kind slapen
Beeld: Pexels

Urenlang wiegen, speen in, speen uit of op je tenen door het huis lopen: een baby in slaap brengen (en houden) kan een uitdaging zijn. Een beetje frustrerend, en daarom hebben we een paar handige tips voor je.

1. Herken vermoeidheidssignalen

Altijd lastig in het begin, helemaal omdat ieder kind anders reageert op vermoeidheid, maar na een tijd heb je het echt wel door. Wrijft je baby in z'n ogen, krijgt hij rode konen, trekt hij aan z'n oren of wordt-ie huilerig? Negeer het niet, gewoon hup: gelijk in bed leggen. Wakker maar moe, is het devies. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk leert je kind op deze manier zelf in slaap vallen.
 

2. Stel een routine in

Herkenbaarheid is voor baby's heel belangrijk: ze zijn gevoelig voor patronen, zeker vanaf een maand of drie. Denk aan vaste 'rituelen' zoals elke avond een bepaalde knuffel erbij pakken, een badje, massage of muziekje voor het slapen gaan. Tip: kamille en lavendel als badolie of bodylotion hebben een kalmerend effect.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over slaapgebrek >

 

3. (Enige vorm van) regelmaat

De vlieger dat een baby die overdag weinig slaapt ‘s nachts beter slaapt, gaat niet op. Integendeel: een baby reageert het best op een regelmatig slaappatroon, op een vaste tijd. Ook overdag. Want toegegeven: wij worden er ook niet gezelliger op als we wakker moeten blijven, terwijl we eigenlijk moe zijn.
 

4. Geen drukke bedoening meer

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je baby nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en demp het licht. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.
 

5. Maar het hoeft niet muisstil

En daarmee bedoelen we: ga niet op je tenen lopen en fluisteren omdat je bang bent dat je baby wakker wordt. Leer je kind om te slapen met achtergrondgeluiden. Vanuit de buik is de baby ook niet gewend aan stilte. Juist niet zelfs, sommige baby's slapen juist veel beter als ze niet in complete stilte liggen.
 

6. Zet de stofzuiger aan

Om op het geluid verder te gaan: het blijkt dat baby's sneller in slaap vallen met het geluid van een föhn of stofzuiger aan. Dit wordt ook wel 'white noise' genoemd: een toon die vergelijkbaar is met het geluid van moeders bloedstroom via de bloedvaten, in de baarmoeder. De buren zijn misschien iets minder blij, maar ach...
 

7. Kamertemperatuur

Zorg ervoor dat het in de babykamer rond de 18 graden is. Ook is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd wordt en dat de temperatuur constant blijft. Zet in de zomer liever geen airco in de kamer, maar zorg dat je baby wat luchtiger gekleed is.
 

8. Licht in de kamer

Voor het ritme van een baby is het belangrijk om het verschil tussen dag en nacht te herkennen, dus maak de kamer overdag niet pikdonker: het doorschemeren van wat daglicht is prima. In de avond/nacht is een nachtlampje prima.
 

9. Speen

Veel baby’s krijgen bij het naar bed gaan een speen. Gevolg: je moet steeds 's nachts uit bed om dat ding terug in de mond van je kind te stoppen als-ie eruit valt. Om dit te voorkomen, kun je de speen vlak voor het slapengaan uit zijn mond halen. Of haal de speen weg als hij slaapt, zodat hij er niet aan went.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >