Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

07.01.2019 12:21
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Als de kinderbijslag niet voldoende is om alle kosten voor het levensonderhoud van je kind te betalen, kun je aanspraak maken op het kindgebonden budget. Maar wat houdt dit in, en wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Wat is het kindgebonden budget?

Dit is een bijdrage van de overheid in de kosten voor het levensonderhoud van je kind. Je krijgt het kindgebonden budget niet zomaar, je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je kind onder de 18 jaar zijn, moet je kinderbijslag ontvangen en mag je (gezamenlijke) inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Als je recht hebt op het kindgebonden budget – ook wel kgb genoemd – dan krijg je vanzelf bericht van de Belastingdienst.

 

Lees ook:
Rijbewijs/studie van je kind betalen? Zoveel spaargeld heb je nodig >

 

Hoe hoog is het kindgebonden budget?

Dit hangt onder meer af van je inkomen. Als het gezinsinkomen bruto minder is dan 20.451 euro, dan ontvang je het maximale bedrag. Bij een gemiddeld gezin van twee ouders en twee kinderen ligt de maximum inkomensgrens voor 2019 ongeveer rond de 75.000 euro. Wil je weten of je (gezamenlijke) inkomen niet te hoog is, dan kun je op de site van de Belastingdienst een proefberekening maken.

Het kindgebonden budget bestaat uit twee delen: het basisdeel en het deel voor de alleenstaande ouder (dit wordt ook wel ‘de ouderkop’ genoemd). Het laatste is maximaal 3101 euro per jaar. Hoeveel het basisdeel bedraagt, hangt af van het aantal kinderen. Heb je meer kinderen, dan ontvang je ook meer kindgebonden budget. Zo ontvangt een gezin met één kind maximaal 1150 euro per jaar en een gezin met vier of meer kinderen 2335 euro. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >