kind slapen
Beeld: Pexels

Urenlang wiegen, speen in, speen uit of op je tenen door het huis lopen: een baby in slaap brengen (en houden) kan een uitdaging zijn. Een beetje frustrerend, en daarom hebben we een paar handige tips voor je.

1. Herken vermoeidheidssignalen

Altijd lastig in het begin, helemaal omdat ieder kind anders reageert op vermoeidheid, maar na een tijd heb je het echt wel door. Wrijft je baby in z'n ogen, krijgt hij rode konen, trekt hij aan z'n oren of wordt-ie huilerig? Negeer het niet, gewoon hup: gelijk in bed leggen. Wakker maar moe, is het devies. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk leert je kind op deze manier zelf in slaap vallen.
 

More content below the advertising

2. Stel een routine in

Herkenbaarheid is voor baby's heel belangrijk: ze zijn gevoelig voor patronen, zeker vanaf een maand of drie. Denk aan vaste 'rituelen' zoals elke avond een bepaalde knuffel erbij pakken, een badje, massage of muziekje voor het slapen gaan. Tip: kamille en lavendel als badolie of bodylotion hebben een kalmerend effect.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over slaapgebrek >

 

3. (Enige vorm van) regelmaat

De vlieger dat een baby die overdag weinig slaapt ‘s nachts beter slaapt, gaat niet op. Integendeel: een baby reageert het best op een regelmatig slaappatroon, op een vaste tijd. Ook overdag. Want toegegeven: wij worden er ook niet gezelliger op als we wakker moeten blijven, terwijl we eigenlijk moe zijn.
 

4. Geen drukke bedoening meer

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je baby nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en demp het licht. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.
 

5. Maar het hoeft niet muisstil

En daarmee bedoelen we: ga niet op je tenen lopen en fluisteren omdat je bang bent dat je baby wakker wordt. Leer je kind om te slapen met achtergrondgeluiden. Vanuit de buik is de baby ook niet gewend aan stilte. Juist niet zelfs, sommige baby's slapen juist veel beter als ze niet in complete stilte liggen.
 

6. Zet de stofzuiger aan

Om op het geluid verder te gaan: het blijkt dat baby's sneller in slaap vallen met het geluid van een föhn of stofzuiger aan. Dit wordt ook wel 'white noise' genoemd: een toon die vergelijkbaar is met het geluid van moeders bloedstroom via de bloedvaten, in de baarmoeder. De buren zijn misschien iets minder blij, maar ach...
 

7. Kamertemperatuur

Zorg ervoor dat het in de babykamer rond de 18 graden is. Ook is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd wordt en dat de temperatuur constant blijft. Zet in de zomer liever geen airco in de kamer, maar zorg dat je baby wat luchtiger gekleed is.
 

8. Licht in de kamer

Voor het ritme van een baby is het belangrijk om het verschil tussen dag en nacht te herkennen, dus maak de kamer overdag niet pikdonker: het doorschemeren van wat daglicht is prima. In de avond/nacht is een nachtlampje prima.
 

9. Speen

Veel baby’s krijgen bij het naar bed gaan een speen. Gevolg: je moet steeds 's nachts uit bed om dat ding terug in de mond van je kind te stoppen als-ie eruit valt. Om dit te voorkomen, kun je de speen vlak voor het slapengaan uit zijn mond halen. Of haal de speen weg als hij slaapt, zodat hij er niet aan went.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >