Je wist al dat het heel belangrijk is om je kind tegen de zon te beschermen, om huidschade en erger in de toekomst te voorkomen. Maar behalve smeren, smeren en nog eens smeren, is er meer dat je kunt doen. Een aantal praktische tips op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Smeren
Wist je dat kinderen tot tien jaar slechts acht minuten per dag onbeschermd in de zon mogen spelen? Dat heeft te maken met de zonkracht.
Lees verder onder de advertentie
Smeren, smeren en nog eens smeren dus. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30, liefst zelfs factor 50. Ook als je kind al een kleurtje heeft van zichzelf, of door de zon.
Smeer hem dertig minuten vóórdat-ie de zon ingaat lekker dik in. Vervolgens om de twee uur nog een keer én na het zweten, zwemmen en afdrogen. Oh, en vergeet de lippen en oren niet. Je kind wordt sneller bruin in of op het water, omdat zand en water UV stralen reflecteren. Dus maak je een boottochtje of zwemt je kind in de zon? Smeer ‘m dan vaker in.
Verder kun je voorkomen dat je kind de zon (te lang) op z’n huid krijgt door hem goed aan te kleden. Dus: bedek zijn armen en benen met lange kleren, bescherm z’n ogen met een UV-werende zonnebril en bescherm zijn gezicht en nek met een pet of hoed. Natte kleding laat meer zonnestralen door. Onder meer KWF raadt daarom aan om UV-werende zwemkleding te gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
Weren
Is het tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags? Houd je dan dan liever even uit de zon. Gewoon, onder een parasol, boom of binnen. Op dat moment is het namelijk het heetst van de dag en is de zon het krachtigst. Daarmee is de kans dat je kind zich verbrandt, het grootst.
Lees verder onder de advertentie
Hoe weet je zeker dat de stralen krachtig zijn? Bekijk je schaduw: is-ie lang, dan kan je kind zonder zorgen buitenspelen. Is-ie kort, dan kan je de zon beter even weren. En houd baby’s altijd uit de zon.
Toch verbrand?
Haal je kind dan direct uit de zon en zet hem onder een lauwe douche. Smeer hem daarna in met aftersun of een verkoelende bodylotion. Het is verstandig om je kind een paar dagen niet in de zon te laten spelen. Geef hem veel water te drinken, om uitdroging te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Voelt hij zich niet lekker? Houd ‘m dan goed in de gaten. Als hij last krijgt van hoofdpijn, koude rillingen of hartkloppingen moet je altijd een arts inschakelen. Een verbrande huid kan gaan schilferen en jeuken. Leg je kind uit dat hij moet proberen niet te krabben, want dan kunnen er infecties ontstaan op de huid.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.