       Gratis 90 dagen retour.

·       Op voorraad? Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis.

·       Gratis verzending boven € 20.

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >