Het vak van opvoeden is iets dat je gaandeweg leert, maar oh: wat was het fijn geweest als iemand je van tevoren had ingelicht over deze dingen.
Lees verder onder de advertentie
Chantal (37):
“Het leek me zo idyllisch: mijn baby (Fiona, nu net 1) aan de borst. Inmiddels weet ik: baby’s zijn in alles klein, behalve in zuigkracht. Au, au en nog eens au. Maar hé, wel een blije, rustige baby.”
Lees verder onder de advertentie
Reserves
Tessa (45):
“Ik had het niet erg gevonden als iemand me had verteld dat reservekleding niet alleen voor kleine kinderen handig is. Toen wij met Bobby (9) en Djaxx (7) lang gingen vliegen, had ik voor mijn jongste van toen één jaar de luiertas volgestopt met reserverompers, broekjes en shirtjes.
“Reservekleding is niet alleen voor kleine kinderen handig”
Lees verder onder de advertentie
In de rugzak van Bobby, toen vier, zaten cadeautjes voor onderweg, boekjes en wat speelgoed. Natuurlijk gooide hij nog voor we waren ingestapt al chocolademelk over zijn broek en kotste hij eenmaal in de lucht zijn hele shirt onder.”
Flapjes forever
Alina (32):
“Dit overkomt je één keer. Je peuter een pakje sap in de handen geven en zeggen: ‘Drink maar lekker op.’ Die van mij – Mijntje, nu 4 – kneep en fláts: sap all over the place. Zij nat, tapijt goor en een salontafel waar het sap vanaf droop. Mijn beste vriendin was erbij en zei: ‘Had je niet die twee flapjes uitgevouwen dan?’ Uh, nee.”
“Omdat ik na de bevalling van Douwe (nu 2) in het ziekenhuis moest blijven, had ik bij thuiskomst geen recht meer op kraamzorg. We moesten het dus allemaal zelf uitzoeken. Thank God voor YouTube! Zoek op ‘baby in bad’ of ‘flesje maken’ als je het echt even allemaal kwijt bent.”
Lees verder onder de advertentie
De beruchte luierwissel
Bionda (40):
“Daar stond ik dan, midden in de nacht, met een baby van twee dagen oud. En een luier in de aanslag om hem te verschonen. Toen Pepijn (nu 4) op de commode lag, liet hij opeens een keiharde scheet en vloog de poep zo op mijn pyjama. Nooit over nagedacht dat zo’n luierwisselmoment levensgevaarlijk is.”
Lees verder onder de advertentie
In drievoud
Merel (44):
“Daar liep mijn man dan ’s avonds laat nog onze route door de stad terug. Op zoek naar ‘Broertje’, de knuffel van onze oudste, Fiene (nu 3). Na anderhalf uur vond hij het ding terug op een elektriciteitskastje, lief daar neergezet door andere mensen. Moraal van dit verhaal: knuffels koop je minstens in drievoud zodat er nog eens eentje kwijt kan raken.”
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.