Schoolkamp is weer een stukje loslaten en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Niet voor ouders, maar ook zeker niet voor kinderen. Dit ervaarde ook Sophie met haar zoontje. Zijn schoolkamp bleek even anders te eindigen dan verwacht.
Lees verder onder de advertentie
Sophie (37), getrouwd met Thijs (38), moeder van Mees (9): “Mijn zoon ging voor het eerst op schoolkamp. Een trip van twee dagen naar een kampeerboerderij midden in het bos. Dat is natuurlijk een groot avontuur, zeker met al je vrienden en zonder ouders. Hij keek er al weken naar uit. Wij vonden het spannend, maar ook hartstikke leuk voor hem. Loslaten, it is. Toch?
Lees verder onder de advertentie
Voor het eerst op schoolkamp
Mees vindt logeren best spannend, daarom hebben we van tevoren een paar keer geoefend. Zo heeft hij een nachtje bij zijn opa en oma geslapen, een keer bij zijn tante en toen nog een keer bij een vriendinnetje van hem. Dat ging allemaal hartstikke goed, dus we dachten dat schoolkamp ook geen probleem voor hem zou zijn.
Lees verder onder de advertentie
Een dag van tevoren pakten we zijn tas in. Een slaapmatje, slaapzak en natuurlijk zijn lievelingsknuffel moesten mee. Hij hielp mee met inpakken zodat hij wist wat er in zijn tas zat en waar het zat. Mees houdt ervan om daar een beetje controle over te hebben, dus dat juichen we alleen maar toe. De tas werd voorzien van zijn naam en ging mee naar school. Een van de ouders zou alle bagage op de dag van het schoolkamp naar de kampeerboerderij brengen. De kinderen hoefden dan alleen een dagrugtas mee.
Op de dag zelf smeerden we broodjes, Mees vulde zijn fles met water en pakte nog een zakje snoep uit de kast om uit te delen aan zijn klasgenoten. Ze zouden met de trein gaan, dus we zwaaiden de klas uit op het station. Mees gaf ons een dikke knuffel en liep vrolijk met zijn vriendjes mee. Er zou verder geen contactmoment zijn, dus dit was voor mij best even slikken, maar ik probeerde hem dat niet te veel te laten merken. Mijn man en ik zwaaiden de klas uit en gingen naar ons werk.
Lees verder onder de advertentie
’s Avonds voelde het leeg in huis, maar mijn man en ik genoten ook van de tijd en rust die we samen even hadden. Het was heerlijk weer, dus we aten samen buiten, deden nog een spelletje en gingen op tijd naar bed. De dag erna was gewoon weer een werkdag en in de middag zou Mees alweer op het station aankomen. Tenminste, dat dachten we toen nog. Tot ik rond een uur of elf gebeld werd. Het was Tom, de meester van Mees.
Hartverzakking
Ik kreeg een halve hartverzakking, want je gaat meteen van het ergste uit. Of misschien doe ik dat alleen, maar in ieder geval schrok ik me rot. ‘Sorry dat ik zo laat bel’, zo begon hij. Hij vertelde dat Mees ontroostbaar was en echt naar huis wilde. Ze hadden er alles aan gedaan, maar de heimwee was te sterk. Of we hem op konden halen… Dus daar gingen we, met een jas over onze pyjama de auto in op weg naar de kampeerboerderij. Veertig minuten later troffen we een verdrietige Mees en een een vermoeide meester Tom aan. Mees viel snikkend in mijn armen alsof hij al dagen weg was.
Lees verder onder de advertentie
In de auto viel hij als een blok in slaap en we konden hem, eenmaal thuis, zo overleggen in zijn bed. De volgende ochtend stond hij naast ons, met de mededeling dat hij goed had geslapen en wanneer we hem weer terug zouden brengen. Dus stapte mijn man, die werkte die dag thuis, weer met Mees in de auto op weg naar zijn schoolkamp… Gelukkig heeft hij daar nog een paar heel leuke uurtjes gehad. En wij gingen die avond heel vroeg naar bed.”
De dochter van Maartje heeft een heel sterke mening over wat ze dagelijks aan wil trekken naar school, dus besloot ze het haar dochter zelf uit te laten kiezen. Dit leverde vreemde blikken van de leerkracht op. Je leest het hier.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
Speelafspraakjes zijn meestal onschuldig. Een uurtje ravotten, wat drinken en een koekje erbij. Soms blijft het gezellig, soms moeten ze ineens naar huis omdat iemand moe of chagrijnig is. Maar je verwacht nooit dat je kind tijdens zo’n middag een Tikkie van honderden euro’s meeneemt.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.