‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen me gaan helpen met klusjes in huis?’

10.01.2020 14:21
Els en Do klusjes doen kinderen Beeld: Shutterstock

Ik vind dat mijn kinderen van 6 en 8 me best kunnen helpen met klusjes als de afwasmachine uitruimen en tafeldekken. Maar dat stuit altijd op zoveel verzet dat ik het uiteindelijk maar zelf doe. Wat moet ik nu doen?

Els en Do: Mevrouw Huppers, Do’s stokoude buurvrouw die negen kinderen grootbracht, schudt het wijze hoofd. Als zij indertijd alles in haar eentje had moeten doen, had ze nooit meer haar bed gezien. De kinderen Huppers werden vanaf hun zesde onderverdeeld in een afwasploeg, een opruimploeg en een bezemploeg. Uiteraard maakte iedereen zijn eigen bed op. Tegenwoordig zitten bijna alle kinderen op clubjes, wat hun vrije tijd beperkt. Er is vaker geld voor huishoudelijke hulp. Ook zijn er minder kinderen per gezin. Ouders hebben drukke agenda’s, zodat ze minder tijd hebben hun kinderen discipline aan te leren. Anders dan mevrouw Huppers, wier belangrijkste uitje de kerkgang op zondag betrof.
 

Lees ook
‘Mijn kinderen vertikken me te helpen met huishoudelijke klusjes’ >

 

Zelfredzaamheid

Dit alles zorgt ervoor dat moderne ouders eerder geneigd zijn zelf even snel de kamer op te ruimen in plaats van dat over te laten aan protesterende kinderen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts 28 procent van de Amerikaanse ouders hun spruiten opzadelt met huishoudelijke taken, terwijl 82 procent die taken in hun eigen jeugd wel uitvoerde. De Amerikaanse kindertherapeut Julie Lythcott-Haims probeert haar landgenoten te bekeren in haar boek How to raise an adult. Citaat: ‘Als kinderen nooit hoeven mee te helpen in huis, ontneem je ze de kans zelfredzaamheid te ontwikkelen.’ Haar Nederlandse collega Simone van Overbeek voegt daaraan toe: ‘Een driejarige kan best zijn speelgoed opruimen, zijn jas ophangen en kleren in de wasmand doen.’
 

Routine

Kortom: eisen dat uw kinderen klusjes doen hoort bij de opvoeding. Voor hun eigen bestwil moet u daar tijd in steken. Met een beetje routine kun je de afwasmachine in vijf minuten uitruimen. Dat geldt ook voor het opmaken van een bed. En voor het uitlaten van de hond (wat wel afhangt van de hond). Houd voet bij stuk. Net zolang tot uw kinderen het vanzelfsprekend vinden. Want dat is het.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >