Planten in de babykamer: hier moet je op letten

03.06.2021 22:38
planten in babykamer

Planten in de babykamer geven niet alleen een shot groen en levendigheid. Sommige planten geven ook extra zuurstof af en halen schadelijke stoffen uit de lucht. Er zijn alleen wel een paar dingen om op te letten voor je naar het dichtstbijzijnde tuincentrum rent. 

In vergelijking met alle dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een babykamer inricht, is het stylen van planten in de babykamer relatief eenvoudig. Toch is het handig om dit even te lezen:  

1. De stijlregel van planten in de kinderkamer: less is more

Hoe tof zo’n mini-oerwoud ook kan zijn: om die serene uitstraling van een babykamer te behouden, bereik je met één mooie plant het beste effect. Houd het minimalistisch en ga voor een statement plant of een klein groepje hangplanten in de kinderkamer. Groen voegt echt wat toe aan een ruimte, maar teveel kan ook onrustig worden. 

2. Zachte, ronde vormen

Planten in de babykamer helemaal top, maar een cactus? Mwa. Vermijd liever stekelig of puntig gebladerte en kies voor zachte, ronde vormen. 

3. Onschadelijke planten

Voor baby’s is dat misschien nog niet zo relevant, maar die baby wordt uiteindelijk een peuter met grijpgrage handjes. Stel veiligheid boven alles en ga in de babykamer voor een plant die huisdieren en kinderen geen kwaad doet als ze het per ongeluk in hun mond krijgen. Check dus altijd of een plant giftig is!

4. Planten in de babykamer: the do’s and don’ts op een rijtje

Do’s:

  • Check allereerst of de plant niet giftig is.
  • Plaats planten in de babykamer altijd buiten bereik van je kind. Tip: Ga voor hangplanten of plaats de plant op een hoge kast of wandplank.
  • Ga voor een plant die makkelijk te onderhouden is, die planten op de slaapkamer vergeet je gek genoeg vaak water te geven.
  • Check of de plant goed zonder zonlicht kan, want een babykamer wordt over het algemeen ook overdag goed verduisterd.
  • Controleer de plant regelmatig op schimmels en beestjes.

Don’ts

  • Plaats een plant niet boven het bedje, er is altijd een mogelijkheid dat de plant valt.
  • Zet de plant(en) niet in de buurt van de commode

 

Lees ook

Praktisch en sfeervol: zo richt je een babykamer leuk in

Welke planten moet je hebben voor in de babykamer? 

Goed: nu je weet wat je beter kunt laten (bijvoorbeeld die cactus), wil je natuurlijk ook weten welke planten het wél goed doen in de babykamer. We hebben verschillende opties op een rij gezet. 

De kwartjesplant

De kwartjesplant is een tough cookie die je er niet zomaar onder krijgt. Ideaal dus als het je aan groene vingers ontbeert of je je handen vol hebt aan je baby. Het is een langzame groeier, maar gaat jaren mee. 

Mexicaanse bergpalm

De Mexicaanse bergpalm is de beste luchtverfrisser die je kunt wensen. De geur van volle luiers maskeert-ie niet, maar de palm zorgt wel voor schone lucht in de kamer. De plant heeft niet veel verzorging nodig en doet het ook goed op plekken waar niet veel licht komt. 

Calathea medaillon

De Calathea Medaillon wordt ook wel de ‘pauwenplant’ genoemd. Bijzonder: deze plant opent en sluit zijn bladeren gedurende de dag. Houdt van een warme omgeving, licht en (veel) water, dus is wel een beetje de diva onder de planten. 

Kentia palm

Buiten naar binnen halen? De Kentia palm staat prachtig in een wat ruimere babykamer en zorgt voor schone lucht. Fijn: het is een veerkrachtig exemplaar, dus er is geen nood aan de man als je ‘m een keer vergeet water te geven. 

Pachira plant

De Pachira plant is nogal geliefd onder feng shui-aanhangers. Er wordt gezegd dat dit miniboompje geluk brengt. Dus ook heel leuk om te geven als cadeautje.

Rhapis

De rhapis, ook wel ‘lady palm’ genoemd, is een langzame groeier wordt geprezen om haar elegante uitstraling. Dankzij de uitwaaierende bladeren en de houten stam is de rhapis echt een bijzondere toevoeging aan iedere babykamer. 

Meer lezen? Dit zijn de 7 beste planten voor in de babykamer.

Bron: Leon and George

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >