Kinderbureau kopen? Híer moet je op letten bij je aanschaf

08.06.2021 20:49
kinderbureau kopen

Waarom een kinderbureau aanschaffen? Thuiswerken is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen. En ook kinderen hebben baat bij een fijne plek om huiswerk te maken, of om lekker te knutselen of kleuren. Maar waar let je nou precies op bij de aanschaf van een bureau voor je kind?

Een mooi kinderbureau is zo gekocht, maar is het ook echt de meest verstandige aankoop? We sommen op waar je op moet letten bij de aanschaf van een bureautje. Zo voorkom je een miskoop!

1. Het materiaal van het kinderbureau

Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het materiaal waar de tafel die je kiest van gemaakt is. Kinderen staan nou eenmaal niet bekend om hun voorzichtigheid met (dure) spullen of verstandige acties (‘hoezo mag ik niet doortekenen op de tafel als m’n papier vol is?’). Een bureau van onbehandeld hout ziet er bijvoorbeeld mooi uit, maar níet meer als hij onder de stiftstrepen zit die er niet meer af kunnen. Een vintage kinderbureau met hier en daar afgebladderde verf klinkt als pure romantiek voor een meidenkamer, maar is allesbehalve makkelijk schoon te houden.

We willen mooi, maar in dit opzicht is praktisch ook meer dan belangrijk. Kies dus altijd voor een materiaal waar je gemakkelijk met een doek overheen kunt, zoals behandeld hout, glad gelakt MDF of staal.

Ook is het prettig als het kinderbureau lang meegaat. Een exemplaar van massief hout is bijvoorbeeld een verstandige keuze, omdat dit minder kwetsbaar is dan bijvoorbeeld een lichter bureaublad van hardboard met papiervulling. Dit wordt veel verkocht, maar beschadigt sneller en is na een beschadiging vaak niet of nauwelijks meer op te lappen. Zonde dus. Ook gaan dit soort tafels vaak eerder wiebelen, omdat de poten of het onderstel er simpelweg niet goed genoeg op gemonteerd kunnen worden. Een houten bureau kun je makkelijker repareren als er iets mis is, of schuren en opnieuw verven als de kinderkamer een makeover krijgt – ook goed om in het achterhoofd te houden.

 

2. Het formaat

Kinderen groeien als kool, dus een klein bureau is al snel ’te klein’. Kiezen voor een wat groter kinderbureau of een tafel die in hoogte verstelbaar is, is voor de lange termijn een slimme optie. Een blad dat ongeveer 75 centimeter hoog is, is ideaal. Daarbij een is goede, ergonomisch verantwoorde bureaustoel die eveneens in hoogte verstelbaar een waardevolle toevoeging. Jezelf een goede werkhouding aanleren kun je immers niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor de allerkleinsten zijn er ook bureaustoelen met een handige voetsteun, voor als de bungelende beentjes nog niet bij de vloer kunnen.

Ook de diepte van het blad is van belang. Een smalle laptoptafel voor die ‘o zo digitale jeugd van tegenwoordig’ klinkt misschien prima, maar vergeet niet dat er ook nog gewoon een hoop geschreven zal worden, er meerdere (werk)boeken open op tafel moeten kunnen liggen en die laptop er dan ook nog bij moet. Een standaard werkblad van 60 centimeter diep is dus zeker geen overbodige luxe.

 

Lees ook
Warm aan de voetjes: de gezelligste vloerkleden voor de kinderkamer

 

3. Kinderbureau met opbergruimte

Opbergruimte is een must in de kinderkamer. Al het speelgoed, de bergen knuffels en alle andere ellende af en toe even snel in een mand kunt kiepen om de boel voor het oog weer een beetje knap te maken, is voor veel ouders dan ook een soort eerste levensbehoefte. Zéker wanneer daar op een zeker moment ook diverse schoolspullen bijkomen die een plekje moeten krijgen.

Kies daarom voor een kinderburo met opbergruimte, zoals een paar fijne lades onder het blad of met vakken bovenop. Ook kun je kiezen voor een bureau waaronder het tafelblad staanders zitten met opbergruimte, in plaats van simpele tafelpoten. Als alle mappen, schriften, boeken en andere benodigde schoolspullen een mooi plekje hebben, is dat niet alleen fijn voor jou: je kind kan zich ongetwijfeld beter concentreren op een georganiseerde werkplek.

 

4. De stijl

Last but not least moet het er natuurlijk ook een beetje mooi uitzien. Dat is uiteraard minder belangrijk dan alle bovenstaande details, maar het oog wil ook wat. Een bureau voor kinderen is doorgaans niet het stijlvolste object in een kinderkamer, dus als je op de styling van die ruimte ontzettend je best gedaan hebt, wil je het doorn-in-het-oog-effect natuurlijk voorkomen. Dat kan even zoeken zijn, maar vergeet niet: basic is soms de beste keus. Met de juiste accessoires kun je immers een hoop.

 

Kinderbureau-inspiratie nodig? Wij deden het nodige voorwerk en selecteerden een aantal stijlvolle exemplaren.

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!