lekker slapen babymatrasjes
Beeld: Shutterstock

Een babymatras staat standaard op de uitzetlijst als je zwanger bent. Maar waar moet je op letten als je er een gaat kopen? Wij leggen ’t je uit.

Er bestaan verschillende soorten babymatrasjes: bij de één kun je de tijk (de hoes die om het matras heen zit) eraf halen, bij de ander niet.
Het is slim om voor een matrasje met een afritsbare tijk te gaan, want de kans is groot dat melk of de inhoud van een overvolle luier met regelmaat op het matras terecht komt. 

Wil je dat probleem oplossen met een zeiltje of een matrasbeschermer? Experts raden dit af, omdat je baby zijn lichaamswarmte dan niet goed kwijt kan. En oververhitting kan mogelijk leiden tot wiegendood. Een afritsbare tijk was je het liefst op zestig graden – op die manier maak je korte metten met huisstofmijten en hun eitjes.
 

Article continues after the ad

Anti-mug matras

Iets anders om goed op te letten: sommige fabrikanten maken matrassen die ‘anti-mug’ zouden zijn. Maar als er organisme dodende middelen gebruikt zijn, moet je oppassen, want die kunnen schadelijk zijn voor kinderen. Een klamboe is een betere oplossing om muggenbeten tegen te gaan.
 

Matras omdraaien

Wil je het matras van je baby netjes en stevig houden, dan is het belangrijk om ‘m goed te onderhouden. Dat doe je onder meer door het matras één tot twee keer per maand om te draaien. En dan niet alleen van hoofd- naar voeteneind, maar ook van onder naar boven. Let er verder op dat de bedbodem goed ventileert. Hij moet minstens de helft van het matras onbedekt laten.


Wij zochten alvast een paar fijne babymatrasjes voor je uit:

 

Beter Bed

Een fijn, veerkrachtig matras dat uitstekend ventileert. De binnenkant bestaat namelijk uit een koele schuimsoort. Dus ook al vallen de mussen deze zomer van het dak: je kind heeft het niet snel te warm.

- Het matras heeft een antiallergische werking
- Afritsbare en wasbare tijk
- Veert snel weer terug
 

Bestel ‘m hier

 

Aerosleep

Koop je een babymatras van Aerosleep, dan krijg je er bij dit pakket ook een 3D beschermer bij. Dit is een soort mat die je over het matrasje heen legt en uit drie lagen bestaat: iedere laag heeft een belangrijke functie om je kind veilig en goed te laten slapen.

Het matras zelf is luxe en zacht uitgevoerd én biedt je kind goede ondersteuning van z’n rug.

- Duurzame kern van hoogwaardige kwaliteit
- Warmteregulerend en vochtabsorberend
- Anti-allergisch en anti-bacterieel

Bestel ‘m hier

 

Lees ook:
Híer vind je de mooiste ledikanten voor kinderen >

 

Kees

Handig: een opvouwbaar matras. Deze is niet stabiel genoeg om je kind structureel op te laten slapen, maar wel prima voor een nachtje uit logeren.

- Met katoenen tijkvulling
- Het matrasje is zes centimeter dik
- Wordt geleverd in een handige draagtas
 

Koop ‘m hier

 

Princess

Is je kind allergisch voor huisstofmijt? Dit matras van Princess is gemaakt van Poly Comfort schuim en heeft een anti-allergische werking.

- Met afritsbare tijk
- In de kleur wit/ecru
- Aan de buitenkant van polyester
 

Bestel het matras hier

 

Coming Kids 

Een fijn, stevig matras dat geschikt is voor een ledikant (60 x 120 cm). En wil je je kind er eerst op laten proefslapen? Geen punt, want je mag ‘m veertien dagen testen (in de originele verpakking).

- Het matras is tien centimeter dik
- Afritsbare hoes
- Maximale gewicht: 90 kg

Koop ‘m hier

 

Bron: Consumentenbond
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >