Ben je zwanger in de zomermaanden? Heerlijk om dan lekker te genieten van de zon. Maar wees voorzichtig, want teveel zon is niet goed voor jou en je baby. Hier lees je waarom.
Lees verder onder de advertentie
Zwangerschapsmasker
Door uv-stralen van de zon maakt je lichaam vitamine D aan. Dit is onder andere goed voor de opbouw van je botten. Maar bij langdurige zonnestraling veroudert je huid snel.
Als je zwanger bent, is het verstandig om niet te lang in de zon te zitten. De kans bestaat dat je pigmentvlekken in je gezicht krijgt: een zogenoemd zwangerschapsmasker. De pigmentatie van je huid verandert namelijk als je zwanger bent. Bovendien kunnen zwangere vrouwen vaak slechter tegen de hitte.
Lees verder onder de advertentie
Oververhitting
Is uv-straling ook schadelijk voor je ongeboren baby? Nee, want uv-straling gaat niet door de baarmoeder heen.
Toch moet je voorzichtig zijn met zonnen, want de warmte kan mogelijk wel schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Bij een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap heb je een iets grotere kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Bovendien kan oververhitting mogelijk leiden tot een miskraam.
Lees verder onder de advertentie
Het advies voor zwangere vrouwen is dus om – vooral in de eerste maanden – te zonnen met mate. Blijf het liefst niet langer dan 15 minuten in de zon.
Zorg dat je op warme dagen voldoende water drinkt. Als je veel zweet, maar het vocht niet genoeg aangevuld wordt, kun je uitgedroogd raken. Het kost je lichaam dan meer moeite om bloed rond te pompen. In ernstige gevallen kan daardoor minder bloed naar je baby stromen. Op deze manier komen er minder voedingsstoffen bij de placenta. Dus: genoeg schaduw en genoeg water (meer dan 1,5 liter per dag) is een must.
“Genoeg schaduw en genoeg water (meer dan 1,5 liter per dag) is een must.”
Lees verder onder de advertentie
Verbranden
Als je je lichaam blootstelt aan de volle zon, is het altijd verstandig om je goed in te smeren. Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge factor: 30 of meer.
Smeer je huid goed in vóórdat je naar buiten gaat en herhaal dit elke twee uur. Ook na het zwemmen moet je opnieuw smeren, want door het afdrogen kan een deel van de zonnebrandcrème verdwijnen. Je kunt ook bedekkende kleding dragen, zoals een luchtige jurk of een hoed.
Lees verder onder de advertentie
Vermijd als je zwanger bent de zon tussen twaalf en drie uur ’s middags: dan is de zonkracht het sterkst. Ook in de schaduw moet je opletten, want zelfs daarin kun je verbranden. Wees extra voorzichtig op een boot en op wintersport: water en sneeuw weerkaatsen de uv-stralen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).