kind eigen bed slapen
Beeld: Unsplash

Weigert je kind om in z'n eigen bed te slapen met als gevolg dat je nachten wakker ligt? Opvoedkundige Tischa Neve geeft tips. 

"Volg vooral je eigen gevoel, anders lukt het niet", zegt ze. 

 

Baby's

Voor de nachtvoedingen is het handig om je baby naast je te laten slapen, maar uiteindelijk is een kamer voor jezelf toch wel lekker. Hoe je dat het beste kunt aanpakken? Tischa: "Niets is goed of fout, maar hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het om je kind in z'n eigen bed te laten slapen. En, heel belangrijk: zorg ervoor dat je er zelf ook achter staat. Ben je er eigenlijk nog niet aan toe, dan voelt je baby dat."

Door je baby tijdens de middagslaapjes al te laten wennen in een eigen kamer, gaat de overgang naar de nacht meestal ook soepeler, zegt Tischa. "Ze wennen aan de geur, aan het bedje en aan de sfeer. En zodra je je kind ook 's avonds in bed legt, zorg dan al gelijk voor een vast ritueel: steeds hetzelfde liedje, dezelfde knuffels, dat kun je zelf invullen. Dit geldt ook voor oudere kinderen." Je baby eventjes laten huilen is volgens de opvoedkundige niet erg, blijf dan het liefst even in de buurt en stel hem gerust. "Baby's kunnen nog niet praten en door te huilen willen ze iets zeggen: ze hebben krampjes, een vieze luier of iets anders. Neem deze signalen altijd serieus."
 

Lees ook
'Dit is waarom co-sleeping echt niet werkt voor ons' >

 

Op latere leeftijd

En wat nu als je kind op latere leeftijd ineens midden in de nacht in jouw bed kruipt? Maak dan geen heisa, adviseert Tischa. "Hou het klein en rustig en geef niet te veel aandacht, want er mag voor je kind geen gezellige winst uitkomen. Wil je geen kind in je bed, leg hem of haar dan weer in bed en als je merkt dat je kind een nare droom heeft gehad, stel dan gerust. Vraagt je kind om een glas water of iets anders, let dan op, want voor je het weet creëer je onbewust iets gezelligs en dan kan het zijn dat het nachtelijke tafereeltje vaker voor gaat komen. 

Tischa vindt het belangrijk dat een kind leert om zélf weer in slaap te komen als-ie midden in de nacht wakker wordt. "Leg bijvoorbeeld uit dat-ie niet elke keer mama hoeft te roepen, alleen als er echt iets is. En geef ze vanaf een jaar of 3 zelf de regie: vind je een lichtje fijn? Welke knuffels wil je bij je hebben? Wil je iets van papa of mama in bed? Je kind beslist, maar jij geeft de kaders aan." Boos worden heeft volgens haar geen zin. "Dan maak je je kind alleen maar verdrietig."
 

Tischa Neve is kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder van een zoon (8) en twee pleegdochters (23) en (11). Ook is ze oprichter van Groot&klein. Hier kun je terecht voor opvoedadvies, opvoedcursussen, lezingen en workshops.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderopvang
Beeld: Unsplash

Je denkt alles geregeld te hebben voor je kind, maar dan vliegen ineens de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, BSO's en TSO's je om de oren. Welke soort kinderopvang zijn er allemaal, en wat zijn de onderlinge verschillen?

Dagopvang

Er zijn verschillende soorten dagopvangen die de hele dag voor jouw kind zorgen. Meestal wordt deze soort opvang dus gebruikt als beide ouders werken en het kind nog niet naar school gaat. Denk bijvoorbeeld aan het kinderdagverblijf. Ook hierin varieert het aanbod weer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een antroposofisch of christelijk kinderdagverblijf. In de ene opvang werken ze met verticale groepen, waarbij kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar in de groep zitten. Andere kinderdagverblijven werken horizontaal: de groepen zijn dan per leeftijd ingedeeld. Op een kinderdagverblijf worden er naast de zorg ook activiteiten geboden: zingen, knutselen, uitstapjes naar de kinderboerderij. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer kinderdagverblijven waar de kinderen warm eten krijgen of die een maaltijdservice bieden waarbij ouders bij het ophalen van hun kind meteen een avondmaaltijd oppikken. Op die manier wordt het avondspitsuur thuis een beetje verlicht.

Een andere vorm van dagopvang zijn gastouders. Ook hier wordt je kind de hele dag verzorgd, maar dan in een kleinschaligere setting bij iemand thuis. Onderling maak je dan afspraken over hoe vaak je kind komt. Er is vaak meer flexibiliteit mogelijk dan bij een kinderdagverblijf, bijvoorbeeld ook 's avonds of in het weekend. Ideaal voor ouders met onregelmatige werktijden. Let op: wil je recht hebben op kinderopvangtoeslag, dan moet het dagverblijf of de gastouder geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

 

Peuterspeelzaal

Vanaf 2 of 2,5 jaar - de regels verschillen per gemeente - zijn kinderen welkom op de peuterspeelzaal. Deze vorm van opvang is ooit ontstaan als voorbereiding op de basisschool. Het aantal ouders dat hiervan gebruik maakt is de afgelopen jaren gedaald, omdat veel kinderen tegenwoordig twee werkende ouders hebben en daarom al naar een kinderdagverblijf gaan (en op die manier al wennen aan andere kindjes en een 'schools' systeem). Een peuterspeelzaal biedt opvang per dagdeel, namelijk alleen in de ochtend of in de middag. Je kind gaat hier dus niet een hele dag naartoe. De nadruk ligt hier minder op verzorgen dan bij een kinderdagverblijf, maar meer op samenwerken, spelen, delen, omgaan met leeftijdsgenootjes en sociale vaardigheden. Kortom: een mooi opstapje voordat de 'echte' school begint.
 

Lees ook
KIND: 'Hallo, ik ben je oppas niet!' >

 

Tussenschoolse opvang

Met tussenschoolse opvang wordt het ouderwetse overblijven bedoeld. Waar vroeger slechts een handjevol kinderen tussen de middag een boterham op school at, is het tegenwoordig op veel scholen gebruikelijk dat (bijna) alle kinderen overblijven. Als een school een continurooster hanteert, is dat zelfs verplicht. Net zoals een school verplicht is om deze tussenschoolse opvang te regelen. 

 

Buitenschoolse opvang

De buitenschoolse opvang biedt - de naam zegt het al - opvang buiten de schooltijden. Sommige kinderen hebben voorschoolse opvang nodig (als hun ouders al vroeg beginnen met werken, voordat de school open is), en sommige kinderen zitten op de naschoolse opvang. Ook hierbij geldt dat elke school verplicht is om voor veilige buitenschoolse opvang te zorgen. Deze opvang is dus bedoeld voor schoolgaande kinderen tot 13 jaar, en ook tijdens schoolvakanties kan je kind naar de buitenschoolse opvang. Vaak worden er op de BSO leuke activiteiten georganiseerd, en wederom bieden sommige opvangcentra warme maaltijden aan. Je kunt een vergoeding krijgen voor deze opvang, dit is inkomensafhankelijk.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >