Dilemma: ‘Mijn 14-jarige zoon wil niet meer op bezoek bij opa en oma’

24.04.2024 10:33
opa en oma bezoek Bron: Unsplash

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: ‘Mijn 14-jarige zoon wil niet meer op bezoek bij opa en oma’

“Het begon allemaal een paar maanden geleden. Elke keer als ik hem vertelde dat we op zondagmiddag naar mijn ouders zouden gaan, rolde hij met zijn ogen en hoorde ik een diepe zucht. ‘Waarom moeten we altijd gaan?’, klaagde hij. ‘Het is zo saai daar.’

Op bezoek bij opa en oma

Saai? Serieus? Denk ik dan. Mijn ouders hebben namelijk altijd moeite gedaan om het gezellig te maken. Maar goed, tieners hebben natuurlijk hun eigen ideeën over wat leuk is en wat niet. Voor mijn zoon is ‘leuk’ blijkbaar thuis gamen of buiten voetballen met zijn vrienden.

Lees ook: Wel de lusten, niet de lasten? ‘Voor opa’s en oma’s moet het leuk en gezellig blijven’

In het begin dacht ik dat het gewoon een fase was, een van die typische puberdingen waar je als ouder doorheen moet. Maar hij begon steeds vaker met excuses te komen. ‘Ik heb huiswerk.’ ‘Ik voel me niet lekker.’

Ene oor in andere oor uit

Ik heb geprobeerd met hem te praten, hem te vertellen hoe belangrijk het is om tijd door te brengen met familie, vooral met opa en oma, die niet altijd bij ons zullen zijn. Maar het lijkt alsof het ene oor in gaat en het andere uit.

Eerlijg gezegd doet dat me pijn, het is niet leuk om te zien hoe mijn zoon zo ongeïnteresseerd in zijn opa en oma. Vooral omdat zijn opa en oma dol op hem zijn. Ze kijken er altijd naar uit om hem te zien, om te horen hoe het met hem gaat op school, wat hij leuk vindt om te doen. Maar hij lijkt gewoon niet geïnteresseerd.

Lees ook: ‘Het is niet normaal dat opa en oma een vaste dag in de week oppassen op alle kleinkinderen, toch?’

Soms vraag ik me af of ik iets verkeerd heb gedaan in mijn opvoeding. Heb ik hem niet genoeg geleerd over het belang van familiebanden? Ben ik te toegeeflijk geweest als het gaat om zijn vrije tijd? Maar aan de andere kant, misschien moet ik gewoon accepteren dat dit de realiteit is van het opvoeden van een tiener in deze moderne wereld. Ze hebben zoveel andere dingen die hun aandacht vragen, zoveel afleidingen die belangrijker lijken dan een middagje bij opa en oma.

Dwingen of niet?

Dus voorlopig blijf ik maar proberen, zonder hem te dwingen. Zelfs als ik weet dat de kans groot is dat hij dan weer een excuus zal verzinnen. Mijn man vindt dat we hem moeten verplichten om mee te gaan, maar daar voel ik niets voor. Als hij daar chagrijnig op de bank gaat zitten, kan hij beter thuisblijven. Of geef ik hem nu te veel vrijheid?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.