Bij het zorgen voor je moeder realiseren dat je tóch wel kinderen wil of door je schoonouders ver over de grens verhuizen. Deze moeders kunnen de oudere generatie hartelijk bedanken voor de veranderingen in hun leven.
Lees verder onder de advertentie
Josta (45): “Ik wilde geen moeder worden, dat wist ik zeker. Ik maak me zorgen om de vervuiling in de wereld en kinderen dragen daar alleen maar aan bij. Bovendien: zo leuk had ik het zelf niet gehad als kind; wie was ik om het leven van een nieuw mens te bepalen?
Lees verder onder de advertentie
Tot mijn moeder twee jaar geleden ziek werd en ik – verrassing – zwanger bleek. Terwijl mijn zus en ik voor mijn moeder zorgden, realiseerde ik me voor het eerst hoe leeg het leven kan zijn als je geen kinderen hebt. Niemand die dit ooit voor mij zou doen. Nog voordat ik de optie abortus had overwogen, was ik plotseling dolblij met mijn prille moederschap – op mijn 43e. Mijn zoon is nu anderhalf en het beste wat me in mijn leven is overkomen.”
Sophia (31): “Mijn schoonouders accepteren mij al niet sinds mijn man en ik als pubers verkering kregen. Toch wonen we bij ze om de hoek, want dat leek zo lekker praktisch met de kinderen. Alsof ik mijn schoonmoeder bij ze duld. Deze week hebben we het koopcontract getekend voor ons huis – ver over de grens in België. Onze kinderen zijn vijf maanden en twee jaar: het is tijd dat we ons leven inrichten zoals wij dat willen – zonder negativiteit en bemoeienissen.”
Lees verder onder de advertentie
Sabrine’s schoonmoeder zette haar prematuur baby zonder te vragen op Facebook. Je leest het hier.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.