Dit zijn in 2019 de gemiddelde vaste lasten van een gezin

30.01.2019 15:43
gemiddelde-vaste-lasten-gezin-2019

Vervelend, maar waar: in 2019 gaan we gemiddeld 10 procent meer betalen aan vaste lasten. Voor een stel met één kind gaat dat al gauw om honderden euro’s. Niet niks dus, maar waar komen die extra kosten vandaan?

Pricewise zette de belangrijkste stijgingen voor een driepersoonshuishouden op een rij.

 

Internet en televisie

Zo zie je in onderstaande tabel dat de zorgpremies, energietarieven, woon- en autoverzekeringen flink omhoog gaan. Ook voor internet en televisie gaan de meeste mensen meer betalen.

 

Het lage btw-tarief

Niet in de tabel meegenomen, maar wel belangrijk om te weten: het lage btw-tarief is gestegen van 6 naar 9 procent. Dit betekent dat producten als de dagelijkse boodschappen, eten en drinken in de horeca, kraanwater, bloemen en planten, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, boeken, tijdschriften en kranten duurder zijn dan in 2018. Ook veel diensten (hotelovernachtingen, dierentuinen, attractieparken, musea, theaters, kermissen, bioscopen, zwembaden, sauna’s, het openbaar vervoer, en kappers) zijn 2,8 procent duurder.

 

Lees ook
Studie van je kind betalen? Dan moet je dit bedrag achter de hand hebben >

 

Maar tóch gaan we erop vooruit

Naast alle prijsstijgingen gaan gelukkig wel de kinderopvangtoeslag en kinderbijslag omhoog: voor kinderen tot 6 jaar met ruim 60 euro per jaar, voor kinderen tussen 6 en 12 met bijna 80 euro en voor kinderen tot 18 jaar met ongeveer 90 euro. Verder komen er meer gezinnen in aanmerking voor kindgebonden budget. Het maximale inkomen daarvoor gaat van 58.500 euro naar ongeveer 75.000 euro. Neem hierin ook nog mee dat o.a. de maximale algemene heffingskorting en arbeidskorting omhoog gaan en we gaan er (volgens het kabinet) onderaan de streep tóch op vooruit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >