Wanneer is een kind toe aan één middagdutje?

01.03.2021 13:15
kind_een_dutje

De meeste kinderen zijn tussen de dertien en achttien maanden toe aan de overstap van twee naar één dutje overdag. Maar hoe weet je wanneer jouw kind er klaar voor is?

Kinderslaapcoach Myrthe Stapper geeft tips.

 

Te snel

“Onze ervaring is dat veel ouders te snel overstappen naar één dutje”, vertelt Myrthe. “Dit heeft vaak te maken met de slaapregressie die rond de twaalf maanden optreedt bij veel kinderen. In deze fase lijkt er minder behoefte te zijn aan slaap waardoor veel ouders dit zien als signaal dat hun kind toe is aan één dutje.” Toch blijkt dit vaak nog niet het geval, weet de slaapcoach. “En te snel overstappen naar één dutje kan tot nieuwe slaapproblemen leiden.”

 

Lees ook
Groeit jouw kind uit z’n ledikant? Dit zijn de leukste peuterbedden >

 

Inkorten

Heb je toch het idee dat jouw kind wel toe is aan de overstap? Dan heeft Myrthe een advies. “Kort het ochtendslaapje steeds een beetje in. De eerste keer dat je de ochtenddut volledig overslaat, kun je de middagdut weer iets eerder laten beginnen om zo te voorkomen dat je kind oververmoeid in bed ligt. Ook is ons advies om in deze fase je kind niet te laat in bed te leggen: 18:30 uur is vaak een mooi tijdstip.”

 

Myrthe Stapper is gecertifieerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram >