In samenwerking met Kek Mama

‘Als big spenders houden we nu de hand op de knip’

29.05.2019 12:28
aegon

Sandra (34) en Roelof (37) lieten het graag breed hangen. Tot kinderen Julia (5) en Elin (4) geboren werden, Sandra haar baan halveerde, en sindsdien een sport maakt van bezuinigen.

Sandra: “We hadden het financieel goed voor elkaar, Roelof en ik. En wie het breed heeft, laat het breed hangen. Dus gingen we minstens twee keer per week uitgebreid uit eten, lunchten drie keer per week buiten de deur en kochten wat we leuk vonden. We reisden de hele wereld over, wanneer we ons vrij konden maken van onze drukke banen: hij als ondernemer, ik als IT-specialist. We maakten ons niet druk over de toekomst. We hielden nog steeds geld over, elke maand, bouwden via ons werk prima pensioenen op en woonden relatief goedkoop.

 

‘Koop ik toch een tas minder’

Maar toen raakte ik zwanger. ‘Doen we er gewoon even bij’, dachten we – in financieel opzicht dan. De kinderwagen, opvang, alle andere babybenodigdheden; natuurlijk, die waren even een uitgave, maar dan kocht ik toch gewoon een paar schoenen en een tas minder?

Wat ik níet had ingecalculeerd, was mijn moedergevoel. Want toen Julia eenmaal geboren was, veranderde mijn blik op de wereld volledig. Opeens was ik alleen nog maar bezig met háár toekomst, in plaats van de mijne. De nieuwste mode, extravagante reisjes en etentjes; ze konden met gestolen worden. Ik had er hoe dan ook geen tijd voor. In plaats daarvan zag ik allerlei onvoorziene kosten die ik veel belangrijker vond. Haar studie. Een nieuwe tuin zonder levensgevaarlijke vijver en grind dat ze in haar mond kon stoppen. Een grotere auto. En het belangrijkste: ik wilde veel meer thuis zijn. De vier dagen kinderopvang per week die ik had gereserveerd omdat een moeder tenslotte ook moet werken, voelden plotseling als iets afschuwelijks. Ik wist het zeker: ik moest mijn baan halveren.
 

Lees ook:
‘Opeens maakten we ruzie over geld’ >

 

Financiën in kaart

Roelof zag mijn plan meteen zitten. Voor hem was natuurlijk net zoveel veranderd met de komst van onze dochter. Hij wilde een ‘papadag’, wat óók invloed zou hebben op ons inkomen. Dus doken we om tafel, en brachten onze financiën opnieuw in kaart. Hadden we onze verzekeringen eigenlijk wel goed geregeld? Dubbelden er kosten, of hadden we uitgaven die we makkelijk konden schrappen? Het kostte ons uiteindelijk een week, maar toen hadden we een totaalplaatje. Ik zou nog maar tweeënhalve dag werken, Roelof vier. Dat konden we betalen, maar: dan moesten we ons uitgavenpatroon wel veranderen.
 

Heb jij je geldzaken goed geregeld?

Doe de Goed met Geld Test
 

Marktplaats

Met het overzicht van onze inkomsten en uitgaven voor mijn neus, ging er opeens een knop om. Ik zette onze overtollige spullen te koop, zegde dure abonnementen op en speurde Marktplaats af voor babykleren; die zijn doorgaans nauwelijks gedragen maar wel een fractie van de nieuwprijs. Ik hield opeens de supermarktaanbiedingen in de gaten. Sterker nog: ik liet de biologische super links liggen, en stapte over naar de prijzenknaller – behalve voor de babyvoeding. Ook zette ik maandelijks een hoger bedrag opzij voor onze spaarpot. Je weet maar nooit, en met de verantwoordelijkheid voor een kind wilde ik niet voor verrassingen komen te staan.

Tegen de tijd dat onze tweede dochter geboren was, zat het bezuinigen volledig in ons systeem. Gelukkig konden we alle babyspullen van Julia hergebruiken voor Elin, maar ook voor haar wilden we de toekomst financieel zeker stellen.

 

Rijker dan ooit

In ruim vijf jaar tijd hebben we ondanks een vermindering van ons inkomen, een grotere spaarpot dan ooit. Ik vind het leven leuker, nu we bezuinigen. Aan de budgetsportschool die in plaats kwam van mijn personal trainer, heb ik twee leuke vriendinnen overgehouden. En ik voel me stukken beter nu ik vaker de fiets pak, in plaats van altijd maar de auto. De wetenschap dat ik mijn financiën goed in kaart heb, geeft me rust. En Roelof en ik zijn nog net zo gelukkig met elkaar als toen we eindeloos op reis en uit eten gingen. Hoewel we minder verdienen dan vroeger en onze hand structureel op de knip houden, zijn we rijker dan ooit.”

 

 

Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >