hoeveel uur slaap kind
Beeld: Unsplash

Het ene kind komt 's avonds na bedtijd nog tien keer naar beneden en is de volgende dag zo fris als een hoentje (of, erger: niet), het andere slaapt structureel het klokje rond. Hoe zit het nu echt met de hoeveelheid slaap kinderen nodig hebben?

Niet iedereen is een even lange of korte slaper, ook kinderen niet. De richtlijnen voor hoeveel slaap een kind nodig heeft zijn dus gebaseerd op gemiddelden, en niet per se van toepassing op jouw kind. Maar – hier komt het - er ís een trucje waarmee je kunt checken of jouw kind – wanneer hij drie jaar of ouder is - een lange of korte slaper is. Prik een weekend of schoolvakantie, en tel eens hoeveel uur hij achter elkaar doorslaapt zonder dat je hem wakker hoeft te maken. Is dat rond de achtenhalf uur? Dan heb je waarschijnlijk een korte slaper. Zijn het er eerder twaalfenhalf? Grote kans dat je – lucky you - een langslaper hebt. Het gemiddelde zou tussen de tien en elfenhalf uur liggen.

Hoe betrouwbaar die test is, is een tweede, want iedere moeder weet: doordeweeks zijn sommige kinderen hun bed niet uit te knuppelen, maar in het weekend staan ze om zes uur ’s ochtends aan je bed om te vragen waarom een spin eigenlijk acht poten heeft. Er zijn onderzoekers die beweren dat een kind dat ’s ochtends moeilijk wakker te krijgen is, een slaaptekort heeft.

 

Vier slaapjes of nul?

Voor baby’s is nog niet echt te zeggen hoeveel slaap ze nodig hebben. De ene baby slaapt bijna de hele dag, de ander doet overdag alleen drie of vier slaapjes. Gemiddeld slaapt een baby van zes maanden zo’n zestien uur per dag inclusief ochtend- en middagslaapjes, een peuter zo’n dertien tot veertien uur en een kind tot de vijf jaar pakweg twaalf. En hoe heilig dat middagslaapje dan precies is? Niet. Het ene kind heeft het nodig tot zijn zesde en sleept zich doodmoe door de schoolmiddag heen, het andere is er al lang klaar mee wanneer ‘ie drie is.

Maar stel, je hébt zo’n doodmoe kind op de basisschool. Hoe weet je dan wat een beetje normaal is qua slaap? Veel consultatiebureaus hanteren grofweg de volgende richtlijnen:

 • 4 jaar: 12 uur
 • 5/6 jaar: 11,5 uur
 • 7/8jaar: 11 uur
 • 9/10 jaar: 10,5 uur
 • 11/12jaar: 10 uur

 

Lees ook:
Handige tips om je baby te laten slapen als een roos

 

Bedtijdtips

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft bovendien tips over hoe je je kind rustig in slaap krijgt:

 1. Probeer regelmatige bedtijden aan te houden, doordeweeks én in het weekend.
   
 2. Spreek aan het begin van het schooljaar een passende bedtijd af en laat je kind een kwartiertje daarvoor alvast (voor)lezen, nakletsen over de dag of een ander bedritueel volgen.
   
 3. Laat de bedtijden in het weekend en vakanties niet meer dan anderhalf uur afwijken.
   
 4. Vermijd digitale apparaten tot anderhalf uur voor bedtijd. (Door het teveel aan (blauw) licht, val je moeilijker in slaap en slaap je onrustiger.)
   
 5. Laat je kind niet te lang doorgaan met huiswerk.
   
 6. Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm is (tussen 16-18 graden), goed geventileerd en donker is. O, in ijsthee en chocomel zit cafeïne, dat kan je kind voor bedtijd dus beter niet drinken.

Wetenschappelijk feitje: verkeerd aangeleerde slaapgewoonten als kind, leiden op volwassen leeftijd vaak tot slaaploosheid. Slapende kinderen groeien, zeggen ze, en ook dat is – wetenschappelijk aangetoond – waar. Maar voordat je je zoon meteen voor een extra slaapje in bed legt: bij jongens zouden groeispurts vooral plaatsvinden tijdens langere slaapmomenten, terwijl het bij meisjes juist om het aantal slaapmomenten zou gaan.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >