kind slapen
Beeld: Pexels

Urenlang wiegen, speen in, speen uit of op je tenen door het huis lopen: een baby in slaap brengen (en houden) kan een uitdaging zijn. Een beetje frustrerend, en daarom hebben we een paar handige tips voor je.

1. Herken vermoeidheidssignalen

Altijd lastig in het begin, helemaal omdat ieder kind anders reageert op vermoeidheid, maar na een tijd heb je het echt wel door. Wrijft je baby in z'n ogen, krijgt hij rode konen, trekt hij aan z'n oren of wordt-ie huilerig? Negeer het niet, gewoon hup: gelijk in bed leggen. Wakker maar moe, is het devies. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk leert je kind op deze manier zelf in slaap vallen.
 

2. Stel een routine in

Herkenbaarheid is voor baby's heel belangrijk: ze zijn gevoelig voor patronen, zeker vanaf een maand of drie. Denk aan vaste 'rituelen' zoals elke avond een bepaalde knuffel erbij pakken, een badje, massage of muziekje voor het slapen gaan. Tip: kamille en lavendel als badolie of bodylotion hebben een kalmerend effect.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over slaapgebrek >

 

3. (Enige vorm van) regelmaat

De vlieger dat een baby die overdag weinig slaapt ‘s nachts beter slaapt, gaat niet op. Integendeel: een baby reageert het best op een regelmatig slaappatroon, op een vaste tijd. Ook overdag. Want toegegeven: wij worden er ook niet gezelliger op als we wakker moeten blijven, terwijl we eigenlijk moe zijn.
 

4. Geen drukke bedoening meer

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je baby nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en demp het licht. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.
 

5. Maar het hoeft niet muisstil

En daarmee bedoelen we: ga niet op je tenen lopen en fluisteren omdat je bang bent dat je baby wakker wordt. Leer je kind om te slapen met achtergrondgeluiden. Vanuit de buik is de baby ook niet gewend aan stilte. Juist niet zelfs, sommige baby's slapen juist veel beter als ze niet in complete stilte liggen.
 

6. Zet de stofzuiger aan

Om op het geluid verder te gaan: het blijkt dat baby's sneller in slaap vallen met het geluid van een föhn of stofzuiger aan. Dit wordt ook wel 'white noise' genoemd: een toon die vergelijkbaar is met het geluid van moeders bloedstroom via de bloedvaten, in de baarmoeder. De buren zijn misschien iets minder blij, maar ach...
 

7. Kamertemperatuur

Zorg ervoor dat het in de babykamer rond de 18 graden is. Ook is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd wordt en dat de temperatuur constant blijft. Zet in de zomer liever geen airco in de kamer, maar zorg dat je baby wat luchtiger gekleed is.
 

8. Licht in de kamer

Voor het ritme van een baby is het belangrijk om het verschil tussen dag en nacht te herkennen, dus maak de kamer overdag niet pikdonker: het doorschemeren van wat daglicht is prima. In de avond/nacht is een nachtlampje prima.
 

9. Speen

Veel baby’s krijgen bij het naar bed gaan een speen. Gevolg: je moet steeds 's nachts uit bed om dat ding terug in de mond van je kind te stoppen als-ie eruit valt. Om dit te voorkomen, kun je de speen vlak voor het slapengaan uit zijn mond halen. Of haal de speen weg als hij slaapt, zodat hij er niet aan went.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >