Van langer partnerverlof tot meer kinderbijslag: dit verandert op 1 januari

28.12.2018 10:45
partnerverlof-kinderbijslag-1-januari-2019

Per 1 januari 2019 veranderen er weer allerlei wetten, regels en belastingtarieven. Dus voordat je klinkt met de champagne en een oliebol: lees dit artikel nog even – ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in.


Lage btw-tarief omhoog

Vervelend, maar waar: het lage btw-tarief stijgt van 6 naar 9 procent. Dit betekent dat producten als de dagelijkse boodschappen, eten en drinken in de horeca, kraanwater, bloemen en planten, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, boeken, tijdschriften en kranten duurder worden. Ook veel diensten (hotelovernachtingen, dierentuinen, attractieparken, musea, theaters, kermissen, bioscopen, zwembaden, sauna's, het openbaar vervoer, en kappers) worden 2,8 procent duurder.

 

Langer partnerverlof

Vanaf 1 januari krijgt de partner van de moeder van een pasgeboren baby in plaats van twee dagen een volledige werkweek (en 100% betaald) verlof. Ook het verlof voor mensen die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen wordt langer, het gaat van vier naar zes weken.

 

Lees ook
Bankrekening: Renate (48) leeft van de bijstand en allerlei toeslagen >

 

Kinderopvangtoeslag en kinderbijslag gaan omhoog

Mooi nieuws: de kinderopvangtoeslag én de kinderbijslag gaan omhoog. Voor kinderen tot 6 jaar met ruim 60 euro per jaar, voor kinderen tussen 6 en 12 met bijna 80 euro en voor kinderen tot 18 jaar met ongeveer 90 euro.

 

Meer gezinnen in aanmerking voor kindgebonden budget

Het maximale inkomen daarvoor gaat van 58.500 euro naar ongeveer 75.000 euro.

 

Kinderopvang moet met pedagogisch beleidsmedewerker werken

Die begeleid andere medewerkers en houdt zich bezig met de ontwikkeling van pedagogisch beleid.

 

Minder kinderen per medewerker bij kinderopvang

Voorheen waren er maximaal vier baby's per één medewerker toegestaan, vanaf 2019 worden dit er drie. De kinderopvang wordt hierdoor waarschijnlijk wel iets duurder, maar tegelijkertijd gaat de toeslag ook omhoog dus veel merk je er als ouders niet van. Bij de buitenschoolse opvang (7 tot 13-jarigen) gaat het maximale aantal kinderen per medewerker juist omhoog, van tien naar twaalf.

Bron: NOS

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >