Vermoeden dat je kind wordt gepest? Zo kun je het herkennen

13.09.2022 12:03
onderzoek-pesten-gepest-worden-erfelijk

Eén van de ergste dingen die op school kunnen gebeuren, is dat je kind wordt gepest. Nog erger is het als je van niets weet en je dus niet kunt helpen. Heb je het vermoeden dat je kind wordt gepest? Let dan op deze signalen.

Vaak ziek

Je kind heeft vaak last van hoofdpijn, buikpijn of andere fysieke klachten. Daarnaast worden vaak smoesjes gebruikt om school te vermijden. Stel hier open vragen over, om je kind de kans te geven om te vertellen.

Andere vrienden

Als je kind plotseling niet meer omgaat met bepaalde vriendjes of vriendinnetjes, of ineens met allemaal nieuwe kinderen speelt, kan dat ook wijzen op pestgedrag.

Onrustig slapen

Is je kind vaak moe of wordt hij niet uitgerust wakker? Dat kan komen door een slechte nachtrust of heftige nachtmerries. Kinderen slapen vaak slecht als ze angstig of gestrest zijn voor wat er de volgende dag gaat gebeuren, bijvoorbeeld op school.

Lees ook: Cyberpesten: hoe ga je ermee om?

Stil zijn

Een stil kind dat niet veel vertelt of zich direct vanuit school afsluit voor anderen, kan een signaal zijn van pesten. Zet, indien mogelijk, na school een kopje thee klaar en praat met je kind over de schooldag.

Schoolprestaties gaan achteruit

Als een kind gepest wordt, heeft hij vaak minder motivatie en zin om naar school te gaan. Hierdoor kunnen schoolprestaties achteruitgaan.

Kapotte kleding of spullen

Komt je kind thuis met kapotte kleding of spullen met onverklaarbare redenen? Let dan extra goed op. Kinderen bedenken vaak smoesjes om de waarheid te verbloemen.

Emotioneel onrustig

Reageert je kind emotioneel sterk in gesprekken over school en vriendjes? Dat kan betekenen dat-ie angstig is. Vooral bij jongeren kinderen is dit snel te merken.

Bron: Klasse

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.