Aan de kosten voor het onderwijs betaal je als ouders ook mee, onder meer via de vrijwillige ouderbijdragen. Maar wat houdt dat in en hoe vrijwillig is het eigenlijk? En kunnen scholen je kind weigeren om deel te nemen aan een activiteit als je niet betaalt?
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten de belangrijkste punten op een rij – wel zo handig.
Wat houdt de vrijwillige ouderbijdrage in?
De ouderbijdrage wordt gevraagd om extra activiteiten in het onderwijs te bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan schoolreisjes, excursies, feestjes en sportdagen. Op sommige scholen wordt ook het schoolzwemmen en overblijven hiervan betaald. De school bepaalt zelf waar de ouderbijdrage precies aan wordt besteed.
Lees verder onder de advertentie
Hoe hoog is de ouderbijdrage?
Ook daar gaat de basisschool zelf over. Het bedrag kan dus per basisschool verschillen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het gemiddeld om 61 euro per kind. Ruim tien jaar geleden was dit 38 euro. Hoe je de vrijwillige ouderbijdrage betaalt – per activiteit, maand of jaar – verschilt ook per school. Als een school een vrijwillige bijdrage aan ouders vraagt, moet dit in de schoolgids vermeld staan.
Het gaat om een ‘vrijwillige bijdrage’: wettelijk ben je dus niet verplicht om de ouderbijdrage te betalen. Soms wordt de suggestie gewekt dat niet betalen geen optie is, maar een school mag ouders niet onder druk zetten.
Wat als je de ouderbijdrage niet kunt betalen?
Wil of kun je de ouderbijdrage niet betalen, dan mag je kind alsnog deelnemen aan de activiteiten die onderdeel zijn van het lesprogramma. Daartoe is je kind wettelijk verplicht. Gaat het om een extra activiteit, dan mag de school je kind weigeren om mee te doen. Of dat in de praktijk ook echt gebeurt, verschilt per school. Veel scholen hebben een kortingsregeling of kwijtscheldingsregeling voor ouders die de ouderbijdrage niet kunnen voldoen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.