Dit moet je doen als je kind is gestoken door een mug, wesp, mier, of teek

04.04.2018 08:53
kind-gestoken-mug-wesp-mier-teek-insectenbeten

Het is straks weer heerlijk vertoeven buiten, maar dat betekent wel: meer kans op een beet van mieren, teken of een muggen- of een wespensteek. Wat moet je doen als jij of je kind de klos is? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Muggenbeet

Een muggenbeet kan over het algemeen niet veel kwaad, maar veroorzaakt wel irritante jeuk. Je kunt proberen de jeuk te verminderen door een koude doek op de bult te leggen of er azijn op te doen. Ook fijne middeltjes: mentholpoeder, prikweg (ByeBites), Afterbite en zalfjes met calamine en zink. Volgens oma helpt het wrijven met keukenzout over de bult, het insmeren met tandpasta of het zetten van een kruisje met je nagel ook.

Hou de bult wel goed in de gaten, want als-ie dikker wordt, is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Het kan zijn dat jij of je kind allergisch is voor zo’n beet.
 

Lees ook
10x de mooiste bossen om te wandelen >

 

Wespensteek

Wie ooit is gestoken door een wesp, kan beamen dat dit behoorlijk pijn doet. De huid rondom wordt rood en dik en soms vormt er een witte bult die later rood wordt. Wat je na de steek moet doen? Zuig indien mogelijk het gif uit de steekplaats en spuug dit uit. Koel de plek vervolgens met een natte doek of ijskompres en gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula  (gebruik volgens bijsluiter). Meestal verdwijnen de klachten van een wespensteek (stijf gevoel bijvoorbeeld) binnen een paar uur.

Neem contact op met de huisarts als de steekplaats erg dik wordt. En als jij of je kind in mond of keel is gestoken: bel 1-1-2 en zuig op een ijsblokje om zwelling tegen te gaan.

 

(Rode) mierenbeet

Rode mieren zijn agressiever dan normale mieren en spuiten gif in de huid die een stekende brandende pijn veroorzaakt. De plek wordt rood, zwelt op en kan gaan jeuken maar is prima zelf te behandelen. Je kunt de plek koelen door er een natte doek of ijskompres op te leggen. Dit houdt de zwelling ook tegen. Blijf verder zoveel mogelijk van de steekplek af om verdere verspreiding van het gif onder de huid te beperken. Ontsmet het wondje met alcohol. Dep eventueel met azijn of gebruik crèmes als Prikweg of Afterbite op het wondje tegen de jeuk.

 

Tekenbeet

Het kan dat een teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Het is dus belangrijk dat je jezelf en je kind na een bezoekje aan het bos/park checkt op tekenbeten. Maar hoe herken je nu of je gebeten bent? Door de beet van de teek kan er een klein rood plekje ontstaan, dat is normaal en niet erg. Hou de plek vervolgens gedurende drie maanden goed in de gaten (en let op grote rode vlekken en griepachtige verschijnselen). Maar vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

Als de teek nog in de huid zit, moet je ‘m verwijderen met een spits toelopende pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek ‘m voorzichtig met een draaiende beweging naar boven tot hij loskomt. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop, volg de handleiding als je die gebruikt. Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je ‘m verwijderd hebt en maak met je telefoon een foto zodat je de plek makkelijk terug kunt vinden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >