Smoesjes om eigen bestwil

30.09.2019 13:30
allemaal smoesjes Beeld: Pixabay

Hij moet echt even bij zijn moeder langs, zij moet een kopje suiker halen bij de buurvrouw. Met andere woorden: soms hebben we helemaal geen zin in kindergedoe en zit er maar één ding op: ontsnappen.

File

Monique (33): “Natuurlijk staan er nauwelijks files tussen Markelo en Vriezenveen. Het ritje van mijn werk naar huis duurt tijdens de spits hooguit tien minuten extra. Toch rijd ik op mijn twee werkdagen steevast ‘achter de file aan’, en wacht tot half zeven met vertrekken. Heb ik mooi een uurtje voor mezelf om online te shoppen, te appen met vriendinnen of een glas wijn te drinken met een collega. Tegen de tijd dat ik thuiskom liggen de kinderen in bed en staat mijn man achter de pannen. Goed geregeld, dacht ik zo.”

 

Spontane uitlaatsessie

Frank (40): “Mijn vriendin werkt, ik zorg voor onze kinderen. Behalve wanneer ze een keertje vroeger thuis is, want dan moet de hond om half zes uit. Nee, dat hoeft-ie op de andere dagen niet, want dan sta ik er alleen voor tijdens het spitsuur. Ik grijp een kans op wat rust graag als-ie voor mijn voeten ligt, en dat beest doe ik er ook een plezier mee. Bovendien: niemand die tijdens zo’n spontane uitlaatsessie zeurt over mijn stiekeme sigaretje.”

 

Buiten de stad

Romeo (41): “Ik neem als interimmanager expres klussen aan buiten de stad. Of in een ander land, als het even kan. Vorig jaar zat ik twee nachten per week in een hotel in België. Ik ben dol op mijn gezin, maar met een kantoor aan huis heb ik geen seconde voor mezelf. Die twee dagen pak ik om niet knettergek te worden. Ik gun mijn vrouw hetzelfde hoor: haar wekelijkse aerobicsklasje hoeft natuurlijk ook niet per se onder etenstijd.”

 

De tent sluiten

Debby (36): “Op mijn werk sluit ik de tent na de vrijdagmiddagborrel. Het is de enige dag dat mijn man thuis is bij onze kinderen; de overige dagen is hij er pas als ze al slapen. Ik rek die tijd voor mezelf zo lang als ik kan: als mijn collega’s zich na één glas wijn in de fles storten, neem ik er lekker nog eentje. Die kerel van mijn redt het wel.”

 

Ochtendrace

Saïd (39): “Om zeven uur ’s ochtends is er nog geen kip in het zwembad, en als ik een paar baantjes zwem heb ik 24 uur geen rugpijn. Perfect excuus om twee keer per week voor dag en dauw het huis te verlaten als mijn vrouw en zonen aan de start staan van de dagelijkse ochtendrace. Oké, het zwembad is ook nog open als de kinderen slapen, maar wanneer moet ik dan naar voetbal kijken?”

 

Precies op tijd de deur uit

Dijana (35): “De tenniscompetitie begint op zondag pas om elf uur, maar om negen uur ben ik al present. Kopje koffie, krant erbij; precies op tijd de deur uit voordat thuis de pleuris uitbreekt. Mijn dochters die ruziemaken, jam op de muren, mijn man die worstelt met zijn kater van de nacht ervoor; ik tel mijn zegeningen op de tennisbaan. Mijn man pakt zijn eigen momentjes om zijn snor te drukken.”

 

Vrijdag

Anna (32): “Op vrijdag zijn de kapper en de nagelstudio natuurlijk ook open, maar ik maak altijd een afspraak in het weekend. Kan ik op mijn vrije vrijdag heerlijk Netflixen. Op zaterdag drink ik mijn proseccootje met mijn haar in de highlightfolie terwijl mijn man achter de kinderen aanrent.”

 

Lees ook

‘Mama wil even rust': zo zorgen deze moeders voor me-time >

 

Terrasje pakken

Marijn (31): “De weekboodschappen doe ik op zaterdag. In mijn eentje. Niet omdat ik daar zo van geniet, maar omdat ik er mooi nog een kop koffie op een terrasje aan vast kan plakken. Of een rondje door het winkelcentrum. Ik vertrek tijdens het middagslaapje van mijn peuters en kom pas terug als ze hun speeluurtje met papa hebben gehad. Even mijn handen vrij en niemand die merkt dat het met die supermarktdrukte best meevalt in het weekend.”

 

Even naar de buurvrouw

Xin (38): “Als de herrie in huis me echt te gortig wordt en mijn man schaamteloos onderuit zit terwijl ik na de was, boodschappen, opruimen en de kinderen verzorgen óók nog moet koken, smeer ik ’m gewoon. Ik roep: ‘Even kijken of de buurvrouw nog rijst heeft’, waarna ik de deur uit storm en zij steevast een fles rosé openrukt. Daarna belandt zelden nog een gezonde maaltijd op tafel, omdat mijn man de kinderen in mijn afwezigheid allang een afhaalpizza heeft beloofd.”

 

Toeristische route

Bibi (35): “Ik pak na mijn werk de toeristische route naar huis. Raampjes open, muziek keihard, even genieten van tijd voor mezelf. En van het heerlijke vooruitzicht dat de kinderen al hebben gegeten en gedoucht tegen de tijd dat ik thuiskom. En dan app ik naar mijn vriend: ‘Nog steeds achter het stuur, zet jij vast de witte wijn koud?’

 

Skatemiddagen en wiellerrondes

Roos (36): “Mijn vriend doet mee aan elke wielerronde, maar ik weet natuurlijk best dat het laatste uur niet op de weg, maar op het terras plaatsvindt.”

Bas (41): “Ah, net zoiets als jouw skatemiddagen waarop je met zongebruinde voeten thuiskomt?”

 

Doorwerken

Nadine (43): “Na half zes bel ik nog een paar mensen en werk mijn mail bij. Dan heb ik het kantoor heerlijk voor mezelf en de kinderen zijn thuis met papa. Hoef ik alleen nog maar aan de gedekte tafel aan te schuiven als ik rond half zeven thuiskom.”

 

Iemand moet het doen

Ron (39): “Het is niet echt nodig dat ik twee keer per week na mijn werk even bij mijn moeder aanwip. Maar ze is oud en woont alleen; iemand moet haar een beetje in de gaten houden. Eenmaal thuis hoef ik mijn kinderen alleen nog maar welterusten te zoenen en geniet ik met mijn vrouw van een vredige maaltijd zonder kindergedoe.”

 

Boekenvoorraad verversen

Rowena (33): “Wij halen de kinderboeken eens per twee weken uit de bibliotheek. Hartstikke leuk om samen met mijn dochter te doen, maar één keer per maand bied ik op zaterdag aan in mijn eentje te gaan, terwijl mijn vriend bij onze dochter blijft. Zo’n bezoek aan de bieb kan zomaar twee uur duren. Niet omdat ik zo moeilijk kan kiezen; ik ben binnen een minuut of tien wel klaar. Maar laat ín onze bibliotheek nou een ontzettend leuke kroeg zitten – het is geen toeval dat mijn vriendinnen hun boekenvoorraad vaak op precies dezelfde dag verversen.”

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan

 

 

Meer verhalen over opvoeden? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >