Sanne Akkerman deelt heftig geluidsfragment van bevalling: ‘Ik voelde me echt een dier’

19.04.2023 12:22
Laviesanne Sanne Akkerman Beeld: Mark Groeneveld

Hoe ‘in 20 minuten van 6 naar 10 centimeter ontsluiting’ klinkt? Kek Mama-columnist Sanne Akkerman, bekend van haar hilarische Instagram-account, deelt in de podcast Zus & Zo een nogal heftig geluidsfragment van haar bevalling.

En dat blijkt voor veel vrouwen enorm herkenbaar.

Flitsbevalling

Sanne’s dochter Amélie werd in april 2022 geboren tijdens een ‘flitsbevalling’ van tweeënhalfuur. In de podcast Zus & Zo van zussen Elise en Vita Boers vertelt ze over de razendsnelle, maar heftige bevalling. En dat niet alleen, ze deelt ook een geluidsfragment van de snelle ontsluiting. In twintig minuten ging Sanne van zes centimeter naar volledige ontsluiting. Vita, die binnenkort zelf voor het eerst moet bevallen, weet niet wat ze hoort als Sanne het geluid afspeelt. “Wat héftig”, reageert ze. Ook voor Sanne is het weer confronterend. “Ik krijg er altijd spontaan tranen van, omdat het zo heftig was. Het is fijn dat je een korte heftige bevalling hebt, maar die pijn! Je kunt het niet bevatten.”

Dierlijke schreeuw

De ‘dierlijke schreeuwen’ van Sanne, die thuis beviel van haar dochter, hielden twintig minuten aan. “Ik voelde me echt een dier, een soort wolf die lag te kermen. Mijn kinderen waren ook thuis, dus mijn schoonmoeder heeft de kinderen gelijk gepakt, zo van: dit kunnen zij niet horen.” Ook de ramen gingen dicht. “Ik zei later ook tegen mijn buren: sorry als jullie mij gehoord hebben, maar ik kon niet anders.” Sanne is niet de enige die in hoog tempo naar volledige ontsluiting ging. ‘Haha heel herkenbaar die lange gil! Als ik dat hoor ga ik weer helemaal terug in de tijd’, reageert iemand onder het fragment. Een ander schrijft: ‘Ooooh herkenbaar. Hier ook van 5 cm naar baby op de buik in 35 minuten’.

Heftige bevalling

Sanne, ook wel bekend als Laviesanne, beviel in april 2022 van haar derde kind, dochter Amélie. Het meisje had een heftige start en moest na de geboorte gereanimeerd worden. Op Instagram liet Sanne toen weten: “Vooral de eerste dagen na de bevalling had ik veel herbelevingen van de cruciale momenten. Mijn ontsluiting die veel te snel ging, het dalende hartslagje, haar schoudertje dat vast zat, het moment dat 112 gebeld moest worden, de chaos en de paniek.” Ze vervolgt: “Maar ik denk dat iedere vrouw haar bevalling de eerste dagen herbeleeft. Erover praten helpt zeker. En het feit dat het allemaal goed is afgelopen natuurlijk ook.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.