In samenwerking met Kek Mama

Dit is waarom (en hoe) je jouw kind meertalig wil opvoeden

04.03.2024 11:00

Carolina Bongers woont samen met haar tweeling in Noordwijk en is de creatieve kracht achter Jungle the Bungle. Als dochter van een Limburgse vader en Spaanse moeder, groeide ze tweetalig op en beschouwt ze dit als een kostbaar geschenk.

Waarom? Onderzoek wijst op opvallende veranderingen in de ontwikkeling van het kinderbrein. Denk aan een verbeterde cognitieve flexibiliteit, waardoor ze moeiteloos tussen talen, taken en contexten kunnen schakelen. Ook wordt het gelinkt aan verbeterde aandacht, zelfbeheersing en probleemoplossende skills. Hun brein past zich aan voor een soepele verwerking van verschillende talen, waardoor ze geluiden, grammaticale structuren en betekenissen scherp kunnen onderscheiden. Dit alles draagt niet alleen bij aan taalrijkdom, maar biedt ook een breed scala aan voordelen voor sociale en culturele intelligentie.

In de baarmoeder

Maar wat Carolina nog meer onderstreept, is dat de taalontwikkeling al begint in de baarmoeder. Baby’s vanaf vier maanden in de buik kunnen klanken onderscheiden. Tot acht jaar leren kinderen zonder moeite taal, maar vanaf acht jaar wordt dit minder, en tegen de tijd dat kinderen 15 worden, neemt het aanzienlijk af. Wat hierbij opvalt, is het gebrek aan taalonderwijs op scholen. Slechts 20 procent van de basisscholen biedt Engels aan vanaf groep één, terwijl dit pas verplicht is vanaf groep zeven.

Leuke leerervaring

Carolina’s eigen ervaring met een unieke denkwijze en het gebrek aan leuke educatieve methoden bracht haar op het idee van Jungle the Bungle. Ze wilde educatie en plezier samenbrengen, wetende dat traditioneel educatief vaak als saai wordt beschouwd. Zo ontstonden de Jungle the Bungle boeken met zeven unieke karakters die elk een eigen werelddeel vertegenwoordigen. Van een paars gestreepte zebra met een artistiek karakter tot een dansende en zingende kaketoe in Australië, elk karakter brengt kleur en diversiteit in de leerervaring.

Founders Carolina en Amber

De fun factor

De reacties op de boeken waren veelbelovend, met kinderen die zichzelf herkennen in de personages en hun favorieten kiezen. Opvallender waren de reacties uit de educatieve hoek, zoals scholen en bibliotheken. En dus sloegen Carolina en co-founder Amber Stam de handen ineen met EarlyBird, een expertisecentrum dat basisscholen en kinderopvangcentra helpt met het invoeren van Engels(e lessen), om de personages tot leven te brengen via een app die deze week wordt gelanceerd.

Vanaf aanstaande vrijdag 8 maart kunnen kinderen de dieren op hun eigen continent bezoeken, waar ze spelenderwijs een andere taal kunnen leren. De app laat kinderen kiezen voor een avatar, op reis gaan naar verschillende continenten, spelletjes spelen, fruit verzamelen en items ruilen voor nieuwe outfits en coole gadgets. Het doel is om kinderen op een leuke manier een nieuwe taal te laten oppikken.

Beeld: Jungle the Bungle

Praktische tips

Carolina deelt ook praktische tips voor ouders om hun kinderen actief te betrekken bij Jungle the Bungle. Ze benadrukt het belang van conversatie, bewust mediagebruik en het instellen van regels voor schermtijd. De focus ligt momenteel op gezinnen, met een betaalbare app-prijs van €4,99 per maand. Voor elk verkocht boek of afgesloten jaarabonnement wordt er ook een abonnement of boek  gedoneerd aan een kind in financieel minder welgestelde gezinnen.

Slechts het begin

Wat begon met boeken evolueerde tot een droom die werkelijkheid werd: de Jungle the Bungle-app. En dit is nog maar het begin. Carolina onthult dat er meer op komst is, van liedjes tot broodtrommels (en meer) met de karakters. Haar ultieme droom? Een televisieserie en theatershow waarin de Jungle the Bungle-personages schitteren. De Jungle the Bungle-reis is nog lang niet ten einde.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.