Eefje (31): ‘Mijn dochtertje is nu twee maanden oud en ik hannes een beetje met haar slaapritme. Moet ik haar echt al op gezette tijden naar bed brengen? Hoe krijg ik hier een beetje structuur in, of is ze daar nog te jong voor?’
Lees verder onder de advertentie
Susanne Willekes is Nederlands eerste gecertificeerde slaapcoach:
‘Je kunt hier zeker iets mee doen. Vanaf dat je baby 8 weken is kun je werken aan een dag- en nachtritme. Dit doe je door vaste bedtijden in te lassen, net als een vast tijdstip van opstaan.’
‘Breng er een routine in: lees bijvoorbeeld altijd voor als je baby ’s avonds naar bed gaat. Zorg ook voor een goede slaaphygiëne: verduisterende gordijnen, de temperatuur in de slaapkamer rond de 18 graden en geen speelgoed in de wieg of erboven, zoals een mobiel. Oók de slaapjes overdag laat je zo veel mogelijk in het eigen bedje op de slaapkamer plaatsvinden. Slapen is aangeleerd, net als lopen en fietsen. Kinderen hebben hun ouders nodig deze structuur te leren. De voorspelbaarheid van de routine geven houvast en veiligheid. Deze baby’s zijn blijer, huilen minder en slapen beter.’
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.