Alles over een kruik voor je baby

21.04.2021 11:12
alles over kruik voor je baby Beeld: Getty Images

Op de baby-uitzetlijst staan standaard twee kruiken genoemd. Waarom twee en hoelang moet je ze gebruiken? Dat en meer leggen we je uit.

Tijdens je zwangerschap zit je baby heerlijk warm en veilig in je baarmoeder. Zodra hij eenmaal geboren wordt, maakt hij kennis met de koude buitenwereld – en die omgeving is voor hem een stuk minder aangenaam. Hij kan zichzelf nog niet goed op temperatuur houden.
Daarom krijgt hij meteen een mutsje op en wordt hij in z’n bedje warm gehouden met een kruik. Vaak wordt het bedje zelf ook al voorverwarmd met de kruik. Dit kun je trouwens ook met zijn kleding doen.
 

Eén of twee kruiken?

Op de uitzetlijst staan standaard twee kruiken. Of je er ook daadwerkelijk twee nodig hebt, ligt aan de temperatuur van je baby. Ligt die tussen de 36,6 en 37 graden, dan is één kruik voldoende. Is je baby wat koeler, dan is het advies om twee kruiken in zijn bedje te leggen.
 

Hoe gebruik je ‘m?

Misschien overbodig om te zeggen, maar voor de zekerheid: leg de kruik nooit direct tegen je baby aan. Houd een afstand aan van ongeveer een handbreedte en zorg voor een tussenlaag. Denk aan de plooi van het dekentje. Leg de kruik ook altijd met de dop naar het voeteneinde toe. Zo voorkom je dat je baby brandwonden oploopt als de kruik plotseling gaat lekken.
 

Lees ook:
Deze prachtige bevallingsfoto's moet je zien >

 

Tot wanneer?

Eigenlijk is een kruik alleen de eerste dagen tot weken nodig. Als je baby gezond is en zichzelf na een tijdje op temperatuur kan houden, hoef je ‘m niet meer te gebruiken. Wel kun je er nog even het bedje mee opwarmen voordat je baby gaat slapen.

Let wel op dat het bed niet te warm wordt, want oververhitting kan mogelijk leiden tot wiegendood. Check altijd of je baby het niet te warm (of koud) heeft. Dit doe je door in zijn nek te voelen.
 

Waarvoor is een kruik nog meer praktisch?

Ga je een ommetje maken met de kinderwagen in de wintermaanden en is je baby nog klein, dan kun je een warme kruik in de wagen leggen. Let ook hier op dat de kruik je baby niet raakt; leg ‘m bijvoorbeeld bovenop het dekentje.
Nog beter kun je de kinderwagen of reiswieg voorverwarmen en de kruik weghalen zodra je de deur uit gaat.

Komt je baby uit bad? Dan voelt de badkamer of zijn slaapkamer fris aan, ook al wikkel je hem in een heerlijke deken. Je kunt met hulp van een kruik zijn kleertjes voorverwarmen. Wel even checken of de stof en drukknopjes niet te heet zijn geworden voordat je hem aankleedt.
 

Soorten kruiken

Er bestaan kruiken van kunststof, rubber en metaal. Ook zijn er elektrische kruiken en zachte kruiken gevuld met gel, kersenpitten of vlasvezels verkrijgbaar. 

Welke voor jou het fijnst werkt, is heel persoonlijk. Volg altijd de gebruiksaanwijzing en zorg ervoor dat de kruik goed dicht zit. Houd daarnaast voldoende afstand tussen de kruik en je baby en gebruik een kruikenhoes als extra bescherming.

Ben je op zoek naar een goede kruik voor je baby? Wij hebben een paar fijne modellen alvast voor je op een rij gezet: check ze hier.

 

Bron: Consumentenbond & Babywereld

 

Nog meer tips voor in de kraamtijd?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >