kinderopvangtoeslag
Beeld: Pixabay

Als je kinderen naar de opvang gaan, dan heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Hier lees je alles over de regels, richtlijnen en rechten.

Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Oftewel: je krijgt geld terug van de overheid om de dikke rekeningen enigszins te verzachten. Let op: je krijgt deze toeslag alleen als je kind naar een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaat. Dat betekent dat het kinderdagverblijf of de gastouder geregistreerd moet zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Oppas in de zin van opa, oma of de buurvrouw tellen dus niet mee. Verdere richtlijnen om hier recht op te hebben, zijn dat je een schriftelijke overeenkomst moet hebben met de opvang of het gastouderbureau. Hierin staan gegevens als de uurprijs van de opvang en het aantal opvanguren per jaar. Ook moet je de Nederlandse nationaliteit (of verblijfsvergunning ) hebben en al kinderbijslag voor het betreffende kind ontvangen.

 

Waar vraag je het aan?

De kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Dit moet je doen binnen drie maanden na de maand dat je je kind voor het eerst naar de opvang brengt.

 

Hoeveel toeslag krijg je?

Hoeveel toeslag je krijgt is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen en het soort opvang. Per kind kun je voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Bereken hier op hoeveel toeslag je recht hebt.  

 

Lees ook
Waarom ik mijn kind naar de opvang breng terwijl ik thuis werk >

 

Wanneer wordt het uitbetaald?

Elke maand krijg je de kinderopvangtoeslag op je eigen rekening gestort, meestal rond de twintigste. Het is een voorschot, dus in bijvoorbeeld juli krijg je het voorschot van augustus.

 

Kan er een narekening komen?

Ja, dat kan. Als je inkomen verandert, of het soort opvang of het aantal uren dat je afneemt, dan moet je dat binnen 4 weken doorgeven aan de Belastingdienst. Hiermee voorkom je dat je teveel toeslag krijgt, wat je dan later weer moet terugbetalen. On the bright side: er kan ook bericht komen dat je te weinig toeslag hebt gehad, dan krijg je dus een extra storting. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >