populaire-musea-in-nederland-voor-kinderen

Weer of geen weer, een bezoekje aan het museum is altijd gezellig. En ook nog eens enorm leerzaam.

Tip: door de coronamaatregelen zijn mogelijk niet alle voorzieningen beschikbaar of heb je een reservering nodig. Check voor vertrek altijd de website voor de laatste ontwikkelingen.
 

Article continues after the ad

1. Het Stedelijk Museum - Schiedam

Wil je samen met je kind naar kunst kijken? Dan is het dobbelspel in dit museum een aanrader. In het spellendoosje zit een speciale dobbelsteen en een boekje met vragen uit allerlei categorieën. Kies een ruimte, werp on de beurt en kijk hoeveel je weet. Geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.

 

2. Museon - Den Haag

Van de natuur tot het effect van technologie: tijdens een bezoek aan het Museon leer je het. Niet voor iedereen weggelegd, wel leuk: je kunt er insecten eten, maar - en dat is wel belangrijk - leren hoe je lief bent voor de aarde. 

 

3. Tropenmuseum - Amsterdam

Een bezoek aan het Tropenmuseum is een echte ontdekkingstocht. Ga op reis tijdens de doe-tentoonstelling Sabi Suriname, vaar op een boot door Busi Kondre, ontdek de Surinaamse keuken en speel het Wat is waar?-spel over wat je onderweg tegenkomt. 

 

4. Beeld en Geluid - Hilversum

Beeld en Geluid zorgt ervoor dat je kind (of jij) voor één keer kan meemaken hoe het is om het nieuws te presenteren. Of als een ster op het podium te staan. 

Lees ook
Fotoserie: moeder maakt kunstwerken van eten >

 

5. Museum Speelklok - Utrecht

Kinderen worden hier door orgelaapje Toon door het museum geleid. Ze kunnen hier zelf muziek maken en programmeren én er is altijd nog een wisselende - net zo interessante - extra tentoonstelling te zien.

 

6. Slot Loevestein - Poederoijen

populaire-musea-voor-kinderen

Slot Loevestein is ideaal voor kinderen die zich graag als ridder of jonkvrouw verkleden, want hier kunnen ze het voor een dag echt zijn. Ook kan je zien hoe er werd geleefd in een kasteel.

 

7. Eye Filmmuseum - Amsterdam

Stap binnen in de wereld van Eye en ontdek alles over films in het Panorama, bekijk je favoriete fragmenten en maak je eigen filmdebuut.

 

8. Maritiem Museum - Rotterdam

Hier luisteren kinderen naar verhalen van stoere zeemannen, ontdekkingsreizigers en havenarbeiders. Voor de allerjongsten is er kinder-doe-expo Professor Plons. Hier helpen kinderen met vissen sorteren, schepen laden en lossen, de reisbestemming bepalen en een brand blussen.

 

9. Nederlands Bakkerijmuseum - Hattem

De geur van vers brood vliegt direct je neus in: hier wordt ouderwets brood gebakken.Leuk als je altijd al over de schouder van een bakker hebt willen meekijken.

 

10. Nijntje Museum - Utrecht

Kinderen stappen hier in de wereld van nijntje en haar vriendjes. In de dierentuin leren ze wat dieren zoal eten, in het huis van nijntje leren ze alles over verzorging. Verder ligt dit huis vol opdrachten, voorleesboeken, puzzels en spelletjes. 

 

11. Oyfo Techniekmuseum - Hengelo

'Verboden af te blijven' is in het Techniekmuseum het motto. Hier gaan werkelijk alles over techniek: van ouderwetse uitvindingen tot slimme alternatieven voor de toekomst.

 

12. MuZIEum - Nijmegen

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? In het muZIEum leer je het en merk je dat dingen die voor je kind zo gewoon zijn (horen, voelen, zien, proeven en ruiken) ineens heel anders worden ervaren.

 

13. Villa Zebra - Rotterdam

Villa Zebra heeft tentoonstellingen met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kan je kind zelf aan de slag in één van de workshops tijdens de 'klooimiddag' en tijdens (school)vakanties zijn er extra activiteiten. Ook leuk voor je peuter: de permanente tentoonstelling 'ZELF!'.

 

14. Gevangenismuseum - Veenhuizen

Een keer iemand legaal in de boeien slaan? het kan in het Gevangenismuseum. Ook leerzaam: de binnenkant van een isoleercel bekijken.

 

15. Aviodrome Lelystad Airport

Hier ontdek je vanaf een unieke locatie alles over vliegtuigen. Test zelf in een tunnel wat wind met een vliegtuig doet, bekijk de 3D-film over de luchtvaart, stap in de nagebouwde capsule van ruimtevaarder André Kuipers of duik in het grootste vliegtuig van Aviodrome.

 

16. Kinderboekenmuseum - Den Haag

Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen.

 

17. Nationaal Militair Museum - Soest

In een enorme hal staan echte vliegtuigen en helikopters, waardoor je ze van alle kanten kunt bekijken. Wil je kind wat energie kwijt? Dat kan buiten op de stormbaan.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >