In samenwerking met Kek Mama

‘Opeens maakten we ruzie over geld’

25.03.2019 13:54

Lizelot (33) en Saul (34) wonen dolgelukkig samen met zoon Sam (3) en baby Lola (5 maanden). Dat was weleens anders. “Voordat ik mijn financiën in kaart had, vlogen de borden soms door de kamer.”


Lizelot: “Gaf mij als kind een snoepzak, en binnen een halfuur was hij leeg. Wat ik had, maakte ik op en deelde ik met anderen. Maar dan liep wel iedereen om me heen mee te smikkelen, en voelde ík me de koningin te rijk. Zo ging ik later ook met geld om: ik was altijd blut. Van het allereerste moment dat ik zakgeld kreeg, op mijn zevende, tot ik ging samenwonen met Saul.

We leerden elkaar kennen toen ik net mijn eerste baan had. Ik was vierentwintig en woonde nog op een studentenflatje. Ik had nauwelijks vaste lasten, maar wel een fulltime inkomen. Zoveel geld had ik nog nooit gehad, en daar genoot ik dan ook met volle teugen van. Etentjes, reizen en de nieuwste mode; mijn geld mocht rollen. Waarom niet? Ik was jong, had geen grote verantwoordelijkheden; ik kon er maar beter van genieten, vond ik.

 

Met de billen bloot

Saul was het tegenovergestelde als het aankwam op geld. Zijn ouders leerden hem al van jongs af aan te sparen, en op zijn twintigste begon hij zelfs al met beleggen. Hij genoot van mijn reislust, dus reisden we voortaan samen. De etentjes betaalden we om en om. Saul wist niet beter of ik zat er blijkbaar net zo warmpjes bij als hij; we spraken nooit echt over geld.

Tot we besloten te gaan samenwonen, nu zes jaar geleden. We vonden ons droomhuis, volledig binnen ons budget, en stapten monter op de bank af voor een hypotheekgesprek. Daar moest ik onverwacht met de billen bloot; ik bleek diverse BKR-registraties te hebben. Vanwege de gebruikelijke creditcard en een kleine persoonlijke lening, maar ook door flinke betalingsachterstanden uit het verleden. Ik had geen flauw idee dat die geregistreerd werden, en al helemaal niet dat ze invloed zouden hebben op onze hypotheek. Als ik mijn huidige schulden zou wegwerken, en Saul de hypotheek ook alleen kon dragen, was er geen probleem. Voor de bank, tenminste. Want Saul was allesbehalve gelukkig met deze ontdekking over mijn financiën.

 

Lees ook:
‘Hebben jij en je partner weleens ruzie over geld? Lees dan deze tips’ >

 

Pinnen met mijn creditcard

Avonden lang spraken we erover. Hoe had ik me financieel zo in de nesten kunnen werken? Had ik dan geen spaargeld? Nou, nee: ik zag mijn kwartaallimiet bij de bank als een cadeautje van vijfhonderd euro extra, en sindsdien stond ik elke maand maximaal in de min. Met een creditcard kun je ook hartstikke handig pinnen, dus ook die was structureel maxed out.

Saul reageerde alsof hij had ontdekt dat ik al maanden een affaire had, of iets anders verschrikkelijks. Ik begreep niks van zijn schok; het ging toch maar gewoon om geld? Andersom schrok ik me te pletter toen hij me met droge ogen verkondigde dat hij een spaarrekening had met vijftigduizend euro. Op z’n achtentwintigste! Hoe hij dát voor elkaar had gekregen met onze levensstijl, was me een raadsel – zelfs al verdiende hij maandelijks duizend euro netto meer dan ik.

 

Blut voordat de baby komt

Opeens maakten we ruzie over geld. Terwijl we voorheen nooit discussies hadden. Samen brachten we onze financiën in kaart. Wat verdienden we allebei nou eigenlijk? Wat gaven we uit, en waaraan? Saul werd bijna groen toen hij zag dat bij mij de kolom ‘uitgaven’ in de grafiek hoger uitkwam dan de kolom ‘inkomsten’. Geen wonder dat ik soms met mijn creditcard moest pinnen. Zelf schrok ik er ook wel een beetje van, zeker toen ik zag hoe de grafiek van Saul eruit zag, met die enorme inkomstenpilaar naast een kort kolommetje ‘uitgaven’.

We spraken een nieuw systeem af, waarbij we een gezamenlijke rekening openden. Daarop stortten we allebei maandelijks een vast bedrag naar rato. Daar betaalden we de hypotheek en alle vaste lasten van. Wat we overhielden, was voor onszelf. Inclusief etentjes met z’n tweeën, en de reizen die we nog altijd maakten.

Hoewel Saul evenveel geld voor zichzelf overhield als ik, betaalde hij toch het grootste deel van dat soort uitjes. Hij vond het fijn om me te verwennen, zei hij. Maar toen ik zwanger raakte van Sam en mijn geld toch ook echt nodig was voor de peperdure babyuitzet, bleek mijn rekening zoals altijd leeg. Door mijn eindeloze borrels met vriendinnen. De zoveelste nieuwe mascararoller. Dat ene paar fantastische sneakers, terwijl ik al tien paar in de kast had staan.

 

Elke dag herrie

Toen knapte er iets bij Saul. Als een havik dook hij op mijn uitgaven. Kwam ik eens thuis met een nieuwe lipstick: meteen ruzie in de tent. Dronk ik mojito’s tijdens het stappen, in plaats van bier: gegarandeerd herrie, de volgende ochtend. Elke euro die ik uitgaf, werd onder een loep gelegd. Ik voelde me niet vrij meer in onze relatie, hij werd er gek van dat elke cent voor de baby uit zijn portemonnee moest komen. Tegen de tijd dat ik vijf maanden zwanger was, vlogen de borden bijna dagelijks door de kamer.

Zo kon het niet langer. Ik wilde óók mooie spulletjes voor ons kind, en al helemáál niet ruziënd aan een gezin beginnen. Vanaf toen besloten we dat ik maandelijks tweehonderd euro voor mezelf had, en de rest moest naar een spaarrekening waar Saul ook zicht op had. Een drastische maatregel, maar het lukte me simpelweg niet om mijn hand op de knip te houden.

De grap: opeens hield ik ook van die tweehonderd euro nog een deel over. Dat ik mijn spaarrekening voor het eerst in mijn leven zag groeien, motiveerde me om bewuster om te gaan met mijn financiën. Sindsdien maken Saul en ik nooit meer ruzie over geld. En met het bedrag dat ik intussen heb gespaard, kan ik eindelijk hém eens mee uit eten nemen.”

 

Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >