kinderkamer opruimen

Hou jij de deur van de kinderkamer het liefst potdicht, omdat je de rommel niet onder ogen wil komen? Je bent niet de enige. En daarom hebben wij professional organizer Martine Heeremans om handige opruimtips gevraagd.

1. Zorg voor voldoende kastruimte

Het liefst achter een deur. In de eerste babymaanden heb je de ruimte misschien nog niet nodig, maar wacht maar tot zijn eerste verjaardag: je weet van ellende niet meer waar je al die cadeaus (goed voor een heel weeshuis) kwijt moet.
 

2. Houd de vloer leeg

Uren opruimen hoeft echt niet elke dag. Als je alleen al de vloer 's avonds leeg maakt, lijkt het meteen een stuk opgeruimder. En wellicht overbodig om te vermelden, maar eh: knal niet alles vanaf de grond gewoon hup, in kastjes (zoiets als: wat je niet ziet, is er niet), want dan verplaats je het probleem.
 

3. Doe af en toe iets weg

Goede stelregel: doe voor elk voorwerp dat binnenkomt ook één ding weg. Zet een doos/tas onderin je kast of in de schuur en gooi daar af en toe wat in. Als de doos vol is, breng je hem naar de kringloop. Of sla een kleedje uit tijdens de Vrijmarkt, ook leuk.
 

Lees ook
8x zo betrek je jouw kind spelenderwijs bij het opruimen >

 

4. Ruim de kasten op vóór een feest

Noteer: ZEKER.NIET.DAARNA. Want of het nu een verjaardag of sinterklaasavond is, je weet gewoon dat er bergen nieuwe spullen je huis inkomen. Wil je die verschrikkelijke speelgoedchaos voor zijn, creëer dan eerst ruimte. Echt.
 

5. Multifunctionele meubels

Een lage boekenkast waar je ook op kan zitten. Of een hoogslaper met een speelhoek/bureau eronder. Op deze manier kun je op een paar vierkante meter een heleboel spullen kwijt én het ziet er ook nog eens gezellig uit.


 

6. Zorg dat iedereen helpt

Kinderen, partner, iedereen kan op zijn manier een steentje bijdragen. Prik een datum en tijd en hou je hier aan. Je kunt namelijk bergen verzetten als je samen een uurtje aan de slag gaat. En bedenk: Goed is het nieuwe Perfect.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

falende ouders

Niemand is perfect. Ook ouders niet, zo bewijzen deze hilarische momenten op Buzzfeed.

We doen ons best...

En proberen ze goed op te voeden....

 

Wait, stop! #nevermind #toolate #pottytraining #parentingfail #dadfail #donttellmom

Een bericht gedeeld door Phil Yeh (@philyeh) op

 
 

...maar dat lukt niet altijd

 
 
 
 

Soms hebben we íets teveel balgevoel...

 

...of last van de zwaartekracht

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geruzie kinderen stoppen
Beeld: Unsplash

De New Yorkse moeder Vered wilde altijd al drie kinderen. Die wens ging in vervulling, maar het continue geruzie van het stel kan ze missen als kiespijn. Zo maakte ze daar korte metten mee.

Vered schrijft op Scary Mommy hoe ze geniet van haar drie kinderen – tenzij ze aan het schreeuwen, slaan, duwen, schoppen, knijpen, schelden, zeuren en krabben zijn. Vered’s stresslevel schiet dan meteen omhoog en ze beschrijft hoe ze dan in een tweestrijd staat: ‘Moet ik de jongste verdedigen? Ze allemaal straffen? Ze een time-out geven? Het speelgoed waar ze om strijden afpakken? Ze hun excuses laten aanbieden? Ze in aparte kamers laten spelen?’

 

Niet ingrijpen

Vorig jaar liep het geruzie onderling echt uit de hand en zocht Vered hulp bij Tovah Klein, directeur van het Barnard College Center for Toddler Development. Deze specialist raadde haar simpelweg dit aan: ‘Laat de kinderen het zelf uitvechten. En als je daar niet bij wilt zijn, stuur ze dan naar hun kamer om de ruzie te beslechten.’ Volgens Klein werkt het juist averechts om als ouder in te grijpen in een ruzie: dan verandert namelijk de dynamiek en worden onbedoeld de kinderen tegen elkaar opgezet. Trek je je als ouder terug uit de ruzie, dan zullen de kinderen juist uiteindelijk samen een band krijgen.   

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

Uitgeput en overstuur

Vered schrijft hoe ze deze nieuwe aanpak thuis uitprobeerde. Tijdens de eerste ruzies moest ze echt op haar tong bijten: ‘Ik realiseerde me toen pas hoe vaak ik me met het gekibbel had bemoeid, en hoe veel energie me dat gekost had, waarna ik uitgeput en overstuur was. Terwijl de kinderen tien minuten later alweer samen speelden en alles vergeten waren.’ Vered paste haar tactiek aan. ‘Als ik ze zag ruziën, zei ik: ‘Jullie mogen ruzie maken, maar niet waar ik bij ben.’

 

Laat ze met rust

Vered: ‘Zonder mij  als cruciale speler werd het ruziën ineens een stuk minder interessant voor ze.  Het intrigeerde me: wat kunnen ouders doen om hun kinderen onderling een gezonde en liefdevolle band te laten krijgen? Het antwoord: ze met rust laten. Is er helemaal geen ruzie meer in huis? Absoluut niet. Maar nu ik er geen deel meer van uit maak, gaan de ruzies veel meer over de aanleiding zelf. En vechten om een lichtzwaard is nou eenmaal minder interessant dan ruziën over mijn liefde en aandacht.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >