In samenwerking met Kek Mama

Rouw tijdens de feestdagen: zó kun je omgaan met het gemis van jouw overleden dierbare

25.12.2023 09:22

Tijdens de feestdagen is het gemis van jouw overleden dierbare intenser dan normaal. Je verlies kan ook invloed hebben op de manier waarop je de feestdagen beleeft. Als je voorheen samen kerst vierde, kun je je afvragen hoe je dat dit jaar gaat doen. Waar heb je zin in? Wil je gezelschap of ben je liever alleen?

Afleiding of rust

Sommige nabestaanden vinden het prettig om afleiding te zoeken van hun verdriet, terwijl anderen tijdens de feestdagen het liefst met rust gelaten worden. Iedereen is verschillend. Wanneer je een planning voor de feestdagen opstelt, wordt het makkelijker om je niet te laten verleiden door spontane uitnodigingen die op dit moment wellicht te veel voor je zijn.

Deel verwachtingen

Informeer je naasten open en eerlijk over wat je wel en niet wilt tijdens de feestdagen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je je plotseling verdrietig kunt voelen en dat je daarom wellicht eerder naar huis wilt gaan.

Voel je niet schuldig

Voel je niet schuldig als je een feestelijke uitnodiging afwijst wanneer je daar nog niet aan toe bent. Andersom, je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je wel geniet van de feestdagen.

Maak ruimte in je gedachten

Tijdens de feestdagen kan de herinnering aan jouw dierbare extra sterk aanwezig zijn. Maak hier bewust ruimte voor in je gedachten. Je kunt bijvoorbeeld een kaarsje branden voor je dierbare, schrijven over je kerstherinneringen of tijd nemen om een fotoalbum te maken.

Vraag gerust om hulp

Wanneer je je verdrietig voelt of bang bent om je eenzaam te voelen tijdens kerst, vraag dan gerust om hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Dat maakt het voor jouw schouders net iets lichter, en jouw omgeving krijgt de kans om iets concreets voor jou te betekenen.

Zorg voor ontspanning

Geef je verdriet de ruimte, maar zorg er ook voor dat je zelf aan bod komt. Zorg voor ontspanning. De feestdagen vergen veel van iedereen, maar wanneer je je niet zo feestelijk voelt, kan deze periode extra veel energie kosten.

Uitvaart én rouwverwerking

Heb je al eens nagedacht over een uitvaartverzekering? Bij Monuta kun je een uitvaartverzekering afsluiten tegen een scherpe premie. Op het moment dat het nodig is, zorgen zij als uitvaartverzorger voor een persoonlijk afscheid waar je met een goed gevoel op kunt terugkijken. Maar na de uitvaart zijn er ook veel zaken die geregeld moeten worden. Monuta staat ook voor je klaar na de uitvaart en geeft je graag tips en praktische informatie. Een geruststellende gedachte.

Lisa verloor haar drieling, Boaz, Finn en Luuk. In samenwerking met Monuta deelt ze haar verhaal:

Ik weet nog goed dat iemand uit onze omgeving op jonge leeftijd plotseling overleed. Naast dat dit immens veel verdriet gaf, kwamen ze erachter dat ze niet verzekerd was. Het was vreselijk wetende dat de familie naast zoveel verdriet, ook nog eens zorgen had om de financiële gevolgen. Iets waar je niet mee bezig wilt zijn maar wel moet.

Op dat moment ging er bij mij een knop om en wilde ik het goed geregeld hebben, voor nu en voor later. Dat was dan ook het moment dat we een uitvaartverzekering afgesloten. Niet te hoog, gewoon voor de basis kosten. Dan was dat in ieder geval geregeld en we spraken naar elkaar uit dat we beide een simpele uitvaart wilden zonder te veel poespas. We gingen er natuurlijk niet van uit dat we dit ook ooit voor één van onze kinderen moesten gebruiken. Laat staan drie.

Op 1, 3 en 8 januari 2021 overleed onze drieling, Boaz, Finn en Luuk. Dit is echt de meest verdrietige periode uit ons leven. Omdat ik zelf vanaf 2 januari in een coma lag, kregen we uitstel voor de begrafenis. Woorden kunnen niet uitdrukken hoe dankbaar ik hiervoor ben.”

Wil je weten hoe Lisa afscheid heeft genomen van haar lieve kindjes? Lees dan hier verder.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Monuta.