allemaal smoesjes
Beeld: Pixabay

Hij moet echt even bij zijn moeder langs, zij moet een kopje suiker halen bij de buurvrouw. Met andere woorden: soms hebben we helemaal geen zin in kindergedoe en zit er maar één ding op: ontsnappen.

File

MONIQUE (33) “Natuurlijk staan er nauwelijks files tussen Markelo en Vriezenveen. Het ritje van mijn werk naar huis duurt tijdens de spits hooguit tien minuten extra. Toch rijd ik op mijn twee werkdagen steevast ‘achter de file aan’, en wacht tot half zeven met vertrekken. Heb ik mooi een uurtje voor mezelf om online te shoppen, te appen met vriendinnen of een glas wijn te drinken met een collega. Tegen de tijd dat ik thuiskom liggen de kinderen in bed en staat mijn man achter de pannen. Goed geregeld, dacht ik zo.”
 

Spontane uitlaatsessie

FRANK (40) “Mijn vriendin werkt, ik zorg voor onze kinderen. Behalve wanneer ze een keertje vroeger thuis is, want dan moet de hond om half zes uit. Nee, dat hoeft-ie op de andere dagen niet, want dan sta ik er alleen voor tijdens het spitsuur. Ik grijp een kans op wat rust graag als-ie voor mijn voeten ligt, en dat beest doe ik er ook een plezier mee. Bovendien: niemand die tijdens zo’n spontane uitlaatsessie zeurt over mijn stiekeme sigaretje.”
 

Buiten de stad

ROMEO (41) “Ik neem als interimmanager expres klussen aan buiten de stad. Of in een ander land, als het even kan. Vorig jaar zat ik twee nachten per week in een hotel in België. Ik ben dol op mijn gezin, maar met een kantoor aan huis heb ik geen seconde voor mezelf. Die twee dagen pak ik om niet knettergek te worden. Ik gun mijn vrouw hetzelfde hoor: haar wekelijkse aerobicsklasje hoeft natuurlijk ook niet per se onder etenstijd.”
 

De tent sluiten

DEBBY (36) “Op mijn werk sluit ik de tent na de vrijdagmiddagborrel. Het is de enige dag dat mijn man thuis is bij onze kinderen; de overige dagen is hij er pas als ze al slapen. Ik rek die tijd voor mezelf zo lang als ik kan: als mijn collega’s zich na één glas wijn in de fles storten, neem ik er lekker nog eentje. Die kerel van mijn redt het wel.”
 

Ochtendrace

SAÏD (39) “Om zeven uur ’s ochtends is er nog geen kip in het zwembad, en als ik een paar baantjes zwem heb ik 24 uur geen rugpijn. Perfect excuus om twee keer per week voor dag en dauw het huis te verlaten als mijn vrouw en zonen aan de start staan van de dagelijkse ochtendrace. Oké, het zwembad is ook nog open als de kinderen slapen, maar wanneer moet ik dan naar voetbal kijken?”
 

Precies op tijd de deur uit

DIJANA (35) “De tenniscompetitie begint op zondag pas om elf uur, maar om negen uur ben ik al present. Kopje koffie, krant erbij; precies op tijd de deur uit voordat thuis de pleuris uitbreekt. Mijn dochters die ruziemaken, jam op de muren, mijn man die worstelt met zijn kater van de nacht ervoor; ik tel mijn zegeningen op de tennisbaan. Mijn man pakt zijn eigen momentjes om zijn snor te drukken.”
 

Vrijdag

ANNA (32) “Op vrijdag zijn de kapper en de nagelstudio natuurlijk ook open, maar ik maak altijd een afspraak in het weekend. Kan ik op mijn vrije vrijdag heerlijk Netflixen. Op zaterdag drink ik mijn proseccootje met mijn haar in de highlightfolie terwijl mijn man achter de kinderen aanrent.”
 

Lees ook
'Mama wil even rust': zo zorgen deze moeders voor me-time >

 

Terrasje pakken

MARIJN (31) “De weekboodschappen doe ik op zaterdag. In mijn eentje. Niet omdat ik daar zo van geniet, maar omdat ik er mooi nog een kop koffie op een terrasje aan vast kan plakken. Of een rondje door het winkelcentrum. Ik vertrek tijdens het middagslaapje van mijn peuters en kom pas terug als ze hun speeluurtje met papa hebben gehad. Even mijn handen vrij en niemand die merkt dat het met die supermarktdrukte best meevalt in het weekend.”
 

Even naar de buurvrouw

XIN (38) “Als de herrie in huis me echt te gortig wordt en mijn man schaamteloos onderuit zit terwijl ik na de was, boodschappen, opruimen en de kinderen verzorgen óók nog moet koken, smeer ik ’m gewoon. Ik roep: ‘Even kijken of de buurvrouw nog rijst heeft’, waarna ik de deur uit storm en zij steevast een fles rosé openrukt. Daarna belandt zelden nog een gezonde maaltijd op tafel, omdat mijn man de kinderen in mijn afwezigheid allang een afhaalpizza heeft beloofd.”
 

Toeristische route

BIBI (35) “Ik pak na mijn werk de toeristische route naar huis. Raampjes open, muziek keihard, even genieten van tijd voor mezelf. En van het heerlijke vooruitzicht dat de kinderen al hebben gegeten en gedoucht tegen de tijd dat ik thuiskom. En dan app ik naar mijn vriend: ‘Nog steeds achter het stuur, zet jij vast de witte wijn koud?’
 

Skatemiddagen en wiellerrondes

ROOS (36) “Mijn vriend doet mee aan elke wielerronde, maar ik weet natuurlijk best dat het laatste uur niet op de weg, maar op het terras plaatsvindt.”
BAS (41) “Ah, net zoiets als jouw skatemiddagen waarop je met zongebruinde voeten thuiskomt?”
 

Doorwerken

NADINE (43) “Na half zes bel ik nog een paar mensen en werk mijn mail bij. Dan heb ik het kantoor heerlijk voor mezelf en de kinderen zijn thuis met papa. Hoef ik alleen nog maar aan de gedekte tafel aan te schuiven als ik rond half zeven thuiskom.”
 

Iemand moet het doen

RON (39) “Het is niet echt nodig dat ik twee keer per week na mijn werk even bij mijn moeder aanwip. Maar ze is oud en woont alleen; iemand moet haar een beetje in de gaten houden. Eenmaal thuis hoef ik mijn kinderen alleen nog maar welterusten te zoenen en geniet ik met mijn vrouw van een vredige maaltijd zonder kindergedoe.”
 

Boekenvoorraad verversen

ROWENA (33) “Wij halen de kinderboeken eens per twee weken uit de bibliotheek. Hartstikke leuk om samen met mijn dochter te doen, maar één keer per maand bied ik op zaterdag aan in mijn eentje te gaan, terwijl mijn vriend bij onze dochter blijft. Zo’n bezoek aan de bieb kan zomaar twee uur duren. Niet omdat ik zo moeilijk kan kiezen; ik ben binnen een minuut of tien wel klaar. Maar laat ín onze bibliotheek nou een ontzettend leuke kroeg zitten – het is geen toeval dat mijn vriendinnen hun boekenvoorraad vaak op precies dezelfde dag verversen.”


Dit artikel staat in het Kek Mama Zomerboek 2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

moeder-op-38

Blogger Caitlin Weaver wilde altijd jong moeder worden, maar na haar studie, huwelijk, scheiding en nog een huwelijk, was haar man ineens 46 en zij 38. Toch had ze het nooit anders gewild, schrijft ze op Scary Mommy.

 

'Toen ik hoorde dat ik zwanger was, wilde ik voor mijn kind het allerbeste', schrijft Caitlin. 'De veiligste wieg, de beste kinderarts, de beste kleuterschool én biologische kindervoeding. Maar wat achteraf het beste bleek voor zijn toekomst? Hem op oudere leeftijd krijgen.'

 

Vrouwen van haar eigen leeftijd

Wel voelt de blogger zich anders dan andere moeders: ze heeft geen jongere 'moedervriendinnen' en ook contact leggen met vrouwen van haar eigen leeftijd gaat lastig. 'Zij hebben oudere kinderen en zitten in een andere levensfase; ik blijf altijd anders.' Ze vervolgt: 'In eerste instantie probeerde ik mijn leeftijd te verbergen, maar nu ben ik gewoon eerlijk. Want ondanks het stigma ben ik blij dat ik mijn zoon op latere leeftijd heb gekregen. Voor mij voelt het fijn: ik heb mijn opleiding afgerond en heb carrière kunnen maken. Vertelt de opvang dat mijn kind ziek is? Dan ga ik weg van m'n werk zonder dat ik bang ben dat iemand mijn baan inpikt.'

 

Lees ook
Fotoserie: deze baby's lijken al behoorlijk op leeftijd >

 

Financieel op een rij

Ook vindt Caitlin het fijn dat ze alles financieel op een rij heeft én, het allerbelangrijkste, blij is met zichzelf. 'Persoonlijk lijkt mij niets moeilijker dan een kind opvoeden terwijl je er nog niet eens achter bent wie je zélf bent. Maar toegegeven: er is niet één goede aanpak voor het moederschap. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde voor onze kinderen: het best mogelijke leven.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >