Babykamer inrichten: hoeveel kost dat?

27.08.2021 09:30
hoeveel kost babykamer

Een babyuitzet bestaat niet alleen uit een kinderwagen en genoeg kleertjes, maar ook spullen voor de babykamer. Hoeveel kost dat? Wij zetten het op een rij.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: je kunt een babykamer net zo duur maken als je zelf wilt. Kies je voor een minimalistische kamer met spullen uit een gemiddelde of lage prijsklasse, dan ben je natuurlijk een stuk goedkoper uit dan met het duurste van het duurste. Volgens het Nibud zijn geldbewuste ouders gemiddeld zo’n 375 euro kwijt aan een babykamer. Maar let wel: dit gaat om een vrij lage inschatting.

 

Babykamer inrichten: dit kost het gemiddeld

Hoeveel een babykamer kost, hangt dus af van je budget en de winkels waarin je shopt. Om je een idee te geven, hebben we de gemiddelde prijzen van de onmisbare spullen op een rijtje gezet.

 

Ledikant

Voor een ledikant ben je al snel 100 euro kwijt, maar de prijzen kunnen oplopen tot 200 of zelfs 500 euro. Let op: komt het ledikant niet inclusief matras, dan moet je deze ook nog aanschaffen. Ook hierbij lopen de prijzen uiteen. Denk ook aan het beddengoed, zoals hoeslakens (10-15 euro) en dekentjes (20-30 euro). Nu we het toch over slapen hebben: een babyfoon is onmisbaar. Hoe meer mogelijkheden, hoe duurder. Je geeft er al snel zo’n 50 tot 150 euro aan uit.

 

Commode

Ook voor commodes geldt: je kunt er behoorlijk wat geld aan uitgeven. Gelukkig kom je met 150 tot 200 euro een heel eind. En voor 20 euro heb je een prima aankleedkussen. Bereken voor hydrofiele doeken en kruiken ongeveer 30 euro.

 

Kledingkast

Al een flinke stapel babykleertjes gekocht? Dan heb je waarschijnlijk een joekel van een kledingkast nodig. Anders is een kleinere (en daarmee vaak goedkopere) kast voldoende. Afhankelijk van de grootte ben je zo tussen de 100 en 250 euro kwijt.

 

Lees ook
Praktisch én sfeervol: zo richt je een baby- of kinderkamer leuk in >

 

Verlichting

Een mooie plafondlamp hoeft écht niet duur te zijn. Met een paar tientjes kun je al een leuk exemplaar scoren. Dat geldt ook voor eventuele sfeerlampjes.

 

Raamdecoratie

Héél belangrijk: verduisterende gordijnen of jaloezieën. De prijs van raamdecoratie hangt onder andere af van het formaat dat je nodig hebt. Heb je genoeg aan een standaardmaat of moeten ze op maat? Dat laatste is vaak wat duurder. Reken maar dat je zeker een paar tientjes kwijt bent.

 

Accessoires

Als de basis staat, wil je het natuurlijk gezellig aankleden. Denk: vloerkleed, opbergboxen, leuke posters, eventueel behang of verf, knuffels. Trek hier ongeveer 100 tot 150 euro voor uit.

 

Tips om te besparen op de babykamer

  • Koop tweedehands. Kringloopwinkels, Marktplaats en Facebook-groepen staan vol mooie babyspullen die geschikt zijn voor een tweede leven.
  • Werk met een budget. Als je shopt voor een babykamer gooi je al snel onnodige spullen in je winkelmand. Bepaal het bedrag dat je maximaal wilt uitgeven en koop eerst de belangrijkste spullen, zoals een bedje, commode en kledingkast.
  • Kies voor een ledikant. Een babybed (en dan vooral een meegroei-ledikant) gaat een stuk langer mee dan een wiegje of co-sleeper.
  • Houd aanbiedingen in de gaten. Vooral raamdecoratie shop je vaak met korting. Scheelt een hoop geld.
  • Niet alles hoeft meteen perfect. Vraag accessoires bijvoorbeeld als kraam- of verjaardagscadeau.

 

 

Meer tips over de baby-uitzet?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >