Sfeervolle kinderkamer inrichten: praktische tips en inspiratie

10.05.2021 06:02
kinderkamer inrichten tips

Je wil de mooiste babykamer creëren of hij is toe aan een update. Hoe pak je dat aan? Een paar tips én inspiratie voor het inrichten van een kinderkamer.

Wij helpen je op weg met deze tips voor het inrichten van een kinderkamer. 

 

Het eerste kamertje inrichten

Wie begint aan een babykamer, hoeft eigenlijk nog niet zo heel moeilijk te denken. Er zijn een aantal basiselementen die onmisbaar zijn in deze ruimte, zoals een wieg of ledikant, een commode, een kledingkast en fijne verlichting (denk bijvoorbeeld aan een plafondlamp voor overzicht in de kamer). Een goede fauteuil om in te voeden kan ook zeker geen kwaad, maar is geen absolute must. Verder heeft een baby, zeker in het eerste jaar, nog maar weinig nodig – het is voornamelijk eat, sleep, diaper change, repeat. Tip voor de inrichting: het raam in de ruimte is een belangrijke factor in het bepalen waar je een bedje beter níet kunt neerzetten. Naast dat je moet uitkijken met tocht, voelen baby’s zich doorgaans het fijnst en veiligst in geborgen hoekjes langs een muur.

 

Lees ook:
Handige tips voor een goedkope babykamer

 

 

De grotere kleintjes

Voor grotere kinderen komt er meer kijken bij het inrichten van de kinderkamer. Als je peuter of kleuter al zindelijk is, kan de commode in principe de deur uit – bést fijn in de kleinere kamers. Daarnaast maakt het ledikant plaats voor een juniorbed en is er misschien wel een grotere kledingkast nodig. Aan een gezellige speelhoek waarin je kind z’n ei kwijt kan, valt nu ook niet meer te ontkomen. En gaat je kind naar school, of wil je ruimte geven om lekker te kunnen knutselen of tekenen? Denk dan ook eens aan een kinderbureau of -tafel.

 

Inrichten kinderkamer: het uitgangspunt

Nu duidelijk is wat je in ieder geval nodig hebt, is de vraag in welke je stijl je de meubels en accessoires wil shoppen. Natuurlijk kun je op zoek naar de laatste trends op kinderkamergebied, of een thema kiezen dat je aanspreekt, zoals bijvoorbeeld een jungle-, onderwater- of Disney-thema. Voor wie nog geen helder idee heeft over hoe het worden moet, is het maken van een Pinterestbord een logische eerste stap. Verzamel hier foto’s van babykamers, kleurcombinaties en sfeerbeelden die je mooi vindt. Hoe langer je door de door jou geselecteerde beelden scrolt, hoe meer je zult merken een steeds sterkere voorkeur te krijgen voor bepaalde kleuren, materialen en stijlen. Verwijder de beelden waar je bij nader inzien toch niet meer zo goed op gaat et voilá: je hebt een uitgangspunt. 

Lees ook:
Dít zijn de kinderkamer-trendkleuren van nu

De basis

Je weet wat je nodig hebt en je weet in welke stijl je gaat inrichten. In principe kan het winkelen dus beginnen. Toch is eerst bepalen wat er op de muren en vloer komt een stap die je niet kunt overslaan. Ga je voor tof behang (waarmee je in één klap al heel veel sfeer kunt creëren), of kies je voor verf? In dat laatste geval zijn er natuurlijk ook opties te over, want behalve één of meerdere muren in een effen kleur, kun je ook kiezen voor een muurschildering of speelse vlakken. Zo kun je bepaalde hoeken van de kamer extra uitlichten, zoals de plek van het bedje, de commode, of een speelhoek. Effen muren zijn daarnaast ook in een handomdraai op te leuken met vrolijke muurstickers, die tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn.

