kind opvang thuis werken
Beeld: Unsplash

Er ging een wereld voor haar open toen ze haar zoontje naar de kinderopvang bracht. Moeder Maegan snapt dan ook niet waarom andere moeders zo hard oordelen.

Scary Mommy-blogger Maegan Slowakiewicz schrijft hoe ze haar 2,5 jaar oude zoontje voor het eerst wegbrengt naar de kinderopvang: ‘Toen ik wegreed, met de school verdwijnend in mijn achteruitkijkspiegel, voelde dat zo ontzettend verkeerd. Maar in de daarop volgende uren werd die eerste paniek vervangen door onze nieuwe modus: het voelde normaal en goed. Voor het eerst sinds maanden kon ik mijn babydochter een-op-een aandacht geven. Als zij sliep, kon ik werken. Ik kon koffie drinken terwijl die nog steeds warm was. Ik kon eindelijk even ontspannen.’

 

Lees ook
KIND: Amerikaanse moeder is kritiek op actieve dochter zat

 

Schuldgevoel

Uiteraard werd ze wel geplaagd door schuldgevoelens: zou ze het hier niet een stuk moeilijker mee moeten hebben? Maegan praat erover met andere moeders. Tot haar verbazing hoort ze dat deze moeders vaak kritiek krijgen op hun beslissing om hun kind naar de opvang te sturen: ‘Andere mensen zeggen dingen als: ‘Waarom breng je je kind naar een dagverblijf terwijl je zelf thuis bent?’ En: ‘Is het niet beter voor ze om thuis bij jou te zijn in plaats van bij vreemden?’ Het maakt me verdrietig dat andere moeders zo veroordeeld worden. Iedereen maakt een andere reis in het moederschap, en niemand moet een ander zo veroordelen.’

 

Wees aardig

Maegan staat nog steeds achter haar beslissing: ‘De school is fantastisch, hij vindt zijn leraar en vriendjes zo geweldig dat hij meteen de klas in rent en ik hem moet smeken om een kus. Hij gaat een paar dagen per week en voor ons is dat de perfecte balans. Uiteindelijk vind ik dat we allemaal wel wat aardiger kunnen zijn voor elkaar. Zeg niets, tenzij een andere moeder specifiek om jouw mening vraagt. Laten we elkaar oneindig steunen, een luisterend oor bieden en bij elkaar een arm om de schouder slaan als dat nodig is.’

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >