Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Richelle (39) woont samen met Bram (40) en is moeder van Laurens (8).
Laurens is pas acht en nu al wordt hij overal nagekeken en uitgejouwd. Hij houdt van jurken en ballet, snapt niets van voetbal en gestoei. Hij leest stapels boeken, maar mijdt de speeltuin in de wijk. Niet omdat hij verlegen is, hij voert gewoon liever volwassen gesprekken dan dat hij klautert met kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Vrije keuze
Mijn vriend Bram en ik laten hem vrij in zijn keuzes, zowel qua kleding als sportvoorkeur. Bram heeft het wel geprobeerd, in het verleden, om Laurens een balletje te laten trappen of een paar stoere sneakers uit te laten zoeken. Misschien hield-ie er wel van, maar wist hij het nog niet. Het was gericht aan dovemansoren. Laurens plukte liever de madeliefjes van het voetbalveld, en trok niets anders aan dan laarzen.
We vermoeden – nadrukkelijk los van zijn voorkeuren – een lichte autismespectrumstoornis, dat wordt nu onderzocht. Bovenal zijn we apetrots op ons eigenzinnige kind. Daar denken zijn klasgenoten anders over, en dus wordt Laurens al sinds groep 3 gepest. Ze noemen hem homo en sukkel en pakken zijn spullen af. De leraren doen ertegen wat ze kunnen, maar wat buiten het hek rond school gebeurt, hebben zij niet in de smiezen.
“Zelfs op straat wordt mijn kind nagejoeld door vreemde kinderen”
Lees verder onder de advertentie
Inmiddels is het getreiter zo erg, dat Laurens haast niet meer naar school te krijgen is. Ik geef hem groot gelijk. Bram en ik overwegen hem naar een andere school te sturen, waar de denkbeelden misschien wat vrijer zijn. Maar zelfs op straat wordt mijn kind nagejoeld door vreemde kinderen, hoe groot is dan de kans dat het op een andere school beter gaat?”
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.