Zó controleer je je kind op teken (en dit moet je doen bij een tekenbeet)

21.04.2021 14:06
zo controleer je kind op teken Beeld: Shutterstock

Als je kind lekker buiten heeft gespeeld, kan hij gebeten zijn door een teek – zelfs in je eigen tuin. En als die de ziekte van Lyme bij zich draagt, kan dat nare gevolgen hebben. Controleer je kind dus goed op teken.

Maar hoe herken je een tekenbeet? Wat kan het gevolg zijn van zo’n beet? Wanneer moet je jezelf en je kind controleren en hoe verwijder je het beestje? Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

 

Ziekte van Lyme

Het komt zelden voor, maar het kan dat een teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Eén op de 50 mensen wordt na een tekenbeet besmet met deze ziekte, en 1 op de 500 mensen krijgt een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme. In de meeste gevallen is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica.

 

Zó voorkom je een tekenbeet

  • Wees alert in de buurt van dichte begroeiing en struikgewas.
  • Zorg voor een tekenverwijderaar in je tas.
  • Controleer je lichaam (en dat van je kind) na een boswandeling, een bezoek aan het park, de duinen of de speeltuin op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om een beet te voorkomen – die beestjes zijn immers enorm klein en kinderen ravotten graag in de natuur. Daarom is het goed om extra op onderstaande punten te letten: 

 

1. Controleren

Als je kind op een plaats is geweest waar teken voorkomen – zoals een park, bos of de duinen – moet je hem controleren op teken. Een teek heeft een aantal favoriete plekken op het lichaam: bij de lies, knieholtes, oksels, bilspleet, de rand van ondergoed, achter de oren en rond de nek. Inspecteer deze plekken bij je kind goed en gebruik zo nodig een spiegel of vergrootglas, zodat je een eventuele teek niet over het hoofd ziet. Vindt jouw kind het vervelend? Leg dan uit waarom het zo belangrijk is dat je hem of haar controleert, maak er een spelletje van en ga samen ‘op zoek’. 

Controleer ook zijn kleding. Heb je geen teek gevonden op het lichaam van je kind, maar wil je er wel zeker van zijn dat zijn kleding ook tekenvrij is? Was broeken en shirts dan minimaal een half uur op 60 graden. Dan gaan teken dood.

 

2. Herkennen

“Als er na enkele dagen tot drie maanden een ronde vlek op de huid verschijnt die groter wordt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan”, stelt bioloog Kevin Kosterman van het RIVM. “Soms heeft die vlek de vorm van een ring, maar ook andere vormen komen voor. De vlek kan roze, rood of blauw van kleur zijn.” Zie je op de huid van je kind een plek die deze kenmerken heeft, of vertrouw je het gewoon niet, maak dan altijd een afspraak bij de huisarts. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Op deze foto’s zie je hoe een teek eruitziet als-ie in de huid zit.

Lees ook:
5x dit moet je weten over teken >

 

 

3. Verwijderen

Kosterman: “Als je een teek ontdekt, moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans is om besmet te raken.” Goed om te weten: teken komen zelden alleen, controleer daarom je lichaam (of dat van je kind) of er nog meer teken aanwezig zijn. Een teek verwijder je het beste met een spits toelopend pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek ‘m voorzichtig naar boven totdat hij loskomt. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop, volg de handleiding als je die gebruikt. 

Met de HeltiQ-tekenpincet in huis ben je goed voorbereid. Deze tekenpincet heeft een 2-in-1 functie om kleine én grote volgezogen teken makkelijk en pijnloos te verwijderen.
– Compact en handig in gebruik
– Geschikt voor mens en dier
– Waarschuwing: een teek nooit verdoven, platdrukken of bewerken

Bestel de pincet hier

 

De bioloog heeft nog een belangrijke tip: “Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je ‘m verwijderd hebt en maak er een foto van (met je telefoon) om de plek makkelijk terug te kunnen vinden. Door de beet van de teek kan er een klein rood plekje ontstaan, dat is normaal en niet erg. Hou de plek vervolgens gedurende drie maanden goed in de gaten (en let op grote rode vlekken en griepachtige verschijnselen). Maar vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.”

 

Op Tekenradar.nl lees je meer informatie over teken.

 

Meer tips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >