stop praten voor kinderen
Beeld: Unsplash

Wees eens eerlijk: hoe vaak praat jij voor je kind als hem iets gevraagd wordt, of als hij iets graag wil? Juist. Daar moeten we dus allemaal mee ophouden, schrijft columniste Elizabeth.

‘En wat wil de kleine meid drinken?’ ‘Een fristi graag,’ antwoord jij voor je er erg in hebt. En dat is precies wat columniste Elizabeth Broadbent bedoelt in haar Scary Mommy-blog. De moeder van 3 laat haar kinderen altijd zelf bestellen om ze zo te trainen in hun zelfstandigheid: ‘Waarom klagen mensen zoveel over millenials? Omdat ze hun eigen zaken niet kunnen regelen. Hun moeders bellen naar docenten om te vragen waarom ze een laag cijfer hebben gegeven of ze gaan mee naar een sollicitatiegesprek. Dit moet veranderen. Dat begint bij onze kinderen en dat begint nu,’ schrijft ze.
 

Aandacht geven

En dus laat Elizabeth haar kinderen zelf iets bestellen in een restaurant. Net zoals ze de kinderen zelf speelafspraken laat maken. ‘We laten ze zelf met de verkoper in de schoenenwinkel praten, de neiging onderdrukkend om zelf het gesprek over te nemen en te kijken hoeveel teenruimte er nog over is.

Als onbekenden hen complimenteren met hun hoed, kleding of iets anders, wordt van hen verwacht dat ze zelf reageren in plaats van een reactie van mij te verwachten. Ze moeten spreken wanneer er tegen ze gesproken wordt. Dat heeft niet alleen met zelfvertrouwen te maken. Het gaat erom dat ze anderen zien als mensen die hun aandacht waard zijn,’ aldus de columniste.
 

Regel het zelf

Wat ze op deze manier wil bereiken voor haar kinderen, is voorkomen dat ‘mammie’ het wel even komt oplossen. ‘Niet omdat mama er niets om geeft, maar omdat mama weet dat er een grote boze buitenwereld is, en ze gaat later niet jouw hypotheek betalen. Ze kan je handje niet vasthouden als jouw Starbucks-bestelling wordt verkloot. Regel het zelf.’

Tot slot nog een paar wijze woorden: ‘Als de tijd komt dat ze met de volwassenen in hun leven moeten omgaan, dan hoop ik dat ze het zelfvertrouwen hebben om dat zélf te doen, zonder mijn bemoeienis. Zoals volwassenen, wat ze zelf al zo snel aan het worden zijn.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vijf kinderen fotoserie vrije tijd

Als moeder van vijf kinderen houdt Brenda weinig tijd over voor zichzelf. Maar als dat wel zo is, maakt ze geweldige foto's van haar kinderen die ze deelt op Instagram.

Wie is er weer wakker...


In de wolken


Tarzan is er niks bij


Zijn zusjes optillen is ook geen probleem


Lees ook
6x de meest magische plekken in Nederland >

 

Feestelijk


Net een sprookje


Het meisje op de maan


Spelen met bellenblaas

Bron: BoredPanda

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >