leren-praten

Waar je baby met een paar maanden vooral 'gaga' en 'goegoe' roept, kunnen de meeste kinderen rond hun eerste verjaardag al een paar woordjes. Maar hoe werkt dat precies, die taalontwikkeling?

Wij vertellen het je. 

More content below the advertising

 

In jouw buik

Hoewel je kind in je buik nog ver afgezonderd is van de buitenwereld, wordt z'n gehoor al behoorlijk ontwikkeld; vanaf week 21 kan-ie jouw stem duidelijk horen. Na de geboorte verloopt de taalontwikkeling min of meer in vaste stappen, maar wel verschilt het tempo van deze stappen per kind - dat het ene kind al met 1 jaar de oren van je hoofd kletst en het andere pas rond z'n tweede verjaardag het eerste woordje zegt, is dan ook niet zo gek. 

 

Lees ook
'Aan alle ouders: stop met het praten voor je kinderen' >

 

De stappen: 

1. Huilen

Als baby's net zijn geboren, is dit de enige manier om iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat hij krampjes heeft, honger of een vieze luier. Uit de verschillende soorten huiltjes van je baby kun je afleiden wat hij nodig heeft. Hier is wat oefening voor nodig, maar als je erop gaat letten ga je ze vanzelf herkennen.

 

2. Met klanken spelen - vanaf 3 maanden

Je kunt geen zinnig woord van maken, maar ‘Ah’, ‘Eh’, Oh’ en ‘Uh’ zijn wel al de eerste tekenen dat-ie z'n taalvaardigheid aan het ontwikkelen is. Deze klanken zijn overigens niet alleen belangrijk om te communiceren, ze zorgen er ook voor dat de lippen, tong en mondspieren worden getraind.

 

3. Brabbelen - vanaf 6 maanden

Rond deze tijd gaat je baby klinkers en medeklinkers combineren. Niet dat je er al iets uit kunt halen, maar 'dadada' lijkt al steeds meer op geklets. 

 

4. De eerste woordjes - tussen de 10 en 14 maanden

Vaak is dat een simpel woordje als 'papa', 'mama' of 'bal'. En zegt je kind eenmaal de eerste echte woordjes, dan zal hij er in hoog tempo heel wat bijleren.

 

5. Korte zinnen - tussen de 1,5 en 2 jaar oud

De zinnen bestaan vaak uit niet meer dan twee of drie woorden. Daarom is het in deze fase belangrijk dat je je kind stimuleert om de zin compleet te maken. Dus wanneer je kind ‘papa lief’ zegt, kun je reageren met: ‘Ja, papa is lief.’ Voorlezen wordt op deze leeftijd trouwens ook steeds leuker. 

 

6. Langere zinnen - vanaf 2 jaar

De woordenschat van je kind is op deze leeftijd al flink opgekrikt en je zult merken dat er zinnen van drie, vier en soms wel vijf woorden ontstaan. Ook grammaticaal worden ze steeds beter; je kind kan nu werkwoorden vervoegen, meervoud gebruiken en lidwoorden en voorzetsels gebruiken. 

 

Stimuleren

Om de taalvaardigheid te stimuleren, werkt het heel goed om veel tegen je kind te praten. Ook voorlezen, taalspelletjes doen en samen rijmpjes verzinnen maken het praten na verloop van tijd makkelijker. Praat je kind veel? Luister dan aandachtig naar z'n verhaal. Praat je kind weinig? Overspoel 'm dan niet mer vragen en vertel bijvoorbeeld wat jíj die dag hebt meegemaakt. Zo kan hij of zij daar weer op reageren.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

  • Pijn in je onderrug
  • Zwangerschapsstriemen
  • Zwangerschapsmasker
  • Kramp in je benen
  • Slapeloosheid
  • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >