kind beschermen zon
Beeld: Pixabay

Je kind beschermen tegen de zon is écht belangrijk - niet zo gek dat KWF Kankerbestrijding zich hier fanatiek voor inzet. En omdat het langzaam warmer wordt, zetten wij wat praktische tips van de organisatie op een rij.

 

"Want onbeschermd zonnen als kind kan het risico op kanker op latere leeftijd verhogen", aldus KWF.

Article continues after the ad

 

1. Smeren

Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30. Ook als je kind al een kleurtje heeft van zichzelf, of door de zon. Smeer jouw kind dertig minuten voordat-ie de zon ingaat lekker dik in. Vervolgens om de twee uur nog een keer én na het zweten, zwemmen en afdrogen. Oh, en vergeet de lippen en oren niet. Je kind wordt sneller bruin in of op het water, omdat zand en water UV stralen reflecteren. Dus maak je een boottochtje of zwemt je kind in de zon, smeer 'm dan vaker in.
 

Lees ook
Deze vakantiebestemmingen in Nederland zijn ideaal met kinderen >

 

2. Kleren

De huid van je kind kun je goed beschermen tegen de zon met kleding en zwemkleding: bedek armen en benen met lange kleren, bescherm de ogen met een UV-werende zonnebril en bescherm het gezicht en de nek met een pet of hoed. Natte kleding laat meer zonnestralen door. KWF raadt daarom aan UV-werende zwemkleding te gebruiken.

 

3. Weren

Op het heetst van de dag kunnen kinderen beter even uit de zon, onder een parasol, boom of gewoon binnen. (In Nederland tussen 12.00 en 15.00 uur). Hoe weet je zeker dat de stralen krachtig zijn? Bekijk je schaduw: is-ie lang, dan kan je kind zonder zorgen buitenspelen. Is-ie kort, dan kan je de zon beter even weren. En houd baby's altijd uit de zon.

 

4. Toch verbrand?

Haal je kind dan direct uit de zon en zet hem onder een lauwe douche. Smeer hem daarna in met aftersun of een verkoelende bodylotion. Het is verstandig om je kind een paar dagen niet in de zon te laten spelen. Geef hem veel water te drinken, om uitdroging te voorkomen. Voelt hij zich niet lekker? Houd 'm dan goed in de gaten. Als hij last krijgt van hoofdpijn, koude rillingen of hartkloppingen moet je altijd een arts inschakelen. Een verbrande huid kan gaan schilferen en jeuken. Leg je kind uit dat hij moet proberen niet te krabben, want dan kunnen er infecties ontstaan op de huid.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >