Als de kinderbijslag niet voldoende is om alle kosten voor het levensonderhoud van je kind te betalen, kun je aanspraak maken op het kindgebonden budget. Maar wat houdt dit in, en wanneer kom je ervoor in aanmerking?
Lees verder onder de advertentie
Wat is het kindgebonden budget?
Dit is een bijdrage van de overheid in de kosten voor het levensonderhoud van je kind. Je krijgt het kindgebonden budget niet zomaar, je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je kind onder de 18 jaar zijn, moet je kinderbijslag ontvangen en mag je (gezamenlijke) inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Als je recht hebt op het kindgebonden budget – ook wel kgb genoemd – dan krijg je vanzelf bericht van de Belastingdienst.
Dit hangt onder meer af van je inkomen. Als het gezinsinkomen bruto minder is dan 20.451 euro, dan ontvang je het maximale bedrag. Bij een gemiddeld gezin van twee ouders en twee kinderen ligt de maximum inkomensgrens voor 2019 ongeveer rond de 75.000 euro. Wil je weten of je (gezamenlijke) inkomen niet te hoog is, dan kun je op de site van de Belastingdienst een proefberekening maken.
Lees verder onder de advertentie
Het kindgebonden budget bestaat uit twee delen: het basisdeel en het deel voor de alleenstaande ouder (dit wordt ook wel ‘de ouderkop’ genoemd). Het laatste is maximaal 3101 euro per jaar. Hoeveel het basisdeel bedraagt, hangt af van het aantal kinderen. Heb je meer kinderen, dan ontvang je ook meer kindgebonden budget. Zo ontvangt een gezin met één kind maximaal 1150 euro per jaar en een gezin met vier of meer kinderen 2335 euro.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.