Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Een boswandeling maken of uitwaaien op het strand is leuk, maar waarom niet een dagje naar de hei? Ons land kent een paar prachtige heidevelden waar het heerlijk wandelen is. Check dit lijstje maar.

Westerheide & Bussumerheide - het Gooi

Bij deze wandeling struin je afwisselend door heides en het bos. De Westerheide is een prachtig gebied tussen Laren, Hilversum en Bussum waar je in alle rust van de natuur kunt genieten. Ook leuk voor kinderen, want met een afstand van 9 kilometer ben je in ongeveer twee uur terug op de parkeerplaats. Onderweg doorkruis je ook de Bussumer Heide. Bij terugkomst geniet je van wat lekkers bij restaurant La Place, waar je je auto makkelijk parkeert.

More content below the advertising

 

Sallandse Heuvelrug - Overijssel

Een leuke wandeling voor kinderen: onderweg kom je namelijk langs het uitzichtpunt Holterberg. Van daaruit heb je een weids uitzicht over Twente en bij helder weer kun je ook Rijssen, Delden en Hengelo zien liggen. Onderweg loop je door de bossen en over de Holterheide, dat hoort bij nationaal park Sallandse Heuvelrug. De wandeling is ook niet al te lang: 4 kilometer.

 

Lees ook:
Fijne duinmeren in Nederland >

 

Brunssummerheide - Limburg

Woon je in het zuiden van het land, of ga je een weekendje naar Limburg, dan is het heerlijk wandelen op de Brunsummerheide. Volgens de boswachters van Natuurmonumenten vind je nergens anders zulke uitgestrekte heidevelden. Je loopt er tussen oude naaldbossen, loofbossen en over open zandvlaktes. Wie weet spot je onderweg wel verschillende vogels of kom je een schaapherder tegen met zijn kudde. In het voorjaar worden er in de schaapskooi Lammetjesdagen georganiseerd voor de jonge bezoekers.

Kijk hier voor de verschillende wandelingen die je op de Brunsummerheide kunt maken.

 

Dwingelerveld – Drenthe

Wil je liever niet zelf de route uitpluizen, dan kun je er voor kiezen om met een gids van Natuurmonumenten op stap te gaan. Bijvoorbeeld in Nationaal Park Dwingelerveld in Drenthe. De gids neemt je mee over de heide die hier ’s zomers prachtig roze en paars kleurt. Ondertussen krijg je informatie over het gebied en speur je naar de mooiste planten en vlinders. Deze heidewandeling is geschikt vanaf 9 jaar.

 

Empese en Tondense Heide – Gelderland

De ideale afstand voor een wandeling met kinderen: 5 kilometer. Tijdens deze tocht, in de buurt van Zutphen, loop je door de Empese en Tondense Heide en kom je bijzondere planten en bloemen tegen. Speciaal aangelegd is het vlonderpad, dat dwars door de graslanden loopt. Let op dat je een paar waterdichte laarzen aandoet, anders kom je met natte voeten terug bij je auto.

 

Buurserzand - Overijssel

In dit mooie natuurgebied wisselen open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar af. Spot tijdens de wandeling van 5 kilometer verschillende planten, spechten, oude eikenbosjes en kikkers. En met een beetje geluk zie je ook nog een ree in de verte.

 

Hoog Buurlo - Gelderland

Dit natuurgebied is ruim 54 km2 groot. Je vindt er prachtige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers, én - misschien wel het leukste aan het gebied - een kudde Veluwse heideschapen. 

Bron: Rootsmagazine.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >