kind beschermen zon
Beeld: Pixabay

Je kind beschermen tegen de zon is écht belangrijk - niet zo gek dat KWF Kankerbestrijding zich hier fanatiek voor inzet. En omdat het langzaam warmer wordt, zetten wij wat praktische tips van de organisatie op een rij.

 

"Want onbeschermd zonnen als kind kan het risico op kanker op latere leeftijd verhogen", aldus KWF.

More content below the advertising

 

1. Smeren

Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30. Ook als je kind al een kleurtje heeft van zichzelf, of door de zon. Smeer jouw kind dertig minuten voordat-ie de zon ingaat lekker dik in. Vervolgens om de twee uur nog een keer én na het zweten, zwemmen en afdrogen. Oh, en vergeet de lippen en oren niet. Je kind wordt sneller bruin in of op het water, omdat zand en water UV stralen reflecteren. Dus maak je een boottochtje of zwemt je kind in de zon, smeer 'm dan vaker in.
 

Lees ook
Deze vakantiebestemmingen in Nederland zijn ideaal met kinderen >

 

2. Kleren

De huid van je kind kun je goed beschermen tegen de zon met kleding en zwemkleding: bedek armen en benen met lange kleren, bescherm de ogen met een UV-werende zonnebril en bescherm het gezicht en de nek met een pet of hoed. Natte kleding laat meer zonnestralen door. KWF raadt daarom aan UV-werende zwemkleding te gebruiken.

 

3. Weren

Op het heetst van de dag kunnen kinderen beter even uit de zon, onder een parasol, boom of gewoon binnen. (In Nederland tussen 12.00 en 15.00 uur). Hoe weet je zeker dat de stralen krachtig zijn? Bekijk je schaduw: is-ie lang, dan kan je kind zonder zorgen buitenspelen. Is-ie kort, dan kan je de zon beter even weren. En houd baby's altijd uit de zon.

 

4. Toch verbrand?

Haal je kind dan direct uit de zon en zet hem onder een lauwe douche. Smeer hem daarna in met aftersun of een verkoelende bodylotion. Het is verstandig om je kind een paar dagen niet in de zon te laten spelen. Geef hem veel water te drinken, om uitdroging te voorkomen. Voelt hij zich niet lekker? Houd 'm dan goed in de gaten. Als hij last krijgt van hoofdpijn, koude rillingen of hartkloppingen moet je altijd een arts inschakelen. Een verbrande huid kan gaan schilferen en jeuken. Leg je kind uit dat hij moet proberen niet te krabben, want dan kunnen er infecties ontstaan op de huid.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
goudeerlijke-uitspraken-van-kinderen

Eerlijkheid duurt het langst, maar soms kunnen kinderen maar beter níet zeggen wat ze denken. Of wel. En dan mogen wij daar weer kostelijk om lachen.

Dus...

More content below the advertising

 

Was alles in het leven maar zo makkelijk.

 

Wie wil dat nou niet?

 

En. Bedankt.

 

Lees ook
10x waarom deze kinderen nog slimmer zijn dan Einstein >

 

Stiekem wel een applausje waard.

 

Ok. Weten we dat ook weer.

 

En jij maar denken dat je een grapje maakt.

 

Die heeft wat uit te leggen. Of?

 

Ach, wat boeit het ook ;-)

 

Nu al een uitgesproken gevoel voor mode.

Bron: boredpanda

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >