In samenwerking met Kek Mama

‘Maanden was ik bezig met een box, bedje, een babykamer. Maar niet met een uitvaartverzekering’

24.01.2023 11:17

Het is iets waar je liever niet over nadenkt en natuurlijk hoop je het nooit nodig te hebben: een uitvaartverzekering voor je kind. Toch is het verstandig om die af te sluiten. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de Kek Mama bezoekers zo’n verzekering al heeft afgesloten voor hun kind. Meer dan de helft heeft die stap dus nog niet genomen. Er is in de zwangerschap immers al zoveel te regelen. Wil je weten waarom het verstandig kan zijn om hier ook even bij stil te staan? Lees dan vooral even verder.

Hoe zit dat precies?

Een uitvaart kost veel energie en geld. Daarom kiest bijna drie kwart van de bevolking ervoor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dat is uiteraard vrijwillig. Het kan best een geruststelling zijn om af te sluiten. Zo ben je er zeker van dat je niet onverwachts voor hoge kosten komt te staan, mocht het nodig zijn. Als je zelf onvoldoende spaargeld hebt om de kosten voor de uitvaart van je kind te betalen, dan kan het fijn zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten voor je kind.

Maar ook wanneer je wel genoeg spaargeld hebt, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. Wanneer je afscheid neemt van een kind zijn er heb je hele andere dingen aan je hoofd dan geld. Een belangrijk deel binnen de uitvaartverzekering is de uitvaartverzorger, die alles voor je regelt. Je kunt zelf helemaal bepalen hoe jij afscheid wil nemen en wat daarvoor nodig is, maar al het regelwerk en de financiële afwikkelen wordt voor je gedaan. Een hele opluchting.

Tijdens je zwangerschap

Natuurlijk komt er al veel op je af tijdens een zwangerschap. Maar het is belangrijk dat jij voor onverwachte momenten jouw zaken ook op orde hebt. Als je zwanger bent, kun je je verzekeraar al laten weten dat je je kind wil meeverzekeren. Dat kan bij Monuta al vanaf 20 weken zwangerschap.

Lieke vertelt over het afscheid van haar dochter

Dat het anders kan lopen dan je verwacht, beleefde helaas Lieke (@liekedeb) in oktober 2017, tijdens haar bevalling.

Lieke : “Hebben jullie een uitvaartverzekering?’ vroeg de arts aan mij. Ik zie de gezichten van al onze verdrietige familie en vrienden nog voor me. Ik was 39 weken zwanger en al uren bezig. Zei de arts nou net tegen mij zei dat mijn dochter was overleden? Dat geloofde ik niet. Ik ging door met mijn bevalling en ik zou ze eens laten zien dat ze het mis hebben. ‘Waarom blijft iedereen toch zo naar mij kijken?’, dacht ik, en pufte weer een flinke wee weg. “Ze is in shock” hoor ik vaag achter me. Het ging langs me heen. Ik moest doorgaan, pufte weer een wee weg en zocht door de artsen en familie heen het gezicht van Dwight. Ik vroeg of hij wilde vragen of iedereen weg wilde gaan. Ik was aan het bevallen en wilde in mijn bubbel komen zei ik tegen hem, little did I know.

Verward en machteloos

Of ik een uitvaartverzekering had. Paniek raasde door mijn lichaam, verward en verdrietig. Ik lag in het ziekenhuis, midden in de ellenlange bevalling van mijn overleden dochter. Hier was ik totaal niet op voorbereid. Machteloos. Maanden was ik bezig met een box, bedje, een Maxi-Cosi om haar mee naar huis te nemen. Maar niet met een uitvaartverzekering. Hoe ga ik dit nu doen? Machteloos keek ik naar Dwight, die op dat moment ook niet precies wist wat hij precies allemaal geregeld had.

Het laatste wat je kan doen

Verzekerd waren we uiteindelijk, niet goed, maar we konden June wel een afscheid geven. Niet helemaal zoals we wilden, maar wat wil je eigenlijk? Bij je kind zijn. En niet haar afscheid regelen. We kijken allebei met een goed gevoel terug op haar afscheid, mooi dat we dit nog voor onze June hebben kunnen doen. Nee mooi is het niet, maar wel belangrijk. Het laatste wat je kan doen.

Vriendinnen advies

Sinds mijn bevalling van June geef ik al mijn zwangere vriendinnen mee om hier eens goed naar te kijken, een uitvaartverzekering. Gewoon. Omdat ik niet wil dat, mochten zij in zo’n onmenselijke situatie komen, ze hier niet op voorbereid zijn en keuzes moeten maken. Zoals ik. Want als Dwight het niet geregeld had… Daar wil ik niet eens aan denken. Je hoopt het nooit nodig te hebben, zeker niet voor je kind. Maar als het dan moet, dan is het fijn dat het geregeld is.”

Uitvaart en rouwverwerking

Heb jij al eens aan een uitvaartverzekering gedacht?  Bij Monuta kun je een uitvaartverzekering afsluiten tegen een scherpe premie. En op het moment dat het nodig is, zorgen zij als uitvaartverzorger voor een persoonlijk afscheid, waar nabestaanden met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Na de uitvaart zijn er ook veel zaken die geregeld moeten worden. Zoals alle heftige emoties waar je wat mee moet. Monuta is er ook voor je na de uitvaart. Ze geven je graag tips en praktische informatie. Wel zo fijn.