Zo bescherm je jouw kind tegen de zon

18.06.2021 08:22
zon bescherming kind Beeld: Getty Images

Je wist al dat het heel belangrijk is om je kind tegen de zon te beschermen, om huidschade en erger in de toekomst te voorkomen. Maar behalve smeren, smeren en nog eens smeren, is er meer dat je kunt doen. Een aantal praktische tips op een rij.

Smeren

Wist je dat kinderen tot tien jaar slechts acht minuten per dag onbeschermd in de zon mogen spelen? Dat heeft te maken met de zonkracht.

Smeren, smeren en nog eens smeren dus. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30, liefst zelfs factor 50. Ook als je kind al een kleurtje heeft van zichzelf, of door de zon.

Smeer hem dertig minuten vóórdat-ie de zon ingaat lekker dik in. Vervolgens om de twee uur nog een keer én na het zweten, zwemmen en afdrogen. Oh, en vergeet de lippen en oren niet. Je kind wordt sneller bruin in of op het water, omdat zand en water UV stralen reflecteren. Dus maak je een boottochtje of zwemt je kind in de zon? Smeer ‘m dan vaker in.

Lees ook – Zo bescherm je de ogen van je kind tegen de zon >

Kleding

Verder kun je voorkomen dat je kind de zon (te lang) op z’n huid krijgt door hem goed aan te kleden. Dus: bedek zijn armen en benen met lange kleren, bescherm z’n ogen met een UV-werende zonnebril en bescherm zijn gezicht en nek met een pet of hoed. Natte kleding laat meer zonnestralen door. Onder meer KWF raadt daarom aan om UV-werende zwemkleding te gebruiken.

Weren

Is het tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags? Houd je dan dan liever even uit de zon. Gewoon, onder een parasol, boom of binnen. Op dat moment is het namelijk het heetst van de dag en is de zon het krachtigst. Daarmee is de kans dat je kind zich verbrandt, het grootst.

Hoe weet je zeker dat de stralen krachtig zijn? Bekijk je schaduw: is-ie lang, dan kan je kind zonder zorgen buitenspelen. Is-ie kort, dan kan je de zon beter even weren. En houd baby’s altijd uit de zon.

Toch verbrand?

Haal je kind dan direct uit de zon en zet hem onder een lauwe douche. Smeer hem daarna in met aftersun of een verkoelende bodylotion. Het is verstandig om je kind een paar dagen niet in de zon te laten spelen. Geef hem veel water te drinken, om uitdroging te voorkomen.

Voelt hij zich niet lekker? Houd ‘m dan goed in de gaten. Als hij last krijgt van hoofdpijn, koude rillingen of hartkloppingen moet je altijd een arts inschakelen. Een verbrande huid kan gaan schilferen en jeuken. Leg je kind uit dat hij moet proberen niet te krabben, want dan kunnen er infecties ontstaan op de huid.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >