hoeveel uur slaap kind
Beeld: Unsplash

Het ene kind komt 's avonds na bedtijd nog tien keer naar beneden en is de volgende dag zo fris als een hoentje (of, erger: niet), het andere slaapt structureel het klokje rond. Hoe zit het nu echt met de hoeveelheid slaap kinderen nodig hebben?

Niet iedereen is een even lange of korte slaper, ook kinderen niet. De richtlijnen voor hoeveel slaap een kind nodig heeft zijn dus gebaseerd op gemiddelden, en niet per se van toepassing op jouw kind. Maar – hier komt het - er ís een trucje waarmee je kunt checken of jouw kind – wanneer hij drie jaar of ouder is - een lange of korte slaper is. Prik een weekend of schoolvakantie, en tel eens hoeveel uur hij achter elkaar doorslaapt zonder dat je hem wakker hoeft te maken. Is dat rond de achtenhalf uur? Dan heb je waarschijnlijk een korte slaper. Zijn het er eerder twaalfenhalf? Grote kans dat je – lucky you - een langslaper hebt. Het gemiddelde zou tussen de tien en elfenhalf uur liggen.

Hoe betrouwbaar die test is, is een tweede, want iedere moeder weet: doordeweeks zijn sommige kinderen hun bed niet uit te knuppelen, maar in het weekend staan ze om zes uur ’s ochtends aan je bed om te vragen waarom een spin eigenlijk acht poten heeft. Er zijn onderzoekers die beweren dat een kind dat ’s ochtends moeilijk wakker te krijgen is, een slaaptekort heeft.

 

Vier slaapjes of nul?

Voor baby’s is nog niet echt te zeggen hoeveel slaap ze nodig hebben. De ene baby slaapt bijna de hele dag, de ander doet overdag alleen drie of vier slaapjes. Gemiddeld slaapt een baby van zes maanden zo’n zestien uur per dag inclusief ochtend- en middagslaapjes, een peuter zo’n dertien tot veertien uur en een kind tot de vijf jaar pakweg twaalf. En hoe heilig dat middagslaapje dan precies is? Niet. Het ene kind heeft het nodig tot zijn zesde en sleept zich doodmoe door de schoolmiddag heen, het andere is er al lang klaar mee wanneer ‘ie drie is.

Maar stel, je hébt zo’n doodmoe kind op de basisschool. Hoe weet je dan wat een beetje normaal is qua slaap? Veel consultatiebureaus hanteren grofweg de volgende richtlijnen:

 • 4 jaar: 12 uur
 • 5/6 jaar: 11,5 uur
 • 7/8jaar: 11 uur
 • 9/10 jaar: 10,5 uur
 • 11/12jaar: 10 uur

 

Lees ook:
Handige tips om je baby te laten slapen als een roos

 

Bedtijdtips

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft bovendien tips over hoe je je kind rustig in slaap krijgt:

 1. Probeer regelmatige bedtijden aan te houden, doordeweeks én in het weekend.
   
 2. Spreek aan het begin van het schooljaar een passende bedtijd af en laat je kind een kwartiertje daarvoor alvast (voor)lezen, nakletsen over de dag of een ander bedritueel volgen.
   
 3. Laat de bedtijden in het weekend en vakanties niet meer dan anderhalf uur afwijken.
   
 4. Vermijd digitale apparaten tot anderhalf uur voor bedtijd. (Door het teveel aan (blauw) licht, val je moeilijker in slaap en slaap je onrustiger.)
   
 5. Laat je kind niet te lang doorgaan met huiswerk.
   
 6. Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm is (tussen 16-18 graden), goed geventileerd en donker is. O, in ijsthee en chocomel zit cafeïne, dat kan je kind voor bedtijd dus beter niet drinken.

Wetenschappelijk feitje: verkeerd aangeleerde slaapgewoonten als kind, leiden op volwassen leeftijd vaak tot slaaploosheid. Slapende kinderen groeien, zeggen ze, en ook dat is – wetenschappelijk aangetoond – waar. Maar voordat je je zoon meteen voor een extra slaapje in bed legt: bij jongens zouden groeispurts vooral plaatsvinden tijdens langere slaapmomenten, terwijl het bij meisjes juist om het aantal slaapmomenten zou gaan.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >