In samenwerking met Kek Mama

‘Ik betaal alles, hij niks’

10.04.2019 15:21

Zolang Monique (37) en Otto (38) werken, regelen ze hun financiën op dezelfde manier. “Het is nog precies zoals toen Otto nog studeerde en ik al het inkomen genereerde: ik betaal alles en hij niks.”

Monique: “Financieel hebben Otto en ik het prima voor elkaar. Dat wil zeggen: er komt maandelijks meer dan genoeg geld bij ons binnen. We werken allebei fulltime. Hij als controller, ik als jurist. Dat veranderde niet toen onze zonen Tim (4) en Dex (2) geboren werden, alleen werden daarmee onze vaste lasten wel hoger: de kinderopvang kost een vermogen.

Al die vaste lasten betaal ik. De hypotheek, het gas, licht en water, alle verzekeringen, zelfs de kleding voor de kinderen en alle gezinsboodschappen. Ver voordat de jongens geboren werden, en Otto nog studeerde terwijl ik al een goede baan had, was dat logisch. Maar toen ook Otto aan het werk ging, hebben we het niet veranderd. We zouden niet weten waarom: ik kan de lasten prima in mijn eentje dragen. Ik verdien maandelijks netto bijna duizend euro meer dan hij.

 

Hij spaart

Wel spraken we af dat we het grootste deel van Otto’s inkomen zouden sparen, en zouden gebruiken voor vakanties. De rest dient als studiefonds voor de kinderen. En als back-up voor wanneer er groot onderhoud aan ons huis moet gebeuren, of andere grote, onvoorziene kosten zich voordoen.

Op die spaarrekening staat inmiddels een flink bedrag. Alleen, dat is wel gekoppeld aan Otto’s privérekening, en we zijn niet getrouwd in gemeenschap van goederen.

Voor een stel van wie één van de twee nota bene controller is, hebben we het misschien wat opmerkelijk geregeld. Voor mij werkt het vooralsnog prima zo: we houden allebei maandelijks ongeveer evenveel geld over om aan onszelf te besteden. Het is ook niet dat Otto nóóit een rekening betaalt: als we uit eten gaan, trekt hij meestal zijn portemonnee.

Lees ook:
‘Opeens maakten we ruzie over geld’ >

 

Geen noodzaak

Toch: vriendinnen waarschuwen me weleens. Steeds meer stellen om ons heen gaan scheiden. Otto en ik zijn dolgelukkig samen, maar stel je voor dat het misgaat, dan weet ik niet of ik automatisch recht heb op de helft van zijn spaarrekening. Geld dat net zo hard van mij is als van hem.

Toen ik dat onlangs aankaartte, stelde Otto meteen voor een gezamenlijke rekening te openen, waaraan we dan ook de spaarrekening koppelen. Dat stelde me wel gerust, al zou hij er nooit met het geld vandoor gaan. Die gezamenlijke rekening is er dus ook nog niet van gekomen; we zien simpelweg de noodzaak nog niet zo.

Mocht ik er ooit in inkomen op achteruit gaan, dan verandert de zaak natuurlijk. Maar vooralsnog ontwikkelt mijn carrière zich alleen maar, en verwacht ik dat mijn inkomen nog meer stijgt. Ik vind het heerlijk dat ik daar mijn gezin van kan onderhouden. Een financieel onafhankelijke vrouw als moeder, vind ik een ijzersterk voorbeeld voor mijn kinderen.”

 

Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >