Getest: 5x slaaptrainers voor kinderen

21.10.2021 15:09
slaaptrainers_getest

Als ouder weet je dat slaap een schaarse activiteit is als je jonge kinderen hebt. Maar vanaf een jaar of 2 kun je jouw kind leren om wat langer in zijn bed te blijven liggen. Slaaptrainers zijn hierbij een handig hulpmiddel. Kek Mama heeft er vijf voor je getest.

Op vaak speelse wijze geeft de slaaptrainer of slaapwekker aan wanneer het tijd is om te gaan slapen én wanneer het tijd is om weer uit bed te komen. Handig, want kleine kinderen hebben nog geen besef van tijd: zodra je kind wakker is en zich uitgeslapen voelt, komt hij uit bed. Een kinderwekker helpt bij het aangeven wanneer het dag of nacht is.

Het Kek Mama testteam heeft deze vijf slaaptrainers getest:

– Numsy White Noise Nightcalm
– Slaaptrainer Miley
– Alecto Baby Slaaptrainer
– Sam het schaap van Zazu
– Pam de pinguïn van Zazu

En de winnaar is…
Slaaptrainers zijn vaak voorzien van verschillende functionaliteiten. Een lichtje en een muziekje zijn standaard aanwezig. De verschillen zitten onder andere in het aangeven van de tijd, het aftelsysteem, de kleuren en helderheid van het licht en natuurlijk het design. Hieronder lees je een samenvatting en conclusie van de test. Verderop lees je per slaaptrainer wat de voordelen en nadelen zijn.

Sam het Schaap van Zazu wint de award Editor’s Choice. Dit apparaat is de best geteste slaaptrainer, want hij heeft alle eigenschappen die een slaaptrainer in onze ogen moet bevatten: een klok (zowel digitaal als analoog), een leuk aftelsysteem, wekkergeluiden en een nachtlampfunctie. Dit in combinatie met het leuke design en de oogjes die open en dicht gaan, maakt dit de winnaar van Kek Mama editor’s choice.

De Numsy White Noise Nightcalm is een winnaar op het gebied van design en krijgt daarom Kek Mama’s Style Award. Er is veel aandacht besteed aan de mooie vormgeving van het apparaat en ook de verpakking. Echter is het wellicht een wat vreemde eend in de bijt tussen de slaaptrainers, want dit apparaat is vooral ontwikkeld om je kindje in slaap te laten vallen en niet om het langer in bed te laten liggen.

Slaaptrainer Miley is ondanks de ingewikkelde handleiding en de hoeveelheid knopjes ook een geschikte keuze. Het design is leuk, er staan diverse slaapliedjes op, hij heeft een wekkerfunctie en mooie kleuren nachtlampjes. Een echt minput is dat het nachtlampje niet dimbaar is.

Pam de Pinguïn is een leuke slaaptrainer voor de kleintjes. Er zit geen zichtbare klok op het apparaat, maar de lampkleur geeft aan of het tijd is om te slapen of wakker te worden. Doordat het apparaat draadloos werkt (en dankzij het vriendelijke design en de ‘zachtheid’ van het materiaal) is het een leuk vriendje dat je kind ook mee in bed kan nemen.

De Alecto Baby Slaaptrainer is een simpele uitvoering van een slaapwekker. Makkelijk te installeren en werkt naar behoren. Naast het onaangename wekkergeluid is er weinig mis met het apparaat.

De Numsy White Noise Nightcalm – winnaar Stijlvol Award

Chef redactie Kek Mama Jannine: “De Numsy is een winnaar op het gebied van design en geluid. Maar helpt je kind niet langer in bed te blijven liggen.”

Hier kun je de Numsy White Noise Nightcalm bestellen bij bol.com

Design
Het uitpakken van de Numsy-slaaptrainer voelt als een cadeautje. Het doosje, het apparaat en zelfs de handleiding: alles matcht met elkaar en ziet er prachtig uit met fijne vormen en kleuren. Voordeel: het apparaat zelf is compact, heeft een mooie vorm en past in elke slaapkamer – zowel die van het kind als die van jezelf. Mijn kinderen noemden het apparaat het eitje.

White noise
De Numsy heeft een white noise-functie. Het idee hierachter: je baby heeft in de baarmoeder negen maanden lang geluisterd naar constant geruis van bloed door de baarmoeder. Dit klinkt precies als witte ruis. Witte ruis of white noise wordt op ‘volle’ frequentie afgespeeld, dat betekent dat andere geluiden niet of minder worden geregistreerd. Je baby is hiermee vertrouwd en dat geeft heeft een positieve slaapassociatie.

Geluidenvariatie
Er staan maar liefst 29 geluiden op deze slaaptrainer in te stellen op 16 verschillende geluidsniveaus. Binnen de white noise afdeling zijn er 7 geluiden en ook van de ventilator geluiden zijn 7 varianten. Daarnaast zijn er nog 15 andere geluiden variërend van regendruppels, razende trein, tikkende klok, kabbelend water, een hartslag en twee lieve slaapliedjes. Er is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het geluid: alle klanken zijn helder en prettig voor je oren.

Klokfunctie
De Numsy White Noise Nightcalm is niet uitgerust met een klok. Het apparaat helpt kinderen met name tot rust te komen en in slaap te vallen. De lichten en geluiden kun je instellen op 90, 60 en 30 minuten, waardoor je je kindje kunt trainen om uiteindelijk ook zonder white noise te laten slapen. Het geeft niet aan wanneer het kind weer uit bed mag. Er zit ook geen alarm op het apparaat.

Nachtlampje
Het lampje is in te stellen in zeven verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, cyaan, blauw, paars en wit. De helderheid van de kleuren is ook aan te passen en dat is heel prettig.

Instellen
Het instellen van de Numsy is zeer eenvoudig. Ook zonder handleiding is het gemakkelijk te doen. De knoppen werken erg intuïtief. Het scheelt natuurlijk dat er geen klok- en wekkerfunctie op zit. Hierdoor zijn er automatisch minder knoppen nodig en is het apparaat sneller gereed voor gebruik.

Slaaptrainer Miley

Chef redactie Kek Mama Jannine: “Miley ziet er aantrekkelijk uit en heeft de functies die het moet bevatten. Het instellen is een uitdaging voor ongeduldige mama’s en hij werkt alleen op netstroom.”

Design
Slaaptrainer Miley heeft de vorm van een kat: rond, met schattige kattenoortjes. In de digitale klok zijn vrolijke oogjes verwerkt die elke minuut drie keer knipperen. Als je wakker mag zijn heeft Miley de oogjes open en als je moet slapen zijn ze dicht. Je kunt Miley in zes verschillende kleuren bestellen: groen, blauw, roze, geel, paars en oranje. Vooral mijn dochter vindt dit apparaat ‘superschattig’ en wil hem graag op haar kamer hebben.

Geluidenvariatie
Miley heeft drie slaapliedjes die je kunt aanzetten als je kind naar bed gaat. Een geluid van de branding van de zee, fluitende vogeltjes en het beroemde Für Elise van Beethoven. Daarnaast zijn er vijf geluiden die je kunt instellen als wekker. Een uil, een typisch wekkergeluidje en drie muziekjes waaronder Jingle Bells. De tonen klinken fijn aan de oren en zijn niet schel.

Klokfunctie
Miley is uitgerust met een digitale klok. Je kunt instellen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Een halfuur voor slaaptijd gaat het lichtje aan. Handig, want zo kun je je kind alvast voorbereiden op bedtijd. Wanneer het tijd is om te slapen sluiten de oogjes en verandert het licht van kleur. Een half uur voordat het tijd is om wakker te worden, gaat het licht weer aan. Je kunt met je kind afspreken dat hij dan niet uit bed mag, maar wel in bed mag spelen. Als het kind uit bed mag komen gaan de oogjes van de kat weer open.

Nachtlampje
Het nachtlampje is in te stellen in vijf verschillende kleuren. Het is alleen een nadeel dat de helderheid van het lampje niet instelbaar is. In een donkere kamer is het lampje behoorlijk fel. Aangezien je de klok in het gezichtsveld van het kind wil plaatsen, schijnt het lichtje dus automatisch in het gezicht van het kind. Mijn dochter vond het licht zelfs zo fel dat ze het lampje omdraaide voor het slapen gaan. Een half uur voor het wakker worden gaat het lichtje aan en dit kan ervoor zorgen dat je kind gewekt wordt terwijl dat eigenlijk nog niet nodig is.

Instellen
Het apparaat wordt geleverd met een Engelse handleiding. Er is geprobeerd in een tabel aan te geven hoe de functionaliteiten in te stellen zijn, maar dit was voor Kek Mama’s testteam niet meteen gesneden koek: het apparaat bevat maar liefst elf knopjes. Ongeduldige mama’s worden hier niet gelukkig van. Maar er is online een Nederlandse handleiding te verkrijgen die het instellen een stuk makkelijker maakt. De knoppen bevinden zich aan de achterkant waardoor je niet meteen ziet wat je doet.

Lees ook
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? >

Alecto Baby Slaaptrainer

Chef redactie Kek Mama Jannine: “De Alecto Baby Slaaptrainer is een simpele slaapwekker en doet wat hij moet doen. Het schelle wekkergeluid zouden wij achterwege laten.”

Design
De Alecto Baby Slaaptrainer is een redelijk simpel model. Hij is opgeleukt met grappige oortjes, verder is het een eenvoudig en platte wekker. Nadeel: doordat hij plat is en rechtop staat, valt hij gemakkelijk om als je kind het aanraakt. Dat gebeurde bij ons een aantal keer. Gelukkig kan hij wel tegen een stootje. Het display heeft overdag een niet erg aantrekkelijke oranje/gele kleur. In de avond kleurt het blauw.

Geluidenvariatie
De Alecto-slaaptrainer heeft geen variaties in wekkergeluid en dat is erg jammer. Bovendien is het volume niet instelbaar. Het geluid klinkt blikkerig, hoog en simplistisch. Niet erg prettig om mee wakker te worden.

Klokfunctie
Deze slaaptrainer van Alecto heeft een digitaal scherm met daarop een analoge klok afgebeeld. Aangezien kinderen pas vanaf eind groep 5 echt kunnen klokkijken, is deze functie voor de kleintjes niet erg handig. De wat grotere kinderen kun je hier juist wat meer tijdsbesef mee geven. Als je kind moet gaan slapen, wordt het display blauw. Als je kind uit bed mag komen, wordt het display oranje/geel. Het is jammer dat er geen aftelsysteem aanwezig is. Als je kind veel te vroeg wakker wordt en nog niet kan klokkijken, heeft hij geen idee hoe lang het nog duurt voordat de wekker van kleur zal veranderen..

Nachtlampje
Het digitale scherm dient als nachtlampje. Het is fijn dat je de felheid van het licht kunt verstellen in zeven gradaties. In de nacht schijnt het lampje blauw licht.

Instellen
Voordeel: er zit een uitgebreide handleiding bij. En als je eenmaal doorhebt dat je alles kunt vinden door op de knop ‘set’ te drukken, dan is het instellen eenvoudig onder de knie te krijgen. Het scheelt natuurlijk dat er geen variaties in kleuren en geluiden in te stellen zijn. Hierdoor blijft het aantal knopjes beperkt.

Sam het schaapje van Zazu – winnaar Editor’s Choice Award

Chef redactie Kek Mama Jannine: “Het aftelsysteem van Sam het schaapje is uniek en helpt je kind tijdsbesef te ontwikkelen. Dit samen met het vriendelijke uiterlijk maakt deze slaaptrainer tot een goede koop.”

Design
Deze slaapwekker heeft de vorm van een vriendelijk schaapje en past qua kleuren in menig kinderkamerinterieur. De vormen zijn zacht en rond. Dit in combinatie met knipperende ogen spreekt kinderen heel erg aan.

Geluidenvariatie
Als het tijd is om wakker te worden, opent Sam zijn ogen. Je kunt hierbij ook een wekkergeluid instellen. Er zijn in totaal drie geluidjes: een (logisch) schaap, vogeltjes die fluiten en een typisch wekkergeluid. Zoveel er nagedacht is over het aftelsysteem, de kleuren, de oogjes en het gebruiksgemak, zo weinig aandacht is er besteed aan de geluiden. Ze klinken ons niet zo prettig in de oren. Het is wat blikkerig en schel. We missen ook de variatie met een vrolijk liedje om mee wakker te worden.

Klokfunctie
Sam het schaapje geeft aan wanneer het tijd is om te slapen. Het scherm wordt dan rood en zijn ogen vallen dicht. Een halfuur voordat het tijd is om op te staan, kleurt de klok oranje. Daarnaast verschijnen er twaalf sterretjes in beeld die langzaam een voor een verdwijnen. Tot het lampje groen kleurt, de ogen weer openen en het tijd is om op te staan. Voor kinderen is het aftelsysteem heel prettig. Bij andere slaaptrainers zien ze alleen de kleur van de lamp veranderen, maar kunnen ze nog niet inschatten hoe lang een halfuur precies duurt. Het aftellen van de sterretjes is leuk en houdt je kind nog even bezig in bed. Heel lichte slapers zullen wakker worden van het openen van de oogjes, dat geeft namelijk een klikgeluidje.

Handige feauture: soms wil je dat je kind eerder naar bed gaat dan is ingesteld op de slaapwekker. Daar heeft Sam een goede functie voor. Druk drie seconden op de onderste knop en Sam sluit zijn oogjes. Dit voorkomt lange discussies voor het slapengaan. Immers: Sam heeft zijn ogen al dicht. Werkt bij ons fantastisch. Let op: werkt natuurlijk alleen bij kinderen die nog geen klok kunnen kijken. En zo kun je Sam ook handmatig eerder wakker maken als dat nodig is.

Deze slaapwekker heeft ook een middagslaaptimer. Op het moment dat het dutje start, stel je Sam in op 30-180 minuten. Je hoeft dan dus niet alle kloktijden in te voeren.

Nachtlampje
Het rode nachtlampje schakelt automatisch na 15 minuten uit. Je kunt ook andere tijden instellen (5-15-30-60 minuten) of het lampje de hele nacht laten branden. De kleuren voor dag (groen), nacht (rood) en bijna wakker worden (oranje) kun je niet instellen. Mijn dochter vindt rood niet zo’n mooie kleur en schakelt het nachtlampje daarom liever uit. Je kunt er zelf voor kiezen om het rode lampje de hele nacht te laten schijnen of om het automatisch uit te laten schakelen. De helderheid van het lampje is in te stellen in zeven gradaties.

Instellen
Er is geen handleiding bijgesloten bij de slaapwekker: je vindt de handleiding via een QR-code. Zodra je de wekker opstart, word je als vanzelf door de instellingen heengeleid. Je stelt de wekker in met touch-knoppen aan de voorkant. Er zijn vier knoppen die (som iets te) lichtgevoelig zijn. Doordat ze aan de voorkant zitten, zie je precies wat je doet. Een grappig extraatje: er zit een demofunctie op. Het apparaat laat dan zien wat er gebeurt bij dag, nacht en bijna opstaan. Aan de hand van de demo kun je je kind goed uitleggen hoe de slaaptrainer werkt. In ons geval voorkwam dit veel vragen in de ochtend. “Hoe gaan zijn oogjes open?” “Welke kleur wordt hij dan?”

Lees ook
Getest door de redactie: 5 draagzakken uitgebreid onder de loep >

Pam de pinguïn van Zazu

Chef redactie Kek Mama Jannine: “Door de vriendelijke en zachte vormgeving wordt Pam de pinguïn het nieuwe vriendje van je kind. En extra leuk: je kunt je eigen muziek afspelen via de bluetooth speaker.”

Design
Deze slaaptrainer is vormgegeven als pinguïn. De vormen zijn heel vriendelijk, zacht en rond en de kleuren zijn rustig. Het is geen schreeuwerig apparaat voor op de slaapkamer en het uiterlijk spreekt ook veel kinderen aan. Hoewel de pinguïn van plastic is, voelt hij toch een beetje zacht aan, waardoor het nog meer aanspreekt als een soort vriendje voor je kind. Je laadt de pinguïn op op z’n station waardoor je het apparaat draadloos kunt gebruiken. Als mijn zoon eerder wakker werd, pakte hij de pinguïn op en nam hem in bed om vervolgens te wachten tot hij de juiste kleur aangaf.

Geluidenvariatie
Deze slaaptrainer heeft geen ingestelde wekkergeluiden. Maar je kunt hem wel gebruiken als bluetooth speaker. Door hem te verbinden met je smartphone kun je dus allerlei zelfgekozen muziek afspelen. De speaker zit op de rug. De geluidskwaliteit is niet supergoed, maar het is een leuke feature voor een slaaptrainer. Zazu biedt op Spotify allerlei playlists waar je onder andere ook white noise kunt vinden.

Klokfunctie
De pinguïn heeft geen klokweergave. Je kunt niet instellen wanneer het tijd is om te gaan slapen. De trainfunctie werkt als volgt: een halfuur voordat het tijd is om wakker te worden, kleurt het buikje oranje. Als dit halfuur voorbij is, kleurt het buikje groen. Deze kleuren zijn niet in te stellen.

Nachtlampje
Het buikje van de pinguïn kan allerlei kleuren aannemen. Blauw, groen, rood, wit en een variant waarin de kleur steeds wisselt. Vooral die laatste optie ziet er heel tof uit. De felheid van het lichtje is instelbaar. Je kunt ook nog instellen dat het nachtlampje 60 minuten aanblijft en daarna uitdooft.

Instellen
Bij aankoop vind je geen gebruiksaanwijzing, maar een kaartje met een QR-code. Je kunt de handleiding dus alleen online bekijken. De online pdf is duidelijk van opzet: Pam de pinguïn heeft maar vier knoppen en het instellen werkt redelijk eenvoudig. Je moet voor een aantal functionaliteiten combinaties gebruiken aan knoppen. Deze combinaties staan aangegeven op de onderkant van de pinguïn. Handig!

Waarom kun je ons vertrouwen?
De redactie van Kek Mama bestaat voornamelijk uit moeders met kinderen van 0-16 jaar. Zij weten als geen ander wat er speelt in het leven van een moeder. Wij weten wat er belangrijk is in het moederschap (bijvoorbeeld slaap – heel belangrijk) en waar moeders nou echt blij van worden. Met die kennis en onze ervaringen testen we voor jou regelmatig producten waarvan wij denken dat je daar als moeder blij van wordt. We zijn geen deskundigen, maar hebben wel overal verstand van.

Waarom moet je dit product aanschaffen?
Een goede nachtrust is essentieel en niet altijd een vast gegeven in het leven van een moeder. Je kunt je kind leren langer in bed te blijven liggen met behulp van een slaaptrainer. Een slaaptrainer geeft vaak door middel van kleuren of iconen aan of het tijd is om wakker te worden of dat je kind nog even moet blijven liggen. Daarnaast kan een slaaptrainer helpen met het leren klokkijken en het ontwikkelen van het besef van tijd.

Hoe zijn de slaaptrainers geselecteerd?
We selecteren de producten die we testen zelf, zonder tussenkomst van adverteerders. We worden regelmatig benaderd door producenten om hun producten te testen. We beoordelen altijd zelf welke producten er wel en niet mee gaan in de tests. We hebben in de selectie van de slaapwekkers een variatie gemaakt van slaaptrainers die veel worden verkocht, die al langer op de markt zijn, recent verschenen slaaptrainers en variëren in functionaliteiten en prijs.

Hoe zijn de slaaptrainers getest?
Alle slaaptrainers hebben wij als redactie van Kek Mama zelf uit de verpakking gehaald, opgeladen, geïnstalleerd en in de slaapkamers van onze eigen kinderen getest. De slaaptrainers hebben daar minstens een paar dagen en nachten gestaan om te ervaren hoe de kinderen erop reageren en of het apparaat makkelijk en naar behoren werkt. De slaapwekkers zijn getest door chef redactie Jannine Berkelaar.

Een positieve reviewscore kan niet worden gekocht, we testen geen producten in ruil voor geld en we sturen geleende producten altijd terug naar de leverancier of het persbureau. Je krijgt dus altijd eerlijke informatie. Als je besluit iets te kopen via links in onze berichten kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen.

Hoe zit het met de awards?
De redacteuren van KekMama kunnen ervoor kiezen een getest product te belonen met een van onderstaande awards. Het is mogelijk dat een product meerdere awards toegewezen krijgt.


Dit product is een van de beste in zijn klasse, een echte aanrader. Er zijn geen minpunten en de prijs is in verhouding. Kortom: een uitstekend product dat je gerust kunt aanschaffen.


Dit product biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De koper krijgt veel waar voor zijn geld; het product werkt als beloofd. Wellicht vertoont het product wat minpunten, maar de prijs maakt dat goed.


Dit product heeft een innovatieve eigenschap die andere producten binnen die categorie niet hebben. Deze vernieuwing biedt de gebruiker veel waarde.


Met dit product mag je gezien worden. Vanwege het design is het een aanwinst voor je garderobe of interieur.