Qua vloer is de belangrijkste keuze: wordt het een zachte of een harde vloer? Vloerbedekking is warm en comfortabel, maar laminaat of vinyl is weer makkelijker schoon te maken en doorgaans met meer te combineren. Wie kiest voor het laatste, doet er goed aan er meteen een fijn vloerkleed bij te zoeken. Dat kruipt en speelt toch altijd iets fijner voor kinderen.

 

 

Aankleden maar!

De kleine details maken de kinderkamer compleet, dus accessoires zijn een must voor de ultieme sfeer. Shop mooi beddengoed in de gekozen tinten of passende prints en maak er een gezellig hoekje van met een mooi bedhemeltje en nachtlampje. Gooi fijne kussens in de voedingsstoel; zodra de borstvoeding- of flessenperiode voorbij is, vervang je de stoel voor een gezellige speeltent waar de kussens dan weer in kunnen.

Nog een paar tips voor de inrichting van een sfeervolle kinderkamer. Zorg voor wat groen (en zuurstof) met een paar leuke plantjes. Leg een lekker zacht kleed op de grond en maak het geheel minder statisch door wat leuke dingen aan de muur te hangen, zoals posters, wandkleden en -hangers, een vilten dierenkop, een wandlamp of natuurlijk een goedgevulde boekenplank. Ook cool: een klimrek aan de muur voor eindeloos speelplezier. Maak het af met stoffen gordijnen (een verduisterend rolgordijn is praktisch, maar niet bepaald sfeervol) en vergeet ook vooral geen grote opbergkist- of mand met deksel aan te schaffen voor al het speelgoed waar je huis (straks) ongetwijfeld van uitpuilt.

 

Oók een beetje voor jezelf

Natuurlijk maak je dit paradijs niet alleen maar voor je kind, maar ook een beetje voor jezelf. Want hoe succesvoller het inrichten van de kinderkamer gaat, hoe vaker je kind erin zal spelen. En dat is toch het ultieme doel? Want op z’n tijd wat me-time in een opgeruimde, kinderloze woonkamer doet iedere moeder goed.

 

Nog meer tips voor het inrichten van een kinderkamer

  • Haal de creabea in jezelf naar boven en ga lekker creatief aan de slag. Bijvoorbeeld door het opknappen van oude meubels. De kledingkast die eerst in de slaapkamer van je oudste stond, geef je met een lik verf een compleet andere look.
  • Nog niet uitgeklust? Pinterest staat vol leuke Ikea-hacks voor de slaapkamer. Zo tover je de Stuva speelgoedkist en ladekast met een houten blad makkelijk om in een kinderbureau. Moet je nét even weten.
  • Een Feng Shui kinderkamer klínkt misschien wat zweverig, maar je kind komt er helemaal tot rust. Vooral hoogsensitieve kinderen, huilbaby’s of kinderen met concentratieproblemen hebben er wat aan. Een paar tips: zet het bed niet recht tegenover de deur, gebruik pastelkleuren of warme aardetinten, vermijd elektronische apparaten, zet ronde meubels neer en zorg voor zacht licht.
  • Spelen, knuffelen, voorlezen: het kan allemaal in een comfortabele loungehoek. Verzamel wat grote kussens, plaids en een vloerkleed in de hoek van de kinderkamer. Heb je veel ruimte? Dan kun je zelfs een bank(je) neerzetten.
  • We schreven het al eerder: rotan is hip, ook in de kinderkamer. Dat kun je subtiel verwerken met een rotan kapstok, of spiegel, maar voor wie het aandurft (en genoeg ruimte heeft) zijn er ook rotan stoelen en bedden.
  • Met een dierenkop aan de wand wordt je kind elke dag vrolijk wakker. Tenminste, als je een gezellig exemplaar ophangt, zoals een konijn of olifant.
  • Hoogslapers doen het áltijd goed bij kinderen. Ook fijn voor de kleinere kamers, want met een bureau of speelhoek eronder sla je twee vliegen in één klap.

 

 

 

 

 

Nog meer weten over kinderkamers en wat daarbij komt kijken?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >