‘Sluit kinderen niet uit van schoolreisje als ouders niet hebben betaald’

28.02.2018 08:55
vrijwillige-ouderbijdrage-schoolreisje Beeld: 123RF

Kinderen moeten gewoon aan schoolexcursies kunnen deelnemen, ook als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben betaald. Dat vinden GroenLinks en de SP. Het gebeurt nu nog te vaak dat kinderen van ouders die niet kunnen of willen betalen, niet mee mogen op schoolreisje of worden geweigerd bij de kerstviering.

SP-Kamerlid Peter Kwint deed er onderzoek naar en kwam schrijnende voorbeelden tegen, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Kinderen die niet mee mogen op schoolreisje en dan maar ergens in een lokaal op school moeten achterblijven. Maar bijvoorbeeld ook kinderen die bijvoorbeeld al op weg waren naar een sinterklaasviering en vervolgens te horen kregen dat ze daar niet welkom waren en weer terug naar huis konden.” Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld noemt deze voorbeelden ’traumatiserend’.

 

Van enkele tientjes tot honderden euro’s

Scholen vragen zo’n vrijwillige bijdrage aan ouders om activiteiten te betalen buiten het lesprogramma om. Hoewel het om een vrijwillige bijdrage gaat, zijn er scholen die net doen alsof de bijdrage verplicht is. Bij de ene school gaat het om enkele tientjes, maar er zijn ook scholen die honderden euro’s per jaar per kind vragen – heb je drie kinderen, kan het bedrag zo oplopen tot duizend euro.

 

Initiatiefwet voor gelijke kansen

GroenLinks en de SP vinden dat de vrijwillige ouderbijdrage ongelijkheid in de hand werkt en komen vandaag met een initiatiefwet die dat verbiedt. Peter Kwint: “Ze moeten gelijke kansen krijgen, of je nou rijke of arme ouders hebt.”