Nanda: ‘Mijn 4-jarige zoontje doet dieren pijn, moet ik me zorgen maken?’

25.04.2024 15:41
schoolreisje broekplassen Beeld: Getty Images

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze keer: ‘Mijn 4-jarige zoontje doet dieren pijn, moet ik me zorgen maken?’

“Het begon allemaal een tijdje terug toen ik hem betrapte terwijl hij de poten van een spin aan het aftrekken was. Hij deed het heel rustig en koelbloedig. Ik bedoel, wie doet zoiets? Ik schrok me echt rot toen ik dat zag. Ik probeerde rustig met hem te praten, hem uit te leggen dat we dieren geen pijn doen, dat ze net als ons gevoel hebben. Maar ik weet niet of het echt is doorgedrongen.

Schieten op katten

Het ergste is dat ik zelf al jarenlang veganist ben en dierenwelzijn heel belangrijk vindt, dierenleed vind ik dan ook een van de ergste dingen die er bestaan. Maar al snel kwam het volgende incident. Ik keek uit het raam en zag hem buiten met een Nerf-pistool pijltjes afschieten op de katten die in de buurt rondliepen. Dat is toch niet normaal? Ik heb hem meteen naar binnen gehaald en hem streng toegesproken, maar ik voelde me machteloos.

Lees ook: Een hapje zand, hoe erg is dat eigenlijk?

En het wordt nog erger. Gisteren betrapte ik hem terwijl hij buiten met een stokje wormen aan het hakken was. Hij keek er niet eens naar me op toen ik hem vroeg te stoppen. Het voelt alsof hij totaal geen empathie heeft voor levende wezens, en dat vind ik doodeng.

Kwaadaardig of sadistisch

Natuurlijk heb ik met mijn partner hierover gesproken, maar die relativeert het allemaal een beetje. ‘Hij is gewoon aan het spelen’, zegt hij dan. Maar ik kan die gedachte gewoon niet van me afschudden. Ik ben bang dat er iets diepers aan de hand is, dat hij kwaadaardig of sadistisch is, en dat idee maakt me kapot van binnen.

Lees ook: Patricia over dierenleed: ‘Laten we de vreselijke beelden uit de bio-industrie tonen in de supermarkt’

Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Moet ik hem strenger straffen? Moet ik professionele hulp zoeken? Ik voel me zo verloren en machteloos. Het laat me gewoon niet los.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.