Is jouw baby vaak onrustig in bed? Wordt-ie snel wakker van omgevingsgeluiden of gaat inslapen moeizaam? Dan kan white noise de oplossing zijn. Wij leggen je uit wat het inhoudt én hoe je het kunt gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
“White noise kan enorm helpen om je baby de koppeling te laten maken van de ene slaapcyclus in de andere slaapcyclus”, vertelt kinderslaapcoach Myrthe Stapper. “Het is een monotoon geluid waar veel baby’s rustig van worden, omdat het lijkt op het geluid dat ze ook in de baarmoeder hoorden.” Voor jezelf zal het waarschijnlijk minder rustgevend werken: het is immers vergelijkbaar is met een draaiende ventilator, een stofzuiger of een radio die is afgestemd op een slechte frequentie. Toch worden veel baby’s (en zelfs kinderen op latere leeftijd nog) er enorm relaxt van.
Er zijn verschillende opties om white noise te gebruiken. Zo heb je apps, YouTube-video’s, knuffels, maar ook slaapwekkers die het geluid afspelen. Hoe vaak je het aanzet, is aan jou: je kunt het alleen tijdens het inslapen gebruiken of de hele nacht aan laten staan. Kijk vooral naar waar jouw kind behoefte aan heeft. Wanneer je baby ongeveer 1 jaar oud is, kan je het geluid afbouwen. Dit doe je door het volume elke week een tikkeltje lager te zetten, tot je kind helemaal geen ruis meer nodig heeft.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.