Hou jij de deur van de kinderkamer het liefst potdicht, omdat je de rommel niet onder ogen wil komen? Je bent niet de enige. En daarom hebben wij professional organizerMartine Heeremans om handige opruimtips gevraagd.
Lees verder onder de advertentie
1. Zorg voor voldoende kastruimte
Het liefst achter een deur. In de eerste babymaanden heb je de ruimte misschien nog niet nodig, maar wacht maar tot zijn eerste verjaardag: je weet van ellende niet meer waar je al die cadeaus (goed voor een heel weeshuis) kwijt moet.
2. Houd de vloer leeg
Uren opruimen hoeft echt niet elke dag. Als je alleen al de vloer ’s avonds leeg maakt, lijkt het meteen een stuk opgeruimder. En wellicht overbodig om te vermelden, maar eh: knal niet alles vanaf de grond gewoon hup, in kastjes (zoiets als: wat je niet ziet, is er niet), want dan verplaats je het probleem.
Lees verder onder de advertentie
3. Doe af en toe iets weg
Goede stelregel: doe voor elk voorwerp dat binnenkomt ook één ding weg. Zet een doos/tas onderin je kast of in de schuur en gooi daar af en toe wat in. Als de doos vol is, breng je hem naar de kringloop. Of sla een kleedje uit tijdens de Vrijmarkt, ook leuk.
Noteer: ZEKER.NIET.DAARNA. Want of het nu een verjaardag of sinterklaasavond is, je weet gewoon dat er bergen nieuwe spullen je huis inkomen. Wil je die verschrikkelijke speelgoedchaos voor zijn, creëer dan eerst ruimte. Echt.
Lees verder onder de advertentie
5. Multifunctionele meubels
Een lage boekenkast waar je ook op kan zitten. Of een hoogslaper met een speelhoek/bureau eronder. Op deze manier kun je op een paar vierkante meter een heleboel spullen kwijt én het ziet er ook nog eens gezellig uit.
6. Zorg dat iedereen helpt
Kinderen, partner, iedereen kan op zijn manier een steentje bijdragen. Prik een datum en tijd en hou je hier aan. Je kunt namelijk bergen verzetten als je samen een uurtje aan de slag gaat. En bedenk: Goed is het nieuwe Perfect.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.