populaire-musea-in-nederland-voor-kinderen

Geen zin in natte voeten? Breng dan een bezoekje aan het museum: gezellig en ook nog eens enorm leerzaam.

1. Het Stedelijk Museum - Schiedam

Dit museum heeft van 13 oktober t/m 3 maart een nieuwe tentoonstelling die vooral leuk is voor de wat oudere kinderen: ‘familie’. Zo’n 20 kunstenaars ontwikkelden hun visie over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid: van video, sculptuur en performance tot een kapsalon waar je (tijdens een gratis knipbeurt) alle familieroddels en – verhalen kwijt kunt. Ook kan je ter plekke een sculptuur maken van je moeder: je mOTHER.

More content below the advertising

 

2. Museon - Den Haag


Van denatuur tot het effect van technologie: tijdens een bezoek aan het Museon leer je het. Niet voor iedereen weggelegd, wel leuk: je kunt er insecten eten, maar - en dat is wel belangrijk - leren hoe je lief bent voor de aarde. 
 

3. Tropenmuseum - Amsterdam


Een bezoek aan het Tropenmuseum is een echte ontdekkingstocht. Ga op reis tijdens de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko, maak je eigen lotusbloem of luister naar persoonlijke verhalen over vluchtelingen en migratie aan boord van de Lampedusa. 

 

4. Beeld en Geluid - Hilversum


Beeld en Geluid zorgt ervoor dat je kind (of jij) voor één keer kan meemaken hoe het is om het nieuws te presenteren. Of als een ster op het podium te staan. 

Lees ook
Fotoserie: moeder maakt kunstwerken van eten >

 

5. Museum Speelklok - Utrecht


Kinderen worden hier door orgelaapje Toon door het museum geleid. Ze kunnen hier zelf muziek maken en programmeren én er is altijd nog een wisselende - net zo interessante - extra tentoonstelling te zien.
 

6. Slot Loevestein - Poederoijen


Slot Loevestein is ideaal voor kinderen die zich graag als ridder of jonkvrouw verkleden, want hier kunnen ze het voor een dag echt zijn. Ook kan je zien hoe er werd geleefd in een kasteel.


 

7. EYE - Amsterdam


Stap binnen in de wereld van EYE!  en ontdek alles over films in het Panorama, bekijk je favoriete fragmenten en maak je eigen filmdebuut.
 

8. Maritiem Museum - Rotterdam


Hier luisteren kinderen naar verhalen van stoere zeemannen, dappere ontdekkingsreizigers en keiharde havenarbeiders. Voor de allerjongsten is er kinder-doe-expo Professor Plons. Hier helpen kinderen met vissen sorteren, schepen laden en lossen, de reisbestemming bepalen en een brand blussen.
 

9. Nederlands Bakkerijmuseum - Hattem

 

De geur van vers brood komt je direct tegemoet: hier wordt ouderwets brood gebakken. Dus heb je altijd al over de schouder van de bakker willen kijken? Aanrader. Op Zoover is dit museum vorig jaar trouwens beoordeeld als het beste dagje uit in ons land.

 

10. Nijntje Museum - Utrecht


Kinderen stappen hier in de wereld van nijntje en haar vriendjes. In de dierentuin leren ze wat dieren zoal eten, in het huis van nijntje leren ze alles over verzorging. Verder ligt dit huis vol opdrachten, voorleesboeken, puzzels en spelletjes. 
 

11. Oyfo Techniekmuseum - Hengelo

 

'Verboden af te blijven' is in het Techniekmuseum het motto. Hier gaan werkelijk alles over techniek: van ouderwetse uitvindingen tot slimme alternatieven voor de toekomst.
 

12. MuZIEum - Nijmegen


Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? In het muZIEum leer je het en merk je dat dingen die voor je kind zo gewoon zijn (horen, voelen, zien, proeven en ruiken) ineens heel anders worden ervaren.

 

13. Villa Zebra - Rotterdam

 

Villa Zebra heeft tentoonstellingen met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kan je kind zelf aan de slag in één van de workshops tijdens de 'klooimiddag' en tijdens (school)vakanties zijn er extra activiteiten. Ook leuk voor je peuter: de permanente tentoonstelling 'ZELF!'.

 

14. Gevangenismuseum - Veenhuizen

 

Een keer iemand legaal in de boeien slaan? het kan in het Gevangenismuseum. Ook leerzaam: de binnenkant van een isoleercel bekijken.


 

15. Aviodrome Lelystad Airport


Hier ontdek je vanaf een unieke locatie alles over vliegtuigen. Test zelf in een tunnel wat wind met een vliegtuig doet, bekijk de 3D-film over de luchtvaart,  stap in de nagebouwde capsule van ruimtevaarder André Kuipers of duik in het grootste vliegtuig van Aviodrome.

 

16. Kinderboekenmuseum - Den Haag

 

Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen.

 

17. Nationaal Militair Museum - Soest

 

In een enorme hal staan echte vliegtuigen en helikopters, waardoor je ze van alle kanten kunt bekijken. Wil je kind wat energie kwijt? Dat kan buiten op de stormbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >