De zon schijnt weer volop, dus je kind gaat lekker naar buiten. Maar kun je hem insmeren met de zonnebrand van vorig jaar? En hoe lang kun je een fles zonnebrand maximaal bewaren?
Lees verder onder de advertentie
Letter M
Op een tube zonnebrandcrème staat de letter M en een getal: dat geeft aan hoe lang de crème houdbaar is na opening. Staat er bijvoorbeeld 12M, dan betekent dit dat je de fles een jaar lang kunt gebruiken nadat je ‘m voor het eerst geopend hebt.
Als je zonnebrand op de juist manier bewaart, is het ongeveer twee jaar houdbaar. Let op: de factor gaat ondertussen wel achteruit. Na één jaar is de factor al bijna gehalveerd. Dat is vrij ruim genomen, maar als je uit gaat van de helft van de originele factor, zit je altijd goed. Dus stel je smeert je kind in met een crème van factor 30, dan werkt de crème een jaar later nog maar als factor 15. Nog prima te gebruiken dus, maar houd er wel rekening mee dat je nog eens extra moet smeren.
laat de crème nooit in de auto liggen, want daar wisselt de temperatuur flink
leg de fles ook nooit in de zon, want dan vermindert de factor. Dus gewoon onder een handdoek of beter nog: in een gekoelde tas.
ruikt de zonnebrand vies of heeft hij een vreemde kleur, gooi ‘m dan weg
Als je kind in de zon ligt of speelt, is het belangrijk om hem een half uur van tevoren al goed in te smeren – minimaal met een factor 30. Herhaal dit elke twee uur én na het zweten, zwemmen en afdrogen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.