RIVM: ‘Kinderen worden vooral in hoofd en nek gebeten door teek’

19.04.2021 09:15
kinderen_gebeten_door_teek

Waar volwassenen vooral in hun been worden gebeten, klampen teken zich bij kinderen het liefst vast aan hun hoofd en nek. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de universiteit van Wageningen.

Hiervoor werden 2000 tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl onderzocht. 

 

Warm en vochtig

“Eerst leek het erop dat teken vooral op warme en vochtige plekjes op het lichaam te vinden waren, zoals rond de schaamstreek. Uit de meest actuele gegevens blijkt echter dat teken veel vaker op andere plaatsen op het lichaam worden gevonden”, aldus Tekenradar.nl. Van de volwassenen wordt 55 procent in de benen gebeten, bij kinderen is dat maar 25 procent. Ook de romp is favoriet: grofweg een kwart van de tekenbeten wordt daar gevonden – bij kinderen iets vaker dan bij volwassenen.

 

Lees ook
13x de mooiste bossen om te wandelen >

 

Tuin

De meeste tekenbeten zijn gemeld in Gelderland en Utrecht. Het minst actief zouden de beestjes zijn in Zeeland en Flevoland. Verder opvallend: lang niet alle tekenbeten vinden plaats in bos en heide, want ongeveer 30 procent van alle gemelde tekenbeten werd in de tuin opgelopen.

 

Als je kind buiten heeft gespeeld, kan hij gebeten zijn door een teek – zelfs in je eigen tuin. En als die de ziekte van Lyme bij zich draagt, kan dat nare gevolgen hebben. Maar hoe herken je een tekenbeet? Wat kan het gevolg zijn van zo’n beet? Wanneer moet je jezelf en je kind controleren en hoe verwijder je het beestje? Je leest het allemaal hier.