Zo lang kun je zonnebrand bewaren

23.05.2019 10:43
zonnebrand bewaren Beeld: Shutterstock

De zon schijnt weer volop, dus je kind gaat lekker naar buiten. Maar kun je hem insmeren met de zonnebrand van vorig jaar? En hoe lang kun je een fles zonnebrand maximaal bewaren?

Letter M

Op een tube zonnebrandcrème staat de letter M en een getal: dat geeft aan hoe lang de crème houdbaar is na opening. Staat er bijvoorbeeld 12M, dan betekent dit dat je de fles een jaar lang kunt gebruiken nadat je ‘m voor het eerst geopend hebt.

Als je zonnebrand op de juist manier bewaart, is het ongeveer twee jaar houdbaar. Let op: de factor gaat ondertussen wel achteruit. Na één jaar is de factor al bijna gehalveerd. Dat is vrij ruim genomen, maar als je uit gaat van de helft van de originele factor, zit je altijd goed. Dus stel je smeert je kind in met een crème van factor 30, dan werkt de crème een jaar later nog maar als factor 15. Nog prima te gebruiken dus, maar houd er wel rekening mee dat je nog eens extra moet smeren.

 

Lees ook:
Veilig de zon in met de juiste zonnebescherming >

Hoe kun je zonnebrand het beste bewaren?

  • laat de crème nooit in de auto liggen, want daar wisselt de temperatuur flink
     
  • leg de fles ook nooit in de zon, want dan vermindert de factor. Dus gewoon onder een handdoek of beter nog: in een gekoelde tas.
     
  • ruikt de zonnebrand vies of heeft hij een vreemde kleur, gooi ‘m dan weg

Als je kind in de zon ligt of speelt, is het belangrijk om hem een half uur van tevoren al goed in te smeren – minimaal met een factor 30. Herhaal dit elke twee uur én na het zweten, zwemmen en afdrogen.

 

Bron: KWF & Rode Kruis

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >