Vervelend, maar waar: in 2019 gaan we gemiddeld 10 procent meer betalen aan vaste lasten. Voor een stel met één kind gaat dat al gauw om honderden euro’s. Niet niks dus, maar waar komen die extra kosten vandaan?
Lees verder onder de advertentie
Pricewise zette de belangrijkste stijgingen voor een driepersoonshuishouden op een rij.
Internet en televisie
Zo zie je in onderstaande tabel dat de zorgpremies, energietarieven, woon- en autoverzekeringen flink omhoog gaan. Ook voor internet en televisie gaan de meeste mensen meer betalen.
Niet in de tabel meegenomen, maar wel belangrijk om te weten: het lage btw-tarief is gestegen van 6 naar 9 procent. Dit betekent dat producten als de dagelijkse boodschappen, eten en drinken in de horeca, kraanwater, bloemen en planten, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, boeken, tijdschriften en kranten duurder zijn dan in 2018. Ook veel diensten (hotelovernachtingen, dierentuinen, attractieparken, musea, theaters, kermissen, bioscopen, zwembaden, sauna’s, het openbaar vervoer, en kappers) zijn 2,8 procent duurder.
Naast alle prijsstijgingen gaan gelukkig wel de kinderopvangtoeslag en kinderbijslag omhoog: voor kinderen tot 6 jaar met ruim 60 euro per jaar, voor kinderen tussen 6 en 12 met bijna 80 euro en voor kinderen tot 18 jaar met ongeveer 90 euro. Verder komen er meer gezinnen in aanmerking voor kindgebonden budget. Het maximale inkomen daarvoor gaat van 58.500 euro naar ongeveer 75.000 euro. Neem hierin ook nog mee dat o.a. de maximale algemene heffingskorting en arbeidskorting omhoog gaan en we gaan er (volgens het kabinet) onderaan de streep tóch op vooruit.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.